Prijeteći pobačaj, Abortus imminens

Svako krvarenje u trudnoći patološki je znak čiji uzrok valja razjasniti. Pored toga što može nastati zbog lokalne upale, traume, raka, varikoziteta, najčešće je najraniji znak prijetećeg pobačaja. Kod prijetećeg pobačaja uz krvarenje, vrat je maternice još potpuno zatvoren. Prijeteći pobačaj susreće se u nekih 20-25% ranih trudnoća, a krvarenje može trajati danima. Oko polovine će prestati i trudnoća će se dalje razvijati, a u polovine trudnoća će se pobaciti. Rizik za pobačaj jako se smanjuje ako se prilikom krvarenja vidi fetalna srčana akcija, a jako povećava ako se uz krvarenje jave i bolovi tipa kolika. Prijeteći pobačaj ne upućuje na povišeni rizik malformacija ploda.

Započeti pobačaj, Abortus incipiens

Uz krvarenje koje traje različito dugo i bol koja je najčešće tipa kolika, ali može biti i tupa bol u trbuhu sprijeda ili u križima, maternični vrat počinje se skraćivati i cervikalni kanal otvarati. U cervikalnom kanalu još nema dijelova ploda ili posteljice. U koliko je fetus živ, trudnoća se može sačuvati i u ovoj fazi pobačaja.

Pobačaj u tijeku, abortus in tractu

Uz krvarenje i bolove vrat maternice je otvoren, a plod ili njegovi dijelovi u cervikalnom kanalu i najčešće već dijelom izbačeni. Plodova voda je otekla. Izgledi za očuvanje trudnoće više ne postoje.

Nepotpuni pobačaj, Abortus incompletus

Uz otvoreni vrat maternice, krvarenje i bolove, te različitu količinu već izbačenih komada ploda i korijalnog tkiva, u materištu još postoje zaostali dijelovi ploda ili posteljice. Zaostale dijelove ploda i posteljice potrebno je ostraniti kiražom ili kiretažom. Kiraža je odstranjivanje zaostalog tkiva prstom, a kiretaža instrumentima.

Potpuni pobačaj, Abortus completus

Nakon krvarenja i bolova, te izbacivanje tkiva ploda i posteljice, vrat maternice opet je zatvoren, a maternica prazna. Kiraža ili instrumentalna kiretaža nije potrebna.

Ultrazvučna dijagnostika omogućuje ranije i sigurnije postavljanje dijagnoze odumrle trudnoće. Klinički prijeteći pobačaj i ultrazvučno živ plod čine liječenje smislenim i izglednim. I kod započetog obačaja uz živ plod liječenje ima i smisla i izgleda. Klinički prijeteći ili započeti pobačaj uz mrtav plod ili prazno jajašce čini svaki pokušaj liječenja besmislenim.

Zadržani pobačaj, Missed abortion

U koliko se trudnoća prestane razvijati i plod odumre, kontrakcije maternice i spontano izbacivanje odumrlog tkiva nastupit će prije ili kasnije. Kada ultrazvukom ustanovimo da se trudnoća ne razvija i plod je odumro, a još nije započelo spontano izbacivanje tkiva, premda krvarenje i bolovi mogu postojati, govorimo o tzv. zadržanom pobačaju ili, engl. missed abortion-u. Većina žena odabrat će instrumentalno odstranjivanje odumrlog tkiva kiretažom. Čekanje na spontanu evakuaciju može biti opravdano ali uz opasnost produljenih i obilnih krvarenja i infekcije. U  konačnici ipak će biti potrebna kiretaža u oko 20% žena jer se maternica neće spontano isprazniti u potpunosti .

 

Tablica 1.  Mogući uzroci, jačina uzročne povezanosti sa spontanim i ponavljanim pobačajima, mogućnosti liječenja i preporuke za istraživanje u budućnosti (3)

Činitelj

Jačina uzročno/posljedične sveze

Liječenje

Dokazi o uspjehu liječenja

Istraživanje u budućnosti

Aberacije kromozoma

Visoka*

PGD

Slabi

RCT : PGD/bez PGD

Autoimunitet

Umjerena

Kortikosteroidi

IvIG

Slabi

RCT kort /bez kort.

RCT  IvIG/bez IvIG

Disfunkcija NK stanica

Slaba

Kortikosteroidi

IvIG

Slabi

Standardizirati metodu odredjivanja NK stanica u decidui

Odrediti koje su normalne vrijednosti NK stanica u decidui

Nenormalna HLA-G ekspresija

Slaba

Kortikosteroidi

IvIG

Slabi

Standardizirati metode odredjivanja topivih i vezanih HLA-G antigena

Nasljedna trombofilija

Umjerena

Heparin

Aspirin

RCT heparin/bez heprina

RCT aspirin/bez aspirina

Stečena trombofilija

Jaka

Heparin

Aspirin

RCT heparin/bez heprina

RCT aspirin/bez aspirina

Antitireoidna protutijela

Jaka

Levotiroksin

Slabi

RCT levotiroksin/bez levotiroksina

PCOS

Slaba

Mršavljenje

Kohortne studije učestalost pobačaja izmedju žena koje su smršavile i onih koje nisu

Fragmentacija spermija

Umjerena

Nepoznato

Naći metode pravilne selekcije spermija

Poremetnje endometrijske selekcije

Nepoznata

Korekcije decidualnog fenotipa modulatorima hormonskog učinka

Nepoznato

Evaluacija učinka progesterona na endometrij rane luteinske faze

Anomalije maternice

Submukozni miom

Slaba/umjerena

Resekcija pregrade

Miomektomija

RCT resekcija pregrade/bez resekcije pregrade

RCT miomektomija/bez miomektomije

HCG polimorfizam

Slabo/umjereno

Nadoknada HCG

Nepoznato

RCT nadoknada HCG/bez nadoknade HCG

Adipozitet

Umjereno/slabo

Mršavljenje

Slabi

Kohortne studije učestalost spontanog pobačaja u žena koje su omršavile prema onima koje nisu omršavile

*za sporadičan, ali ne i za ponavljani pobačaj

PGD: predimplantacijska genetska dijagnostika,RCT: randomizirane kontrolirane studije, IvIG: imunoglobulini, NK: stanice ubojice, PCOS: sindrom policističnih jajnika, HCG:humani korionski gonadotropin

Prema: Larsen EC, Christiansen O, Kolte AM, Macklon N. New insights into mechanisms behind miscarriage. BMC Med 2013; 11:154 (3)

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This