Liggins i Howie u svom znamenitom radu navode da antenatalna uporaba kortikosteroidne terapije kod trudnica s prijetećim prijevremenim porodom dovodi do smanjenja učestalosti respiracijskog distres sindoma (RDS) te nižeg mortaliteta kod njihovog potomstva. Ukupno 282 trudnice s visokim rizikom prijevremenog poroda nasumce je podijeljeno u 2 skupine: jedna koja je primala betamethason (dvije doze od 12 mg intramuskularno svaka 24 sata) i druga skupina koja je primala placebo (cortison-acetat 6 mg). Uporaba betamethasona bila je povezana sa sniženom učestalošću RDS-a kod potomstva (9.0% nasuprot 25.8% kod poredbene skupine). Najbolji učinak terapije imala je nedonošćad porođena više od 48 sati, ali manje od 7 dana nakon liječenja (učestalost RDS-a 3.6% nasuprot 33.3%) i koja je liječena između 26 i 32 tjedana trudnoće (učestalost RDS-a 11.8% nasuprot 69.6% kod poredbene skupine).

Učinkovitost kortikosteroidne terapije dokazana je naknadno u više desetaka sličnih randomiziranih, placebo kontroliranih uradaka. Smanjenje učestalosti kao i lakša klinička slika respiratornog distres sindroma dovela je do smanjene potrebe za liječenjem surfaktantom, sniženih koncentracija kisika potrebnih za nadoknadu te rjeđe uporabe mehaničke ventilacije tijekom neonatalnog razdoblja. U skladu s gore navedenim, prijevremeno rođena djeca koja su bila izložena antenatalnoj kortikosteroidnoj terapiji cirkulatorno su stabilnija i imaju smanjenju učestalost intraventrikularne hemoragije. Ovo se dijelom pripisuje poboljšanju funkcije pluća, no dijelom i ubrzanom dozrijevanju brojnih encimskih sustava unutrar središnjeg živčanog sustava.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This