Kada se može reći sa sigurnošću da je dijete morfološki normalno razvijeno?

 

Razne poremetnje razvoja djeteta pojavljuju se i prepoznavaju u različitim razdobljima trudnoće. Npr. nepostojanje kosti glavice i većeg djela moza djeteta (anencefalus) postoji i može se prepoznati već tijekom prvog trimestra trudnoće. Većina anomalija srca, pluća, želuca…. prepoznatljive su već tijekom drugog tromjesečja. Anomalije bubrega mogu se dijagnosticirati sa sigurnošću tek nakon 22. tjedna, a neke malformacije mozga tek u trećem tromjesečju. Ne postoji neko posebno razdoblje u trudnoći kada se anomalije dijagnosticiraju ili se fetus proglašava morfološki normalno razvijenim.

 

Idealno bi bilo većinu malformacija koje ne garantiraju preživljenje i normalan život prepoznati prije navršenih 24. tjedana trudnoće. To je doba kada fetus ima realne izglede preživjeti, pa naši zakoni dopuštaju prekid trudnoće takove djece upravo do navršenih 24. tjedna. Dopuštenje za prekid trudnoće daju Etičko povjerenstno Ustanove u kojoj se prekid trudnoće obavlja, na prijedlog obitelji i uz medicinsku dokumentaciju.

 

Prilikom svakog UZV pregleda tijekom trudnoće, dakle, treba obratiti pozornost jesu li dijelovi tijela, organi i organski sustavi morfološki normalno razvijeni ili nisu. Na žalost, neke se malformacije razvijaju i vide ranije, neke kasnije i to mora biti rečeno svakoj trudnici koja dolazi na pregled. Ni u najboljim se tercijarnim centrima ne mogu uočiti sve malformacije i anomalije djeteta. Zato se nikada se ne može reći da je dijete normalno razvijeno s potpunom točnošću.

 

Potencijalne mogućnosti 3D/4D UZV-a obećavaju poboljšanje prepoznavanja anomalija u budućnosti. Medjutim, u usporedbi s standardnim 2D UZV-om, uz danas dostupnu tehnologiju, 3D/4D UZV nije se pokazao preciznijim u prepoznavanje malformacija

 

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This