Krvarenja tijekom rane trudnoće

 

U reprodukcijskoj dobi , jedino normalno krvarenje iz maternice je menstruacija. Menstruacija je krvarenje izmaternice koje nastaje nakon naglog pada vrijednosti progesterone I estrogena a nakon involucije žutog tijela stvorenog ovulacijom. Javljaju se s učestalošću od 24-38 dana, izmedju ciklusa varijacija smije biti do 9 dana, trajanje do 8 dana. Menstruacijski ciklus računa se kao razmak izmedju prvih dana krvarenja. Menstruacije su normalne, ako su redovite I onda kada krvarenja traju kraće od 4 dana.

 S nastupom trudnoće, mensturacije prestaju I  bilo kakvo krvarenje koje se tijekom trudnoće susreće nikada nije normalno I uvijek pobudjuje sumnju na poremetnju trudnoće ili neki drugi patološki process.

U prvoj polovini trudnoće krvarenje najčešće pokazuju opasnost pobačaja ili pobačaj u tijeku, no može se javiti I zbog ektopične (izvanmaternične) trudnoće I ,vrlo rijetko radi trofoblastične bolesti, ozljeda, polipa, varikoziteta, raka vrata maternice ili osobite teške upale vrata mternice I rodnice. Vrlo često oskudno krvarenje tijekom rane trudnoće spontano će proći nakon nekog vremena,uzrok nećemo ustanoviti sa sigurnošću, a trudnoća se nastavlja bez daljih problema. Takovih situacija je I do 40%.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This