Kad žena osjeća žarenje ili bol u predjelu vulve govorimo o vulvodiniji. Može imati nagli početak ili traje „oduvijek“ s postepenim pogoršanjima. Može pratiti kronične bolesti  kože, recidivirajuće bakterijske infekcije ili se javlja idiopatski, možda kao posljedica sniženog praga za osjet dodira ili bola. Poseban oblik je vulvodinija vestibulitis sindrome kod kojeg su simptomi preosjetljivost uglavnom vezani za predjel ulaza u rodnicu i najčešće su posljedica kronične upale tijekom koje se stvaraju senzorne živčane niti u suvišku. Pretpostavlja se da i u ove bolesti u osnovi može biti povišen tonus mišića ili njihova pretjerana kontraktilnost na podražaj. Nije rijetka i u izvješćima spominje se da se susreće i do u 15% žena.

Ova neugodna bolest može se liječiti izoliranim ili kombiniranim postupcima od psihoterapije, uzimanja antidepresiva, antikonvulziva, anti GaBA receptora, modulatore boli kao što je amitriptilin, mišićne relaksanse,  može se dodati kalcij, koristiti postupke fizikalne terapije ili kiruršku ablaciju kože najteže zahvaćenog područja, u posljednje vrijeme pokušano je i liječenje botoksom., koji je već ranije uspješno korišten ne samo u kozmetičkih indikacija već i niza bolnih sindroma, posebice vezanih uz pretjerani mišićni spazam.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This