Hormonska kontracepcija (HK) – umanjena učestalost nekih oblika raka

HK umanjuje rizik od raka jajnika

Žene koje su ikad uzele pripravak hormonskog kontraceptiva zaštićenije su od žena koje nikada nisu uzimale pripravke za peroralnu kontracepciju.
Peroralna kontracepcija sigurno štiti od nastanka raka jajnika već nakon 3-6 mjeseci uzimanja.
Nakon 10 i više godina uzimanja rizik obolijevanja smanjuje se za čak 70-80%.

Može li hormonska kontracpecija štititi žene s mutacijama?

Rizik nastanka ovarijskog raka smanjen je na 40% u nositeljica BRCA1 i BRCA2 mutacija, posebice u koliko su uzimale pilule s većom sadržinom estrogena i dulje od 6 godina.

Koliko traje zaštitini učinak peroralne kontracpecije?

Zaštitni učinak traje najmanje 15 godina nakon prestanka uzimanja preparata. U žena s rizikom, peroralna kontracepcija kombiniranim pripravcima trebala bi biti shvaćena primarnom indikacijom za medikaciju.

HK umanjuje rizik od raka sluznice maternice (endometrija)

Zbog učinka gestagena koji koče endometrijsku mitotičku aktivnost kombinirana kontracepcija djelotvorna je zaštita od nastanka raka endometrija. Peroralna kontracpecija smanujuje rizik nastanka svih triju najučestalijih tipova raka endometrija, i to za 50-70%.

Koliko traje zaštitini učinak peroralne kontracpecije?

Zaštitni učinak pojačava se s trajanjem medikacije, a nastavlja i 5-20 godina nakon prekida liječenja. Rizik je smanjen za 20% nakon jednogodišnjeg uzimanja, za 40% nakon dvogodišnjeg uzimanja i za 60% i više nakon 4 godine uzimanja ili kada se kontracepcija uzima dulje.

HK umanjuje rizik nekih drugih oblika raka i premalignih promjena

HK umanjuje rizik nastanka polipa, premalignih i malignih promjena debelog crijeva. Pripravci s višim dozama estrogena smanjuju rizik nastanka raka debelog crijeva za 20%. Rizik je smanjen za 40% nakon 96 i više mjeseci uzimanja HK.

Pripravci s višom koncentracijom estrogena djelotvorno sprečavaju nastanak cisti jajnika.
HK ima povoljan učinak na endometriozu, fibrocističku matopatiju, nastanak fibroadenoma dojke i sindrom policističnih jajnika.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This