Roditi vaginalno ili carskim rezom?
Tijelo žene svojom je gradjom pripremljeno za vaginalni porod I on se odvija kroz cijev koju stvara ismični dio maternice I njezin vrat te meki porodjajni put kroz mišiće dna zdjelice. Carski rez je ozbiljna operacija kojom se dijete radja kroz trbuh trudnice, a nakon što su slojevi stijenke trbuha prerezani ili razmaknuti. Prirodno radjanje je vaginalno radjanje. Carski rez ne omogućuje prirodno radjanje I bira se onda kada se procijeni da je prirodno radjanje preopasno za majku ili dijete. Postoje situacije kada se može jasno procijeniti da vaginalno radjanje vodi u gotovo sigurnu smrt majke I djeteta, tada je carski rez apsolutno indiciran. Medjutim, u posljednje vrijeme carski rez bira se sve češće radi nemedicinskih razloga, a iskustvo I istraživanja nas uče da to nije uvijek opravdano……Zapravo suprotno, nepotrebni carski rez može se pokazati lošijim izborom I da dijete I za majku…….
U porodništvu postoji samo nekoliko apsolutnih indikacija za carski rez. Sve ostalo su relativne indikacije; porod je vaginalnim putem moguć, ali se carski rez bira kao ugodnija opcija. Prividno, to jest tako: sve je gotovo za manje od sata, najčešće u pripremljenim uvjetima. Neposredno, sve je najčešće u redu. Vaginalni porod traje satima, žena se malo I namuči, osjeća bol. I za dijete vaginalni porod je napor. Kažu, najveći ikad u životu…..Medjutim, sve više je dokaza da taj dugotrajni “napor” I proces pripremaju dijete za život izvan majke u procesu koji je prirodan I potreban. Dijete radjano carskim rezom u trenutku se iz miljea intrauterinog života prebacuje u sasvim drugu sredinu, pa izostaje postepena prilagodba na te djetetu sasvim nove I nepoznate uvjete…I to ostavlja posljedice. Osim toga , ni za jednu relativnu “indikaciju” za carski rez nikada nije nedvojbeno dokazano da osigurava bolji ishod djeteta, a ishod trudnica, generalno, uvijek je lošiji. Carski rez je operacija, koja , kao svaka operacija ima niz neposrednih I kasnih posljedica na koje se ne misli uvijek dovoljno ozbiljno kada se odlučuje za ovaj način radjanja.
Proporcija trudnoća dovršenih carskim rezom vrtoglavo raste. Dok je 70.-tih godina 20. stoljeća učestalost radjanja carskim rezom u Klinikama diljem svijeta iznosila nekih 5-6%, danas nije rijetkost, posebice u privatnim bolnicama, da se ovako radja I do 70% djece. Obično se misli da žene žele izborni carski rez, no obično su doktori oni koji koji ga preporučuju, a žene onda, misleći da je to bolja opcija, traže…
Porast učestalosti objašnjava se generalnim opadanjem sposobnosti liječnika voditi vaginalni porod, manjkom iskusnog osoblja u radjaonici, strahom od sudskih tužbi, pogrešnom interpretacijom zapisa koji prate fetalnu srčanu akciju, porastom tzv. neuspjelih indukcija poroda, ugodom koju dogovoreni porod osigurava I obitelji I doktorima, financijskim razlozima……
Planirani, dogovoreni carski rez vrlo je ugodan I doktoru I pacijentu; u planirano vrijeme, u pripremljenim uvjetima, kratko traje, neposredni ishod obično je dobar, a daleko se više plaća, posebice u privatnim institucijama. Vaginalni porod počinje kad počinje, neplanirano, traje satima, zahtijeva stalnu prisutnost osoblja, traži veliko iskustvo I sprenost, nije uvijek najugodnije iskustvo u životu…. Danas, kad imamo sve uvjete moderne medicine I kada se radja gotovo bezbolno, moramo se pitati ne bi li ipak bilo bolje pomučiti se malo I roditi prirodno????
Zašto?
Iskustva objavljena posljednjih godina upozorajaju nas,naime, da I pored neposredno povoljnog ishoda ( na porodu svi su živi I krepko plaču), već neposredno nakon toga, a posebice dugoročno, nakon carskog reza može biti posljedica po dijete. I to posebno ako je carski rez izborni, dakle, ako ne slijedi trudove.
Naučili smo da osim kod sasvim nezrele djece (22-25 tjedana), carski rez ne utječe na poboljšanje ishoda zrelije prijevremeno rodjene djece. Kod onih ročnih, carski rez ne štiti od razvoja cerebralne dječje kljenuti (cerebralna paraliza), a nema nedvojbenih dokaza ni da poboljšava ishod djece majki sa šećernom bolešću, kod blizanaca ili djece koja se radjaju u stavu zatkom. Ako se ide na carski rez zbog tih ili nekih drugih komplikacija majke ili djeteta, istraživači iz velikih centara izračunali su da tada na jedno “spašeno” dijete u aktualnoj trudnoći, u idućoj će trudnoći zbog nepredvidive rupture maternice jedno će dijete umrijeti….. A svaki ponovljeni carski rez te rizike samo povećava….

