Prijeteći pobačaj, Abortus imminens

 

Svako krvarenje u trudnoći patološki je znak čiji uzrok valja razjasniti. Pored toga što može nastati zbog lokalne upale, traume, raka, varikoziteta, najčešće je najraniji znak prijetećeg pobačaja. Kod prijetećeg pobačaja uz krvarenje, vrat je maternice još potpuno zatvoren. Prijeteći pobačaj susreće se u nekih 20-25% ranih trudnoća, a krvarenje može trajati danima. Oko polovine će prestati i trudnoća će se dalje razvijati, a u polovine trudnoća će se pobaciti. Rizik za pobačaj jako se smanjuje ako se prilikom krvarenja vidi fetalna srčana akcija, a jako povećava ako se uz krvarenje jave i bolovi tipa kolika. Prijeteći pobačaj ne upućuje na povišeni rizik malformacija ploda.

 

Započeti pobačaj, Abortus incipiens

 

Uz krvarenje koje traje različito dugo i bol koja je najčešće tipa kolika, ali može biti i tupa bol u trbuhu sprijeda ili u križima, maternični vrat počinje se skraćivati i cervikalni kanal otvarati. U cervikalnom kanalu još nema dijelova ploda ili posteljice. U koliko je fetus živ, trudnoća se može sačuvati i u ovoj fazi pobačaja.

 

Pobačaj u tijeku, abortus in tractu

 

Uz krvarenje i bolove vrat maternice je otvoren, a plod ili njegovi dijelovi u cervikalnom kanalu i najčešće već dijelom izbačeni. Plodova voda je otekla. Izgledi za očuvanje trudnoće više ne postoje.

 

Nepotpuni pobačaj, Abortus incompletus

 

Uz otvoreni vrat maternice, krvarenje i bolove, te različitu količinu već izbačenih komada ploda i korijalnog tkiva, u materištu još postoje zaostali dijelovi ploda ili posteljice. Zaostale dijelove ploda i posteljice potrebno je ostraniti kiražom ili kiretažom. Kiraža je odstranjivanje zaostalog tkiva prstom, a kiretaža instrumentima.

 

Potpuni pobačaj, Abortus completus

 

Nakon krvarenja i bolova, te izbacivanje tkiva ploda i posteljice, vrat maternice opet je zatvoren, a maternica prazna. Kiraža ili instrumentalna kiretaža nije potrebna.

 

Ultrazvučna dijagnostika omogućuje ranije i sigurnije postavljanje dijagnoze odumrle trudnoće. Klinički prijeteći pobačaj i ultrazvučno živ plod čine liječenje smislenim i izglednim. I kod započetog pobačaja uz živ plod liječenje ima i smisla i izgleda. Klinički prijeteći ili započeti pobačaj uz mrtav plod ili prazno jajašce čini svaki pokušaj liječenja besmislenim.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This