Drži se da u razvijenim zemljama puši nekih 18-20% žena u fertilnoj dobi.

Kada pušenje remeti zanošenje?

U 13% žena koje puše cigarete pušenje se smatra glavnim razlogom smanjene sposobnosti zanijeti.  Drži se da pušenje ima nepovoljan učinak ako žena puši više od 10 cigareta dnevno.

Pušene značajno smanjuje ne samo broj žena koje uspješno zanose već produljuje i razdoblje potrebno za postizanje trudnoće.

Zašto pušenje remeti mogućnost zanošenja?

Razlog za smanjenje plodnosti pušačica nije precizno utvrdjen, ali nepovoljan utjecaj vjerojatno imaju brojni otrovi iz duhanskog dima na  djelotvornost sluznice jajovoda, kakvoću cervikalne sluzi i kvalitetu jajnih stanica. Nepovoljan učinak dim duhana ima i na sposobnost implantacije zametka u ranoj fazi trudnoće pa su kod žena koje puše učestaliji rani spontani pobačaji. Danas se sumnja da dim duhana uzrokuje prijevremeno starenje jajnih stanica koje kao takve postaju manje sposobne biti oplodjene i stvoriti kvalitetan plod.

Koja je djelotvornost IVF postupaka u žena koje puše?

U žena koje puše umanjena je djelotvornost metoda potpomognutog zanošenja. To znači da će, u usporedbi sa zenama koje ne puše, u žena koje puše metode potpomognute oplodnje češće zakazati.

Ima li pušenje majke utjecaj na fertilnost potomstva?

Sumnja se da pušenje u trudnoći može oštetiti jajnike ženskih fetusa kao i testise muških, pa je povećana učestalost neplodnosti potomstva još jedan nepovoljni učinak pušenja u žena.

Kakav je učinak duhanskog dima na fertilnost muškarca?

Pušenje kod muškaraca umanjuje kvalitetu sjemena; jedno istraživanje pokazuje da je broj spermija smanjen za 23%, a njihova pokretnost za 13%.

Povratak

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This