Prim. mr. sc. dr. Višnja Matković

Ultrazvuk je sigurna i bezbolna dijagnostička metoda, a stvara slike unutrašnjosti tijela koristeći valove zvuka. Ultrazvučni pregled NE KORISTI ionizirajuće zračenje (kao rengenske zrake). Ultrazvukom je moguće prikazati i strukturu i gibanje unutarnjih organa, kao i protok krvi u krvnim žilama.

Današnja je primarna upotreba ultrazvuka dijagnostika  abnormalnosti dojki koje se napipaju kod primarnog pregleda (kvržica, sukrvavi ili spontani bistri iscjedak iz bradavice) i karakterizacija potencijalnih abnormalnosti pronađenih mamografskim ili MR pregledom dojki.

Ultrazvučnim pregledom možemo razlikovati solidne tvorbe (koje mogu biti nekancerozna kvržica ili karcinom) od tekućinom ispunjenih tvorbi (benigna cista) ili pak mješane tvorbe. Ultrazvukom također analiziramo okolno tkivo oko žarišne abnormalnosti.

Mamografija je temeljna  dijagnostika probira koja dokazano smanjuje smrtnost zbog karcinoma dojke. Unatoč tome, mamogrami ne mogu otkriti sve karcinome dojke. Neke lezije i abnormalnosti nisu vidljive ili ih je iznimno teško interpretirati iz rutinskih mamograma. U “gustim” dojkama (bogate vodovima, žlijezdama i vezivnim tkivom, a sa manje udjela masti) mnoge karcinome je teško uočiti na mamografiji.

Brojne studije su ukazale da ultrazvučna i MR dijagnostika dopunjuju mamografiju u otkrivanju karcinoma dojke koji mogu biti nevidljivi na mamografiji.

Ultrazvuk dojki se danas rutinski primijenjuje u mlađih žena za analizu svih sumnjivih tvorbi i izraslina dojke, a u žena starijih od 35 godina kao dopunska dijagnostička metoda uz mamografiju.

Za ultrazvučni pregled dojki nije potrebna nikakva posebna priprema. Imajte na umu da će za pregled biti potrebno skinuti se do struka.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.