Hormonsko nadomjesno liječenje u perimenopauzi

Koje žene treba liječiti?

Prema preporukama većine svjetskih urduženja za ginekologiju I opstetriciju ,hormonsko nadomjesno liječenje (HRT) daleko nadmašuje rizike u žena koje su zdrave, unutar su 10 godina od menopauze I mladje su od 60 godina. Osnovne kontraindikacije za HRT su preboljeli rak dojke, aktivna bolest jetre, preboljela tromboza ili trombotički incident, koronarna I cerebrovaskularna bolest (“moždani udar”).

Trebaju li žene dobivati zajedno  I estrogen I progesteron?

Kod žena koje imaju maternicu, uz estrogen koji će ublažiti većinu simptoma I spriječiti većinu posljedica prestanka funkcije jajnika, obezatno je dodati gestagene. U žena koje nemaju jajnika, estrogen je opravdano dati kao jedini lijek.

Kako se lijek primjenjuje?

Estrogen se može dati na razne načine: najčešće se daje na usta, peroralno, ali se može primjeniti preko kože I preko rodnice. Za to postoje razne emulzije, kreme, flasteri , gelovi, u obliku spreja ili vaginalni pripravci. Žene koje žele riješiti probleme propadanja tkiva vanjskog spolovila I sustava za mokrenje mogu uzimati samo lokalne pripravke. Žene koje imaju sistemske tegoba, trebaju lijek koji se resorbira u krvotok.

Odakle se dobivaju estrogeni za liječenje perimenopauzalnih tegoba?

Lijekova koji imaju učinak estrogena ima više:

  • oni koji sadržavaju estrogen (pretežito estron) izdvojen iz mokraće trudnih kobila (z liječenje problem menopauze pretežito se daje u Americi)
  • estradiol koji je sintetiziran (izvor je soja I druge biljke) I biološki je potpuno identičan prirodnom estradiolu (za liječenje problema menopause daje se u Europi)
  • esterificirani estrogen
  • etinil estradiol (sadrže ga kontracepcijske pilule) itd….

 

Koliko je estrogena protrebno da se tegobe smire?

Najniža doza u preparatu koji je dostupan na tržištu trebala bi biti dostatnom spriječiti koštane promjene I napadaje vrućine u većine žena. Medjutim, dozu je uvijek potrebno prilagoditi svakoj pojedinoj pacijentici sukladno njenim osobitostima. U tu svrhu razni pripravci estrogena pripremljeni su različitim dozama. Optimalnu individualnu dozu katkad je potrebno prilagoditi za odredjenu pacijenticu nakon odredjivanja vrijednosti estradiola u krvi.

Koji je najbolji put primjene estrogena?

Kod žena u kojih je korisno estrogenima popraviti sintezu  proteina u jetri ili nemaju povišene vrijednosti kolesterola u krvi, savjetuje se davanje estrogena na usta. U žena u kojih pak želimo sniziti vrijednosti kolesterola ili poboljšanje sinteze nekih proteina u jetri za njih nije korisno ili je čak štetno davanje estrogena na usta.Kod tih se žena savjetuje  primjena pripravaka koji se apliciraju na kožu. Vjerujemo da se davanjem estrogena preko kože smanjuje rizik tromboembolija I inzulta u mozgu. Za očuvanje kostiju primjena estrogena preko kože jednako je učinkovita onoj preko usta.

Ima li I drugih lijekova koji djeluju kao prirodni estrogen?

O ostalim prepratima, onima koji sadrže razne I neprovjerene količine hormona I nestandardizirani su (liječenje tzv “bioidentičnim” hormonima, fitoestrogenima,bazedofiksenom, tibolonom itd) pisala sam u blogu o simptomima perimenopauze, pa molim to pročitati više tamo. Ponovno upozoravam da ta sredstva nisu provjerena, da osim pozitivnih učinaka sadrže I tvari koje mogu “obrnuti” učinak aktivnog sredstva I da se doze aktivne suspstance od pripravka do pripravka istog sredstva jako razlikuju. Kako je individualno doziranje estrgena izuzetno važno, nemogućnost pravilnog doziranja ostavlja mogućnost hipodoziranja ili hiperdoziranja, što onda učinak sredstva čini neizvjesnim, I potencijalno opasnim.

 

Pretjerano zadebljanje sluznice endometrija I čak rak endometrija mogu se javiti već 6 mjeseci nakon davanja samih estrogena. Zbog toga, u svih žena koje imaju maternicu, uz estrogen valja davati neki od gestagena koji će te promjene spriječiti. Daju se trajno, ciklički ili jednom svakih 6 mjeseci, ovisno o dozi estrogena u preparatu I primijećenom učinku na endometrij. Na tržištu postoje brojni gestageni: medroksiprogesteron acetat, prirodni progesterone-didrogesteron, itd. Prirodni progesterone je najbolji jer ima jako protektivno djelovanje na maternicu, a popratni metabolički učinci su blagi ili ih nema.

Krvarenje koje sliči na regularne cikluse može se susresti u dijela žena tijekom prvih mjeseci kombinirane estrgensko-progesteronske terapije.  U koliko se krvarenje nastavi I nakon duljeg razdoblja ili se pojača, može se razmotriti učiniti biopsiju endometrija. Kod žena koje nepravilno krvare prije započinjanja kombiniranog liječenja , biopsija endometrija prije počletka liječenja je obvezna. U većine žena koje su tijekom prvih mjeseci liječenja kombiniranim pripravcima krvarile , krvarenje će posve prestati, najkasnije do 3 godine nakon početka ove terapije. Medjutim, svako ponovno krvarenje razlog je za biopsiju endometrija. Utrazvuk endometrija može biti koristan, ali mjerenjem debljine endometrija ili promatranje izgleda endometrija ne može precizno razlučiti dobroćudne od zloćudnih promjena. Koja debljina endometrija je sigurna nije poznato.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.