Spontani pobačaj

 

Spontani pobačaj nastaje najčešće onda kada se plod ne razvija pravilno, odumire, pa će ga maternica izbaciti. Obično ga , uz krvarenje koje može biti obilno, prate grčeviti bolovi u donjem trubuhu. Na pregledu , liječnik će vidjeti krvarenje, maternicu koja je manja od trajanja trudnoće, otvoreni cervikalni kanal I dijelove ploda I posteljice koji su i li već pobačeni ili su u cervikalnom kanalu. Ultrazvukom se vidi kako plod nije živ, a u maternici postoje odjeci koji govore da u njoj još postoji zaostalog odumrlog tkiva koje nije izbačeno. To je nepotpuni pobačaj (abortus incompletes). Kirurški ili lijekovima potrebno je završiti proces pobacivanja kako bi se iz maternice odstranili svi odumrli dijelovi neuspjele trudnoće. To je neophodno kako bi se zaustavilo krvarenje I spiječila infekcija. U ranih trudnoća, medjutim, može se dogoditi da vrlo brzo maternica izbaci cijeli odumrli plod zajedno s razvijajućom posteljicom, kod pregleda nadje se da je maternica već prazna, pa dodatni postupci nisu potrebni. To zovemo kompletnim pobačajem (abortus completes).

U nekim pak situacijama , u ranoj trudnoći javlja se samo oskudno krvarenje, a nema bolova. Na pregledu liječnik će ustanoviti da je maternica povećana, cervikalni kanal zatvoren, a na UZV pregledu nadje se plod koji je živ.  Vrijednosti humanog korionskog gonadotropina (HCG) normalno su visoke za trajanje trudnoće I njihova je dinamika rasta normalna. To je tzv. prijeteći pobačaj (abortus imminens). Uz mirovanje I lijekove jedan dio ovakovih trudnoća održat će se I nastaviti uz više ili manje, ili čak I bez daljih problema u trudnoći.  

U koliko uz krvarenje u ranoj trudnoći, postoje bolovi , a vrat maternice počeo otvarati, kažemo da je pobačaj započeo. U ovakovoj situaciji liječenje obično nije uspješno I trudnoća će se pobaciti. Ovo zovemo započetim pobačajem (abortus incipiens).

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This