Hemorodi

Hemorodi u trudnoći

 

Uvod

Hemorodi su proširene vene unutar izlaznog debelog crijeva i na samom analnom otvoru. Proširenja vena unutar rektuma su unutrašnji, a na samom anusu vanjski hemoroidi.  To je zapravo isto kao i varikozne vene ekstremiteta ili drugdje u i na tijelu. Proširene vene dijelom, katkad i gotovo potpuno zatvaraju rektum i čine probleme prolasku crijevnog sadržaja do i iz analnog otvora što stvara neugodnosti. Neki pacijenti imaju ozbiljne tegobe: bolove, svrbež, kroničan zatvor, nerijetko i blaža ili obilnija krvarenja. Krv je svijetla i nije zgrušana. Tegobe su nerijetko individualno različite. Varikoziteti mogu izaći kroz analni otvor zajedno sa stolicom i biti ukliješteni sfinkterom , što je izrazito bolno. Uzroci su najčešće stalni proljevi ili zatvor, pretjerano napinjanje kod stolice, analni odnosi, debljina i, vrlo često trudnoća. Nastanku hemoroda može pogodovati i dugotrajno sjedenje na toaletu ili podizanje teških predmeta.

Tegobe i dijagnoza

Unutrašnje hemorode ne vidimo izvana, katkad ih je teško napipati digitalnim pregledom. Najčešće ne čine probleme, no to se može promijeniti uz npr. zatvor ili povećanje pritiska na vene u zdjelici ili uz kralježnicu. Najčešći najraniji znak njihova postojanja je bezbolno krvarenje svijetlom krvlju; stolica je poprskana svježom krvalju ili zapažate svježu krv u školjci ili na toaletnom papiru..Vanjski hemorodi se vide, pipaju i čine probleme.

U koliko se krv unutar proširenja zgruša hemoroidi su trombozirani i tada su tegobe posebno neugodne.

Prevencija

Poznato je da se nastanak hemoroida može  odgoditi i problemi ubažiti regulacijom stolice, načinom prehrane (što više svježeg povrća, voća, hranom bogatom vlaknima), pijenjem dovoljno vode ( bar 2 l dnevno), izbjegavanjem napinjanja kod stolice, izbjegavanje sjedenja općenito i uz što više hodanja. Naravno, trebalo bi i  održavati tjelesnu težinu optimalnom.

Zašto su trudnice sklone hemorodima

U trudnoći se u tijelu žene mnogo toga mijenja, posebno tlakovi i „situacija“ u trbuhu i to je izravno uzrokom pojave hemorodia u žena koje ih nisu ranije imale  ili pogoršanja već postojećih hemoroida. Uz povišene koncentracije steroida dolazi do relaksacije glatkih mišića krvnih žila i proširenja njihova lumena, usporava se i peristaltike crijeva jer je i crijevo gradjeno od glatkog mišićja. To olakšava pojavu zatvora i tvrde stolice, pa to onda povećava pritisak na vene zdjelice. Rast djeteta i maternice dodatno pojačava pritisak na vene zdjelice i venu cavu.  Hemorodi se, medjutim, ne moraju pojaviti kod svake žene, a ako se jave, to je obično negdje koncem drugog i posebno tijekom trećeg tromjesečja. Najčešće je nelagoda tokom stolice, osjećaj pritiska, svrbež, ali i krvarenje. Tip tegoba individualan je kao i okolnosti koje te tegobe olakšavaju ili pogoršavaju. Hemorodi su najčešći kod tzv. „vezivnih slabića“; osoba koje su sklone spuštenim stopalima, skoliozi, proširenim venama i sl. Najvažnije je ukloniti srah kod trudnice da bi hemorodi mogli biti u kakvoj svezi s nepovoljnim ishodom trudnoće ili dugoročnim zdravljem za dijete i nju. Hemorodi neće poremetiti trudnoću i nisu ni u kom slučaju opasnost za dijete.

Postupak kod hemoroida u trudnoći

U mjere za sprečavanje nastanka i ublažavanje tegoba, liječenje hemoroida može biti konzervativno ili operacijsko.

U trudnoći operacijsko liječenje obično nije potrebno. Tijekom mojih desetljeća rada s trudnicama i tisuća žena s hemorodima u trudnoći, ni jednu nismo morali poslati na operaciju. Liječenje je, dakle, kozervativno i sastoji se od brojnih preventivnih postupaka i samog liječenja.

  1. Preventivni postupci
  • Promjena načina prehrane i regulacije stolice ( u tu svrhu u prehranu se mogu uključiti tvari bogate vlaknima, napr psilium ljuskice)
  • Upute kako izbjeći pretjeran porast na tjelesnoj težini
  • Unos najmanje 2 l vode dnevno
  • Pravilna higijena i izbjegavanje iritirajućih sapuna i drugih kozmetičkih preparata, nošenje dovoljno prostrane odjeće. Koristiti rublje od prirodnih materijala (pamuk) i predloške od pamuka i bez dodane kemije
  • Treba biti fizički aktivna i dovoljno hodati jer se tim putem regulira probava i izbjegava zatvor
  1. Liječenje
  • Kreme sa dodanim lokalnim anestetikom ili bez njega
  • Čepići istog sastava koji se uvode u rektum

Neophodno je kremu i čepiće uzimati zajedno jer su hemoroidi kod trudnica obično kombinirani, postoje vanjski i unutrašnji istodobno.

Uz konvencionalne preparate preporučaju se i brojni neopasni i individualizirani homeopatski tretmani. Pravo sredstvo izabire se sukladno specifičnostima osobe i tegoba koje ima.

Hemoroidi nakon poroda

Problemi s hemorodima smanjuju se nakon poroda i obično nestaju s prolaskom babinja. U žena koje su u trudnoću ušle s već postojećim hemorodima obično će problem postojati i dalje. Potrebno ih je uputiti specijalisti proktologu  s kojim će raspraviti sve okolnosti problema i odabrati liječenje prema težini problema i osobnim preferencijama.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This