Što je to programirani porod?

 

Indukcija poroda bez jasne medicinske indikacije naziva se programiranom ili elektivnom indukcijom. Vrši se u vrijeme termina ili neposredno prije zbog tzv. socijalne ili medicinsko-preventivne indikacije, tj. želje trudnice, odnosno dogovora trudnice i porodničara da porod nastupi u danu ili razdoblju dana kada to svima najviše odgovara. Medicinsko opravdanje za ovakav postupak je moguća bolja skrb za majku i dijete u vrijeme kada je ekipiranost odjela maksimalna uz izbjegavanje rizika prenošenja i moguće placentne insuficijencije uslijed fizioloških degenerativnih promjena u posteljici nakon punog termina.

 

Priprema za programirani porod I odabir najpogodnijeg načina indukcije trudova obavlja se jednako kao I u induciranog poroda.

 

S obzirom da je dijete zrelo za život izvan majke tek u punom terminu, svakako tek nakon sigurno navršenih 39 tjedana trudnoće, prije pokretanja programiranog poroda neophodno je procijeniti trajanje trudnoće I biti siguran u termin. Pokretnje poroda prije potpune zrelosti djeteta u ovakovim situacijama nije opravdano.  Termin poroda lako je sigurno ustanoviti u koliko pažljivo vodimo trudnoću od ranog prvog trimestra, obavili smo sve kliničke I ultrazvučne pregled I oni se poklapaju s amenorejom. U koliko nismo sigurni u termin poroda, a svakako želimo izbjeći porod nezrelog djeteta, služimo se procjenom zrelosti djeteta amnioskopijom ili amniocentezom.

.

Prije desetak I više godina smatralo se kako će programiranim porodom biti moguće završiti većinu ročnih, jednoplodnih i urednih trudnoća u terminu, u vrijeme kada je to opstetričaru i  trudnici najugodnije, pa je učestalost induciranih poroda višestruko porasla. U SAD i Kanadi, programira se porod u 16-30% ročnih trudnoća, u Finskoj i Tajlandu i do 70%. Najnovije studije i iskustvo, medjutim, pokazuje, kako je neophodan oprez. Strahuje se kako je perinatalni ishod djece majki u kojih je porod programiran nešto lošiji od djece majki u kojih je porod započeo spontano , povećana je učestalost carskog reza zbog neuspjeha indukcije , a, pretežito zbog  produljenog boravka u rodilištu, povećani su I materijalni troškovi . Programirani porod jest ugodan za ženu i porodničara , no nosi opasnost produljenog poroda i potpunog neuspjeha, posebice u prvorotkinja , uz sve ostale komplikacije koje se susreću uz inducirane porode . Drži se kako je odgovor vrata I mišića maternice na poticanje sazrijevanja u prvorotkinja drugačiji od onog u višerotkinja, pa je prilikom planiranja programiranog poroda prvorotkinja uvijek potreban poseban oprez. Ja se, osobno, za programirani porod kod prvorotkinja odlučujem vrlo rijetko. Uz pažljivo vodjenje trudnoće I korištenje svih raspoloživih metoda praćenja zdravlja majke I djeteta, danas je najčešće moguće dočekati spontani početak poroda u većine trudnica. A nakon spontanog početka, porod ipak teče najprirodnije.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This