Epiziotomija

 

Tijekom poroda, posebice u prvorotkinja, rigidna tkiva medjice nerijetko pucaju I nastaju razderotine koja zahvaćaju sluznicu rodnice, potkožna tkiva, mišiće I fascije perineuma, katkad čak I debelo crijevo. Ovako nastale razderotine nepravilnih su rubova, teško ih je zbrinuti nakon poroda I relativno dugo cijele uz nerijetke komplikacije: bol, velike otekline, sporo zaraštanje, sekundarne infekcije, inkontinencija stolice, čak I fistule rodnice s debelim crijevom. Kako bi se izbjegao nastanak ovakovih, neugodnih oštećenja , tijekom izgona djeteta urezuje se, u središnjoj liniji, lijevo ili desno od središnje linije, tkivo medice-radi se epiziotomija. Epiziotomija je dakle, urez kože I potkožnog tkiva medjice I sluznice rodnice I površnih mišića urogenitalne dijafragme s ciljem stvoriti kiruršku ranu oštrih rubova kojom se ubrzava radjanje glavice djeteta I izbjegava nastanak razdora čiju je dubinu nemoguće kontrolirati. Do prije nekih 10-tak godina, epiziotomija se radila u gotovo svih prvorotkinja. Kasnije su neka istraživanja pokazala kako  epiziotomijom nije moguće spriječiti sve razdore medice  prema I, uključujući, rektum. U  nekih je žena ožiljak od epiziotomije kod prethodnog poroda, rizik razdora medjice u idućim porodima.Sumnja se čak kako učinjena epiziotomija ne sprečava kasniju inkontinenciju stolice I vjetrova, već, u nekih žena, čak predstavlja rizik za nastanak te kasne komplikacije. Zbog toga se danas preporuča epiziotomiju raditi kod poroda gdje se očekuje otežani izgon: s defleksijskim stavovima glavice ili uz izlazak djeteta u drugim nepovoljnim promjerima, uz operacijski dovršene vaginalne porode I u žena u kojih je vrlo vjerojatno da će tijekom izgona nastati opežan razdor medjice koji nije moguće kontrolirati(visoka medjica, izrazito rigidna I tvrda medjica, sportašice itd…). 

Nakon poroda djeteta I posteljice, epiziotomija se, kao I ostali uočeni razdori, šiva prema kirurškim principima. Anestezija je lokalna. Zahvat traje nekih 10-tak minuta,a obavlja se u tri sloja: naprije se zbrinjava urez mišića medjice I potkožno tkivo medjice I rodnice, potom sluznica rodnice I napokon koža medjice. S obzirom da je tkivo medjice odlično prokrvljeno, ako nema infekcije, rana brzo cijeli uz blagu nelagodu. Šiva se koncem koji se spontano resorbira, pa šave nije potrebno skidati. Resorpcija konaca traje, ovisno o šivaćem materijalu, I do 90 dana.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This