Hijaluronska kiselina u ginekologiji

Zbog osobitosti i djelotvornosti liječenje preparatima hijaluronske kiseline indicirano je u brojnih promjena vanjskog spolovila i rodnice….

Što je hijaluronska kiselina?

Hijaluronska kiselina je tvar snažne biološke aktivnosti koju proizvodi ljudsko tijelo. Odgovorna je za elastičnost i potpornu funkciju kože i potkožnog tkiva.  Slikovito se kaže da djeluje poput „malene spužve“ koja uvlači vodu kako bi ugasila žeđ kože, sluznica i veziva uopće.  Jedan gram hijaluronske kiseline veže čak 6 litara vode. Najviše je ima u oku i zglobovima, vezivnom, epitelnom i živčanom tkivu. Pomaže u očuvanju kolagena, povećanju vlage, elastičnosti i fleksibilnosti. Gomilajući se izmedju stanica u tkivu hijaluronska kiselina stvara potreban razmak između stanica i osigurava njihovu veću pokretljivost. To je vrlo važno u osiguravanju glavne uloge veziva u procesu obnavljanja tkiva jer se tako osigurava pravilna opskrba hranjivima tvarima i kisikom u tkivima i tim putem zdravlje tijela.

Tkivo koje sadrži dovoljno hijaluronske kiseline čvršće je i manje podložno stlačivanju. Bolje podnosi pritisak. Intervertebralni diskovi npr. koji sadrže dovoljno ove tvari mogu podnijeti veći dio tjelesne mase od onih koji je sadrže manje, elastičniji su i gibljivost kralježnice bitno je veća.

Što se mijenja s godinama?

Starenjem se značajno smanjuje količina hijaluronske kiseline i njezinih receptora u koži.  Većina problema je posljedica hormonalnih promjena: manjka i konačno gubitka estrogena i nestanka progesterona i potpune poremetnje njihovog medjusobnog odnosa. Velike, a posebno male usne postaju stanjene, smanjuju se masni jastučići, a manjak kolagena može uzrokovati opuštanje kože ili ona postaje rigidna, tvrda i „lomljiva“. Područje kože vanjskog spolovila može potamnjeti, a klitoris se smanjiti. U mladosti, upravo je hijaluronska kiselina odgovorna za puni izgled tog dijela tijela, napetost, turgor i zdravi izgled kože. Dobro su nam poznata su nam obilježja mladog lica, ali „s godinama“ na licu se jasno vidi prolaznost; jednake promjene primjećujemo i na spolovilu. S obzirom da znamo da je gubitak hijaluronske kiseline bitni dio tog procesa,  s godinama valja koristiti načine kako usporiti i nadoknaditi taj  gubitak.

Hijaluronska kiselina ima oblik prozirnog gela, a  sastoji se uvijek i isključivo od istih disaharidnih jedinica u svim tkivima i kod svih bioloških vrsta. Identična molekula danas se može suvremenim biotehnološkim metodama proizvesti i iz neanimalnih izvora. U organizmu je prisutna u obliku soli, uglavnom kao natrijev hijaluronat, a nalazi se u izvanstaničnom prostoru u gotovo svim dijelovima tijela, gdje utječe na viskoznost izvanstanične tekućine i količinu tekućine u tom prostoru. Oko trećina od ukupne količine hijaluronske kiseline razgradjuje se svakodnevno i ponovno jednakom brzinom izgradjuje. Starenjem, taj se proces usporava, pa se dnevno više hijaluronske kiseline razgradi nego što je tijelo može nadoknaditi. Taj pad počinje vrlo rano, već nakon 20 godina života i jako se ubrzava nakon 50.-te. Manjak hijaluronske kiseline smanjuje količinu kolagena, elastina i aktivnost fibrobroblasta, s vremenom koža se stanjuje, isušuje i bora. Hijaluronska kiselina aktivno potiče proizvodnju kolagena, a dokazana su joj i antibakterijska i protuupalna svojstva koja pomažu kod zacijeljivanja oštećene kože. S obzirom na različite molekularne težine, postoje različite vrste hijaluronske kiseline. U kozmetici prednost imaju pripravci manje molekule koja učinkovito prodire u kožu, a pritom ima jednako dobru sposobnost vezanja i očuvanja vlage kao i veće molekule. Hijaluronska kiselina se također može razlomiti u manje segmente nazvane fragmenti hijaluronske kiseline. Oni pak mogu ulaziti dublje u kožu, gdje pokreću vrlo specifične fiziološke mehanizme kao što su zacijeljivanje i poticanje sinteze dodatnih količina hijaluronske kiseline. 

Kako koristimo preparate s hijaluronskom kiselinom?

Peroralna i lokalna primjena danas je naširoko prihvaćena u kozmetologiji, bolestima kože, ortopediji, okulistici, a sve više ima izvješća o uspješnoj primjeni u ginekologiji i to u različitim indikacijama, ne samo radi tzv.“ podmladjivanja“ . Topička primjena pripravaka koji sadrže cijele molekule ostvaruju samo učinak hidratacije. Razlog je veličina cijele molekule koja vrlo teško ulazi u kožu izvana, pa jedva uspijeva doći i do površinskih slojeva epidermisa. Blagi učinci poboljšanja izgleda kože mogu se postići i peroralnom primjenom pripravaka.Najbolji i najtrajniji učinci, medjutim, postižu se izravnim injiciranjem pripravaka u ciljna tkiva posebno pripremljenim preparatima. Ako dakle primjetimo neželjenje promjene „starosti“, ova se kiselina može aplicirati lokalno ili injektirati izravno u područje velikih i malih usana ili u stijenke rodnice kako bi se vratio njihov nekadašnji volumen i izgled. Biorevitalizacijski kompleks hijaluronske kiseline i raznih aminokiselina, osim postizanja volumena, ostvaruje intenzivnu hidrataciju i dodatno pomaže pri obnovi i izgradnji kolagena. Dobna granica za postupak ne postoji i može se primijeniti prema indikaciji ili želji u žena svih dobnih skupina.

Uz promjene punoće stidnih usana, hiperpigmentacijske promjene vulve i okolne kože najčešći su razlog nezadovoljstva, što može biti posljedica čestih kemijskih depilacija ili brijanja, nošenja preuskog donjeg rublja od neadekvatnog materijala, ali i klimatskih uvjeta u kojima živimo. Naravno, vodeći razlog promjene u pigmentaciji intimnog područja su hormonalni poremećaji. Medicinskim pilingom za područje vulve, točnije velikih usana moguće je posvijetliti, ali i popraviti kvalitetu kože intimne zone, što će dovesti do veće ugode, ali i zadovoljstva.  Posebni piling namijenjen je ujednačavanju boje kože, osvježavanju, blagom učvršćivanju i pomlađivanju vulve i anogenitalne regije. K tomu ima podataka da injiciranjem hijaluronske kiseline u tzv. G-točku rodnice i njenim povećanjem spolni odnos može biti ugodniji i orgazam češći.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.