Pretrage koje je potrebno učiniti tijekom trudnoće.

Uvijek je potrebno ponovno istaknuti koliko je potrebno dijagnozu trudnoće postaviti rano I koliko je važno vrlo rano tijekom trudnoće početi voditi tu trudnoću. Ishod direktno ovisi o tomu.

U koliko se prilikom prvog pregleda ustanovi da je žena zdrava I da nema porodično opterećenje ni za koju bolest koja se može prenijeti na potomstvo ili remetiti trudnoću, planira se uobičajena obrada rane trudnoće. Ona uključuje odredjivanje: krvne grupe I Rh faktora, odredjivanje kompletne krvne slike, “obično” obradjenog urina I sedimenta urina, odredjivanje vrijednosti hormona koji nadzire šitnjaču (TSH), prisutnost antigena B hepatitisa (HbS antigen) I odredjivanje visine glukoze u krvi natašte (GUK). Svaka trudnica morala bi imati učinjen citološki obrisak s vrata maternice (Papa test) I odredjen stupanj čistoće iscjetka u rodnici.

Ostale pretrage planiraju se I obavljaju sudeći prema porodičnom ili osobnom opterećenju ili tijeku trudnoće.

Krvnu grupu I Rh faktor  neophodno je znati radi  uvijek vjerojatne opasnosti od krvarenja I potrebe za nadoknadom krvi tijekom trudnoće I radi procjene rizika od Rh imunizacije. To je pretraga koju je dovoljno učiniti jednom u životu I čuvati originalni document koji mora biti valjano označen (laboratorij, liječnik, datum, pečati I potpisi).  Valja ih  odrediti što prije, jer u slučaju ranog pobačaja, zbog moguće imunizacije fetalnim stanicama u Rh negativnih žena koje nose Rh pozitivno dijete, valja na vrijeme dati antiD immunoglobulin koji će tu imunizaciju spriječiti.

Kompletnu krvnu sliku valja napraviti jer ona pokazuje vrijednu informaciju o općem zdravstvenom stanju trudnice. Podatak o broju eritrocita, a posebno o vrijednosti hemoglobina u krvi daje važnu informaciju o tome kojim je trudnicama potrebna nadoknada željezom, a kod kojih je dodatno željezo nepotrebno ili čak štetno. Podatak o broju leukocita I trombocita vrijedan je nalaz, koji, u koliko se u kasnijoj trudnoći jave problemi, usporedbom vrijednosti parametara, omogućuje procjenu težine poremetnje I olakšava liječenje.

“Obični” urin I njegov sediment pokazuje normalan nalaz ili povećani broj stanica (eritrocita, leukocita) u mokraći ili prisutnost nekih biokemijskih parametara koji upućuju na neke bolesti u tijelu (bilirubin, proteini I sl.). Promijenjeni nalaz “vodi” daljnjoj obradi radi dokazivanja ili isključenja bolesti koje mogu ugroziti ženu I trudnoću. Količina bakterija u tom uzorku obično ne korelira s prisutnošću urinarnih infekcija. U koliko postoji sumnja na uroinfekciju, potrebno je učiniti bakteriološku obradu urina. Uzorak se može ueti nakon pravilne pripreme za uzimanje urinokulture ili, što je još bolje, katerom direktno iz mokraćnog mjehura.

TSH se odredjuje radi prosudbe o postojanju prikrivenih slabosti u lučenju hormona štitnjače. To je česta bolest u žena, u ranoj fazi nema simptoma ili su oni blagi I nespecifični. Razvoj djece žena s manjkom lučenja hormona štitnjače poremećen je, posebno se remeti funkcija živčanog sustava I osjetila. Zato je ovaj manjak potrebno rano otkriti I nadoknadom hormona štitnjače spriječiti nepovoljne posljedice za dijete.

Virus B hepatitis, u koliko ga žena ima u krvi, može se prenijeti tijekom trudnoće ili poroda na dijete. Poznavanje te okolnosti omogućuje sprečavanje zaraze kod djeteta tijekom I nakon poroda.

Glikemija na tašte , već u ranoj trudnoći pokazuje da je tolerancija glukoze normalna ili poremećena, što je vrlo važno za praćenje trudnoće I postupke koji će uslijediti. Kod žena s normalnim vrijednostima planira se kasnije učiniti test opterećenja glukozom. Kod žena s povišenim vrijednostima, a u ovisnosti o visini glikemije, planira se odmah učiniti test opterećenja glukozom ili se odmah započinje obrada I liječenje dijabetesa u trudnoći. Žene valja upozoriti da noć prije odredjivanja vrijednosti glukoze natašte ne jedu, posebice ne slatko I da u jutro,prije odredjivanja, ne smiju popiti ni kavu sa šećerom ili pojesti bonbon. Krv valja vaditi nakon prekonoćnog gladovanja I prije unosa bilo kakove hrane.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This