Značenje transvaginalnim ultrazvukom izmjerene debljine endometrija

 

Transvaginalni ultrazvuk u žena reprodukcijske dobi

Prema mišljenu američkih ginekologa, u žena u poslijemenopauzi transvaginalni ultrazvuk može biti dobra alternativa uzimanju uzorka endometrija. Kod prijemenopauzalnih žena to nije tako.  To je zato, jer je debljina endometrija u žena reprodukcijske dobi vrlo varijabilna pa debljina endometrija izmjerena ultrazvukom u žena reprodukcijske dobi nije pokazatelj rizika za postojanje raka endometrija.

U prijemonopauzalnih žena koje nemaju nenormalna krvarenja debljina endometrija nije indikacija za biopsiju endometrija. U tih je žena odluku za uzimanje uzorka endometrija za citološku i(ili) patološkohistološku obradu potrebno učiniti uzimajući u obzir brojne okolnosti, izmedju ostalog citologiju vrata maternice (atipične žljezdane stanice, stanice endometrija u prvoj polovini cikljusa) ili postojenje kronične anovulacija ili debljine.

 

Transvaginalni ultrazvuk u žena u poslijemenopauzi

Krvarenje iz maternice

Svako krvarenje iz maternice kod žena u poslijemenopauzi indikacija je za uzimanje uzorka endometrija I njegovu citološku i(ili) patološkohistološku obradu. Medjutim, s obzirom da je postojanje raka endometrija ukoliko je njegova debljina ispod 4-5 mm izuzetno rijetka (manje od 1%), mjerenje debljine endometrija ultrazvukom alternative je uzimanju uzorka endometrija u žena koje krvare u poslijemenopauzi. To je preporuka američkog undruženja ginekologa I opstetričana /ACOG/. Prema njihovom sudu, kod žene koja krvari a debljina ednometrij izmjerena ultrazvukom manja je od 4 mm, uzianje uzorka endometrija za dalju obradu nije neophodno.

 

Asimptomatske pacijentice u psolijemenopauzi (žene koje ne krvare I nemaju nikakovih tegoba)

U velike većina žena s rakom endometrija javlja se nenormalno krvarenje iz maternice, a samo njih 5-20% ne krvare. S obzirom na to, pokušalo se ustanoviti kako prepoznati žene kod kojih treba uzeti uzorak iz endometrija premda one nemaju tegoba.

Transvaginalni ultrazvuk u poslijemenopauzalnih žena koje nemaju tegoba

Debljina endometrija mjerena ultrazvukom u ovoj je skupini žena nedovoljno osjetljiva metoda. U metaanalizi 32 velike studije na 11000 asimtomatskikh žena u poslijemenopauzi  nadjena je prosječna debljina endometrija od 2,9 mm. Rizik za postojanje raka endometrija u poslijemmenopauzalnih žena koje ne krvare jedak je riziku u poslijemenopauzalnih žena koje krvare I koje imaju debljinu endometrija 5 mm ili više, tek u onih s debljinom endometrija od 11 mm ili većom. Zato se preporuča da se u poslijemenopauzalnih žena koje ne krvare uzorak za citološku i(ili) patološkohistološku obradu endometrija treba uzeti samo u koliko je debljina endometrija 11 mm ili veća.Biospiju je potrebno napraviti I u žena s tekućinom koja se nakupila izmedju listova endometrija (mucometra) , a bez simptoma, ako je istodobno debljina endometrija 3 mm ili veća. U žena s tekućinom u meterištu ,a ednometrijem tanjim od 3 mm, postojanje raka endometrija je izuzetno rijetko.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This