Posljedice carskog reza za majku

Posljednjih godina carski rez daleko je sigurnija operacija no ranijih razdoblja. Medjutim, smrtnost majki, potreba za intenzivnim nadzorom nakon operacije, transfuzija krvi, ostranjenje maternice I sl. još uvijek je 2-3 puta češće no nakon vaginalnog radjanja. Ako se radi o nepotrebnom carskom rezu (bez jasne indikacije) , onda je učestalost ovih nevolja I do 14 puta češća. Svaki idući carski rez nosi porast učestalosti komplikacija, a one postaju nevjerojatno česte nakon 4.-tog carskog reza.

Posljedice carskog reza za dijete

Osim nešto manje učestalosti hipoksičko-ishemičke encefalopatije, carskim rezom se ne smanjuje učestalost ni jedne druga komplikacija kod djeteta. Ovo je posebice često zato je se izborni ili ponovljeni carski rez nerijetko obavlja daleko ranije no nakon navršenih 39 tjedana trudnoće. Zbog toga raste učestalost smetnji disanja, niskih vrijednosti šećera u krvi djece, povišenih vrijednosti bilirubina I prijema u intenzivnu njegu novorodjenčadi zbog drugih . rjednjih posljedica nedovoljne zrelosti. Npr. ozbiljne probleme s disanjem ima 2 puta više djece rodjene izbornim carskim rezom nakon 38 tjedana trudnoće, no oni rodjeni s punih 39 tjedna…..
Dugoročno, najnovija nas izvješća upozoravaju kako je vrlo moguće da djeca rodjena carskim rezom, usporedbi s onim rodjenim vaginalno, imaju povišenu učestalost autoimunih bolesti, češće su gojazna, imaju češće šećernu bolest, astmu, celijakiju, možda I neurorazvojne poteškoće……
Stres vaginalnog radjanja očito je povoljan za dijete I priprema ga na život izvan tijela majke kvalitetnije no carski rez. Spominje se Izostanak naseljavanja dječjeg sustava za probavu bakterijama iz majčinog crijeva, što je takodjer izrazito korisno djetetu,a izostaje nakon proda carskim rezom. Ima I drugih kompliciranihz objašnjenja koja zadiru u prilagodbu imunosnog sustava I epigenetiku.

Zaključak
Carski rez spasonosna je operacija koja, indicirana, spašava živote. Medjutim, ishodi na koje nas upozoravaju istraživanja velikog uzorka upozoravaju da prečestim I neindiciranim, posebice, izbornim carskim rezom, činimo pogreške koje nas mogu skupo stajati neposredno,ali I u budućnosti.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This