Nakon privikavanja na trudnoću I “uzbudjenja” prvog tromjesečja, trudnoća je u drugom tromjesečju za ženu najčešće puno ugodnija I podnošljivija. Maternice je već odavno izišla iz male zdjelice, njeno se dno penje prema ošitu I sve se jasnije vidi na silueti trudnice. Ona se povremeno kontrahira, ali t e su kontrakcije bezbolne I segmentalne I ne ostavljaju nikakovih promjena na vrat maternice. Ima ih 10-15 dnevno, posebice navečer, I neophodne su za normalan razvoj osjetila I živčanog sustava djeteta.  Dijete naglo raste, a povećava se I količina plodove vode.  S 12 tjedana trudnoće fetus je duljine 6-7 cm, sa 16 tjedana već 12 cm. S 20 tjedana trudnoće on već teži oko 300 grama, dalji je rast težine linearan, a miče se svake minute. S 24 tjedna njegova težina dosiže oko 650 grama, I, ako se rodi,  pokušat će disati, ali to neće biti uspješno jer su pluća vrlo nezrela I nema surfaktanta (površinski aktivna tvar koja sprečava kolaps I prerastezanje alveola).  Dno male zdjelice i perineum su zbog hipervaskularizacije I proširenja vena nabreknuti, iscjedak iz rodnice takodjer je obilniji, sluzav I bjelkast jer žlijezde vrata maternice pojačano luče. Dojke se dalje povećavaju, areola se povećava i na njoj se vide odebljale lojnice poput bijelih točkica.. Zbog visokih koncentracija progesterone svi glatki mišići u tijelu su relaksirani pa se, zbog relaksacije kardije javlja žgaravica, a zbog relaksacije crijeva zatvor. Probava može bitri jako usporena.

U antenatalnoj skrbi, kao I ranije tijekom trudnoće,  redovito mjerimo krvni tlak trudnice, porast njezine tjelesne težine I prisutnost proteina u mokraći. Pratimo rast maternice (jer tako indirektno pratimo rast djeteta) i promjene na vratu maternice (jer nam one pokazuju opasnost pobačaja). Kod svake sumnje na poremećeni rast maternice, obavit ćemo I ultrazvučno mjerenje djeteta (biometrija). Tijekom drugog tromjesečja, nastavit ćemo  s praćenjem razvoja fetalnih tkiva I organa kako bi se ev. nakaznosti otkrile na vrijeme.

Kako pomoći pri pojavi žgaravice I zatvora?

S obzirom da je žgaravica posljedica relaksacije spoja jednjaka I želuca, a ne pojačanog lučenja želučane kiseline, lijekovi koji neutraliziraju kiselinu samo su prolazna I kratkotrajna pomoć. Puno bolje je izbjegavati obroke 3 I više sati prije spavanja, jer se tako smanjuje količina hrane u želucu I tako obim  sadržaja koji se vraća u jednjak. Opstipacija je nerijetko tvrdokorna I neugodna. Nekim ženama pomažu tablete magnezija, nekima promjena prehrane uz obilnije količine voća I povrća koja sadrže vlakna, nekim je potrebno davati lagane laksative.

Koje pretrage valja obavljati u drugom tromjesečju trudnoće?

Većina trudnica već je tijekom prvog tromjesečja obavila neki od testova probira kromozomskih anomalija djeteta ( iz krvi majke) ili je bila podvrgnuta ultrazvučnom I biokemijskom probiru (“rani probir”). One koje to nisu obavile tijekom prvog trimestra, a pripadaju skupini viskorizičnih trudnica (dob, anamneza),kao i  one s pozitivnim rezultatima probira ili one svrstane u biokemijsku skupinu viskog rizika, tijekom drugog će tromjesečja obaviti dijagnostiku biokemijskim probirom (dvostruki ili trostruki ili slični testovi) ili ranom amniocentezom.

Drugo tromjesečje trudnoće, posebice razdoblje izmedju 22. I 24. Tjedna trudnoće je doba kada se preporuča učiniti test opterećenja glukozom (OGTT).

Treba li tijekom drugog tromjesečja uzimati lijekove I koje?

Osim daljeg redovitog nadzora, tijekom tog razdoblja trudnoće rutinski nije potrebno obavljati druge pretrage. Jednako tako, nije potrebno uzimati preparate vitamin ili druge lijekove, a dodatno željezo daje se samo trudnicama kod kojih je kod pretraga u prvom tromjesečju nadjena nedvosmisleno smanjena rezerva željeza u tijelu. Naime, prijenos željeza prema djetetu je “aktivan”, dakle željezo se prenosi I kod trudnica sa smenjenom količinom željeza u krvi I depoima, pa će se u takovih žena zalihe željeza dalje smanjivati I anemija produbljivati. Za njih je dodatno željezo lijek. U žena sa dovoljnim količinama željeza u depoima I sa dovoljnom količinom hemoglobina u krvi, dodatno željezo taložit će se u parenhimatoznim organima gdje djeluje štetno. Za njih je , dakle, dodatno željezo otrov.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This