Najčešća pitanja o HPV infekciji

 

Humani papiloma virus – zarazan samo za čovjeka

Do danas poznato više od 100  tipova HPV virusa.

 

Kožu inficiraju tipovi 1, 2, 3, 4 i 10 – stvaraju se bradavice dlanova, tabana i prstiju. 

 

Sluznice penisa, skrotuma, perineuma, rodnice, vanjsko spolovilo žene i vrat maternice inficiraju tipovi koji stvaraju kondilome (tipovi 6 i 11 ) ili displazije, odnosno intraepitelijalne neoplazije (tipovi 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68 73  i 82).

 

Je li infekcija česta?

 

Infekcija  je vrlo česta, ali i prolazna. Tijekom života zarazi se 80% osoba. Nisu rijetke istodobne infekcije s više tipova virusa.. Virus ostaje trajno prisutan u oko 4-5% zaraženih.

 

Kako se virus prenosi?

 

Spolnim kontaktom, spolnim odnosom, učestalost infekcije jako se povećava s brojem spolnih partnera. Infekcija može nastati i nakon bliskog kontakta koža: sluznica. Spolni odnos nije uvjet infekcije jer se HPV infekcija susreće i 4% djevica.

 

Ima li zaražena osoba simptome infekcije?

 

Nema nikakovih simptoma i zaražena osoba ne zna da je zaražena, pa lako prenosi infekciju na osobe s kojima je u spolnom kontaktu.

 

Kako se može postaviti dijagnoza zaraze?

 

U početnoj fazi infekcije virus se ne može zapaziti u stanicama metodama citološke pretrage stanica i Pap nalaz je uredan. Prisutnost virusa u tkivu može se dokazati  samo posebnim tehnikama izolacije antigena virusa (npr. PCR tehnologijom). Na tržištu postoji nekoliko standardnih testova od kojih neki zbirno potvrdjuju prisutnost nekog od 13 ili 14 najčešćih onkogenih tipova, a postoji i test koji omogućuje izdvojenu dijagnostiku prisutnosti tipova 16 i 18. Postoje i testovi koji omogućuju genotipizaciju pojedinih tipova virusa, no oni nisu standardizirani i općenito prihvaćeni.

 

Može li se spriječiti infekcija HPV-om

 

U tu svrhu preporuča se cijepljenje bivalentnom ili kvadrivalentnom vakcinom. Kod bivalentne vakcine cjepivo štiti od HPV virusa tipa 16 i 18, a kvadrivalentna od tipova 16, 18, 6 i 11. Preporučuje se cijepljenje djevojčica i dječaka u dobi od 9-13 godina, svakako prije prvog spolnog odnosa, jer je zaštita u te populacije preko 93-97%. Cijepljenje se obavlja u tri doze tijekom 6 mjeseci i vjerojatno predstavlja trajnu zaštitu.

 

 

 

II:

 

Zašto HPV infekcija može uzrokovati nastanak raka

 

Mehanizam nije sasvim jasan. Virus čiji je genetski materijal dio kromozoma domaćina može mijenjati ponašanje stanica domaćina. Mijenja se funkciju regulatora rasta i onemogućuje djelovanje tvari koje u zdravom tkivu sprečavaju malignu pretvorbu.

 

Kako se može dokazati da je virus uzrokovao promjene na stanicama domaćina?

 

Virus koji je postao sastavni dio genoma stanice mijenja izgled i ponašanje stanica, pa se citološkim pregledom može uočiti da stanice više nisu normalne. Kažemo da su postale displastične. Citološka pretraga stanica vrata maternice (Pap test) prestaje biti normalan.

 

 

Koje stanice virus najčešće napada?

 

Virus daleko najčešće invadira stanice zone transformacije, pa je, prilikom uzimanja Pap obriska, posebno važno uzeti obrisak s tog dijela vrata maternice. U žena u reprodukcijskoj dobi zona transformacije najčešće je na površini egzocerviksa. U žena u poslijemenopauzi zona transformacija pomiče se u unutrašnjost cervikalnog kanala.

 

U koliko je umnožen dovoljan broj promijenjenih stanica, promjena postaje vidljivom, najprije uz povećanje mikroskopom, a kasnije i golim okom. Promjene koje još nisu vidljive golim okom možemo pokušati naći pretragom koju zovemo kolposkopija.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This