Fiziološke promjene u tijelu trudnice – prilagodba na trudnoću

 

Tijekom trudnoće buduća majka doživljava niz psiholoških i fizioloških promjena koje omogućuju prilagodbu njenog organuzma trudnoći, rast i razvoj djeteta, pripremu za porod i odvijanje poroda i dojenje. Većina ovih promjena zamjetljiva je već tijekom prvih tjedana nakon začeća, dakle puno ranije no što majčin ili fetalni organizam zaista trebaju tako preinačenu funkciju. Sve prilagodbe daleko premašuju potrebe i gotovo su sve reverzibilne i prolaze tijekom babinja ne ostavljajući posljedica. Većinu možemo objasniti promjenama djelotvornosti endokrinog sustava ili su jednostavna posljedica fizičke prilagodbe majčinih organa na rast djeteta.

 

Prvo tromjesečje

 

Uobičajeni prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije. Oskudna sukrvica nije rijetkost u vrijeme očekivane menstruacije i povezuje se s implantacijom. Već nakon 4-6 tjedana javlja se osjetno povečanje dojki zbog rasta sekretornih kanalića i hipervaskularizacije i osjetljivost i nabreklost dojki, posebice bradavica. Oko 12. tjedna može se istisnuti kolostrum, a nabrekle lojnice /Montgomeryeve žlijezde/ ističu se na areoli. U to vrijeme nisu rijetke jutarnje mučnine i povraćanja, ućestali nagon na mokrenje, jaki umor i pospanost. Većina poremetnji su blage i uvjetovane naglom promjenom hormonske ravnoteže. Vrat maternice i rodnica smekšavaju se, iscjedak iz rodnice, leukoreja, obilniji je. Znojenje i lučenje sline se pojačava. Oko 10. tjedna već je moguće uporabom doplera čuti kucajeve čedinjeg srca. Maternica se povećava do veličine muške šake i ispunja malu zdjelicu. Prilagodba kardiocirkulacijskog, bubrežnog i dišnog sustava u punom je jeku.

 

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This