Zašto treba roditi u terminu?

 

Dijete je sposobno živjeti izvan majke onda kada njegova pluća mogu osigurati dovoljnu opskrbu kisikom. U normalnoj trudnoći dječja pluća počinju funkcionirati s navršenih 24 tjedna trudnoće I od tog je razdoblja moguće preživjeti izvan majke. Medjutim, pored pluća, za normalan život potrebna je normalna fukcija I mnogih drugih organa čija zrelost u tom razdoblju trudnoće još nije dosegnuta, pa samo mali broj rodjenih u toj gestacijskoj dobi preživljavaju I kasnije se normalno razvijaju. Osim toga, sposobnost pluća disati s 24 je tjedna trudnoće vrlo ograničena. Djeca uvijek razvijaju sindrom respiracijskog distresa. To je stanje jako otežanog disanja s iscrpljivanje mišića potrebnih za disanje. Nezrela pluća nemaju dovoljno tvari koja održava pluća rastegnutima I sprečava kolas nakon izdisaja, pa se svaki novi udah ulaže napor kao kod prvog udaha.

S 8 navršenih godina života  normalan razvoj ima manje od 40% rodjenih u gestacijskoj dobi od 24-28 tjedana koji su uspjeli preživjeti.

S povećanjem gestacije udjel preživjelih I onih koji se nakon prijevremenig poroda razvijaju sasvim normalno raste, ali tek u punom terminu izgledi za normalan razvoj postaju posve normalni.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This