Koji se parametri trombofilije, vezne za trudnoću, testiraju :

F.V (Leiden) mutacija, G20210A prothrombin mutacija, razina proteina S, razina proteina C, i razina antitrombina III 

MTHFR i PAI 1 mutacije ne testiraju se jer ne povećavaju opsnost duboke venske tromboze. Jednako tako ne testiraju se drugi poremećaji u faktorima koji sudjeluju u procesu zgrušavanja krvi jer je njihova veza sa rizikom za trombozu nerazjašnjena ili je metoda odredjivanja nestandardizirana.

Homozigoti za F V, f II, osobe s manjkom antitrombina III i dupli heterozigoti za fII i fV nositelji su trombofilije viskog rizika. 

Testiranje se provodi 6 mjeseci prije planirane trudnoće ili nakon uzimanja antikoagulantnih lijekova, jer su nalazi dobiveni testiranjem tijekom trudnoće ili uz liječenje nepouzdani.

Probir se ne provodi na ženama iz nebirane populacije jer su tromboembolički incidenti i u pozitivnih žena rijetki, a nema djelotvorne, jeftine i neškodljive tehnike profilakse.

Testiranje se radi samo kod:

-žena koje su ranije imale duboku vensku trombozu uz npr. dugu imobilizaciju, nakon trauma ili operacije 

-žena koje nisu imale duboku vensku trombozu u anamnezi , ali u obitelji, u prvom koljenu, netko ima trombofiliju viskog rizika

-žena koje su imale duboku vensku trombozu uz uzimanje hormona, najčešće oprlnih kontraceptiva, jer se uz pozitivan nalaz profilaksa mora provoditi terapijskim dozama lieka

Profilaktičko liječenje niskomoleklarnim heparinom tijekom trudnoće provodi se u žena s trombofilijom viskog rizika neovisno o anamnezi  i u onih s trombofilijom niskog rizika ako su ranije imale duboku vensku trombozu tijekom trudnoće. 

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This