Anomalije maternice rijetko su (ako uopće) uzrokom neplodnosti, a često uzrokom pobačaja i prijevremenog poroda. Uspješno liječenje anomalije neće izliječiti neplodnost, posebno ne idiopatsku, ali će možda olakšati iznošenje do vijabiliteta djeteta . Uz anomalije naime, postoje brojni drugi uzroci pobačajima i prijevremenom radjanju koje u dosadašnjih istraživanja nikada nisu bila uzeta u obzir.

Mogućnosti liječenja: abdominalna ili histeroskopska metroplastika u žena s uterus septus/subseptus i ev. uterus bicornis. Indikacija još uvijek otvorena: prospektivnih, kontroliranih istraživanja u homogenih skupina ispitanica nema.

Uspjeh liječenja i svrsishodnost operacije u drugih anomalija dvojben je i temeljito upitan.

Uspjeh različitih izvješća uz uterus septus/subseptus ili bicornis teško je procijentiti jer su: ispitanice nehomogena skupina, broj malen u najvećeg broja studija, praćenje nepotpuno, ishod poznat u manje od 30% operiranih, drugi  uzroci neplodnosti/infertitliteta nisu uzeti u obzir. Metaanalize studija koje su uključivale mali pojedinačni broj ispitanica obično iskazuju značajno bolji uspjeh sudeći prema učestalost zanošenja i radjanja nakon metroplastike, u usporedbi s trudnoćama prije operacije. Velike pak studije pojedinačnih Instucija  i operatera priznaju da će najveći broj žena s anomalijama maternice zanijeti i naposlijetku iznijeti trudnoću i bez operacije, premda se u njih uvijek mora očekivati povišena učestalost spontanog pobačaja, malprezentacije i operacijskog dovršenja trudnoće. Usudjuju se čak tvrdititi kako je učestalost zanošenja i uspješnog iznošenja trudnoće nakon operacije zapravo manja no u skupini žena koje uopće nisu operirane, premda konačne zaključke ne smiju donositi bez prospektivnih kontroliranih studija kojih nema. Zaključak je kako su trudnoće u trudnica s anomalijama maternice visoko rizične, treba ih kao takve nadzirati, ali valja tražiti i liječitit i druge uzroke komplikacija jer “sama anomalija ne znači uzročnu povezanost s neuspjehom trudnoće. Pacijente sa septiranom maternicom treba operirati samo svrhu istraživanja i uz strogo nadzirane uvjete .

Moguća iznimka su samo žene s trajnom mehaničkom neplodnošću koje zanose u IVF/ISCI postupcima i u kojih valja maksimalno povećati izglede iznijeti jedinu zanesenu trudnoću.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This