U koliko prilikom odnosa ili bilo koje oblika vaginalne penetracije nastupi bolni spazam mišića oko rodnice, govorimo o vaginizmu. Najčešće je pogodovan nenormalnim strahom od spolnog odnosa.

 Može biti uzrokovan ozljedom ili upalom rodnice i vanjskog spolovila ili nastaje bez poznatog organskog uzroka i obično se, ovisno o težini simptoma, graduira u 4 stupnja.  Može se javiti i dulje vrijeme nakon prvog odnos, čak i kad su odnosi neko vrijeme bili bez poteškoća. U žena s ovim problemom, nerijetko postoje i odredjene teškoće kod mokrenja i li defekacije. Njačešće postoji povišen tonus mišižća dna zdjelice u mirovanju i paradoksalno povećanje intenziteta kontrakcije prilikom stimulacije.

Naravno da je zbog ovog problema jako otežan ili onemogućen normalni spolni život s posljedicama od neplodnosti do slamanja svih vidova socijalne komunikacije. 

S obzirom da se jaka bol prilikom pokušaja odnosa može javiti i zbog organskih uzroka (anomalije gradje rodnice ili posljedica ozljeda), prije donošenja odluke kako liječiti potreban je pregled i UZV genitalnih organa.

Liječi se kombinacijom najčešće psihološko/psihijatrijskim tehnikama, lijekovima koji popravljaju raspoloženje ili djeluju kao antidepresivi, inhibitorima GABA-receptora, čak i kirurški. Ima opisanih uspješnih pokušaja liječenja botoxom.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This