Ako je posteljica blizu ili preko unutrašnjeg ušća maternice, kažemo da postoji plaacenta previja. U ran oj trudnoći, kad je maternic a mala, a posteljica relativno velika, neki kontakt s u nutrašnjim ušćem maternice vrlo je čest-. Medjutim, kako se maternica naglo povećava napredovanjem trudnoće, posteljica koja relativno sporije raste, zauzima položaj nagdje na prednjoj ili stražnjoj stijenci ili u fundusu i “odmiče” se od unutrašnjeg ušća. Ako se to ne dogodi i posteljica je i dalje uz ili preko ušća, a prošlo je 30 tjedana trudnoće. sigurni smo da se neće pomicati dalje i da će u tom položaju ostati do porode. Naravno, s obzirom da smeta otvaranju ušća i prolazu djeteta, jedini način kako poštedno obaviti porod je napraviti carski rez.
Najopasnija posljedica postojanja placente previje prije termina ili u terminu je krvarenje, bezbolno je i nastupa nenajavljeno. Može biti izuzetno obilno i opasno. Katkad se javlja i prije 30.tpog tjedna, no to je rijetko. Sve je češće što je termin poroda blizu. Oko 20% žena koje i maju placentu previju ne krvare do samog početka poroda.
Danas se dijagnoza postavlja vrlo precizno i dovoljno rano korištenjem UZV uredjaja.

Pitajte doktore

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This