Svaka ektopična trudnoća je opasna po život zbog ozbiljnih komplikacija koje ovakova situacija donosi. Računa se da je oko 6% smrti žena u svezi sa trudnoćom u svijetu povezano sa postojanjem ektopične trudnoće. Svakoj ženi koja pokazuje znakove postojanja moguće ektopične trudnoće valja pristupiti s punom pažnjom. Rizik umiranja kod ektopične trudnoće veći je od rizika umiranja u trudnoći koja je normalno smještena I završava rodjenjem živog djeteta I veći je umiranja kao posljedice namjernog prekida trudnoće. Na sreću, zahvaljujući  mogućnostima kojima ju je moguće dijagnosticirati rano I tehnikama modernog liječenja, u razvijenom svijetu, smrti od ektopičnih trudnoća danas su ipak izuzetak.

Da bi se trudnoća normalno razvila potreban je prostor I “podloga”, decidua, koja je hrani I štiti. Kod ektopične trudnoće decidua ili nije normalno razvijena ili je uopće nema, pa se implantacija dogadja u tkivu nepripremljenom na trudnoću, u prostoru koji se ne može prilagoditi trudnoći. Trudnoća najčešće vrlo brzo propada. Prije li kasnije vrlo invazivno korijalno tkivo uraste u veće ili manje krvne žile I javlja se krvarenje oko obično već mrtvog ploda I tada takovu situaciju zovemo “tubarni pobačaj”. U koliko se ektopična trudnoća razvija u najužem dijelu jajovoda, istmusu, u kojem su vrlo blizu korijalnom tkivu velike krvne žile, sa prodorom u njih obično uslijedi obilno krvarenje u trbuh. Tada to zovemo prsnućem gravidnog jajovoda, a krvarenje može biti izuzetno obilno I brzo dovesti do cirkulacijskog sloma I smrti. Slične kliničke slike obilnih krvarenja uzrokuju I druge, puno rjedje  lokacije ektopične trudnoće.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This