Candida albicans je gljivica koja živi u tamnim i vlažnim dijelovima tijela i  normalno se nalazi u probavilu čovjeka, mokraćnom, genitalnom sustvu i na koži.. Nema je slobodne nigdje u prirodi. Zdravo  tijelo regulira njezin broj i u zdravom tijelu ne čini probleme. U organizmu koji je bolestan, posebno uz imunološke deficijencije ili pretjeranu kiselost, počinje se nekontrolirano razmnožavati i stvarati probleme. Drži se da kandida čini probeme gotovo polovini ljudi, u onih s alergijama probleme čini i puno češće. U nekih je osoba cijeloživotni problem; nakon kratkotrajnog poboljšanja, ponovno se opetovano vraća i ti ciklusi traju u nedogled…..

Uvjeti za pojačano razmnožavanje kandide

Uz poremetnje imuniteta tijelo nije sposobno kontrolirati razmnožavanje kandide i ona se lako veže za sluznicu probavila i genitalnog sustava. Isto se dogadja uz pojačanu kiselost tijela, unošenjem šećera i razaranjem normalne bakterijske populacije kože i sluznica. Nekontrolirano razmnožavanje češće je u starih ljudi i djece, bolesnika s malignim bolestima, nakon nekontrolirane i česte uporabe antibiotika, kortikosteroida, imunosupresiva. Česta je u dijabetičara. Pojačano razmnažanje kandide prati hormonalnu neravnotežu (kandida ima receptore za estrogene i progesteron), trudnoću  i stres. Neki teški metali (živa, olovo) takodjer pogoduju razmožavanju kandide, slično kao i klorirana voda.  Kandidijazi su sklone i žene koje uzimaju peroralnu kontracepciju, često se peru alkalnim sapunima koji mijenja normalnu bakterijsku floru sluznice, koriste higijenske uloške od neprirodnih materijala i razna druga kemijska sredstva radi modernih boja ili mirisa.

Simptomi

Prisutnost proširene kandidijaze mogu pratiti sasvim nekarakteristični znakovi: umor i nedostatak snage, depresija, anksioznost, glavobolje, kašalj, bolovi u mišićima i zglobovima, gubitak pamćenja, izrazita osjetljivost prema kemikalijama, ponavljanje mokraćne infekcije, osećaj ošamućenosti, akne. Kronični umor i  neraspoloženost mogu biti i jedini znak ove bolesti. Isto tako osoba može pokušavati smršaviti, a to nikako ne uspijeva. Češće se, medjutim, jave i simptomi zahvaćenosti pojedinog organa:

  • Probavni simpromi poput nadutost, bolova u trbuhu, povremenih proljeva ili razdoblja zatvorenosti. Kandida luči otrove koji su glavni razlog ovim lokalnim problemima u crijevu, no problem postaje još veći kad se ona proširi u limfni sustav crijeva i dalje u krv. Prisutnost otrova u limfnom sustavu crijeva jako slabi imunosni odgovor cijelog tijela. Otrovi iz krvi prodiru u jetru i slabe njezin rad, pa su izravni uzročnici umora, općeg lošeg osjećanja, slabosti. Daljnjim širenjem u druge organe uzrokovat će probleme i u mišićima, zglobovima, drugim parenhimnim organima, mozgu itd…..Posebno teške znakove intoksikacije možemo očekivati početkom liječenja kada se velika količina tih otrova oslobadja iz uništenih gljivica. Iz probavnog sustava kandida se lako širi na genitalne organe.
  • Koža može biti iritirana, crvena, svrbi i peče, na njoj se vide različite promjene od crvenila do urtikarije i ekcema
  • Kandidu može pratiti stalno izlučivanje iz nosa, kašalj, stalna iritacija sluznice nosa i grla, dispneja…
  • Žene osjećaju pojačani iscjedak iz rodnice, neugodno peckanje, muškarci puno rjedje osjećaju tegobe. U oba spola neugoda se posebno često javlja nakon odnosa, a tada nije rijetka ni bol, pogotovo kod žena. Kronična, neliječena ili loše liječena kandidijaza sve se češće povezuje i s poremetnjama ciklusa.

Neliječena kandidijaza može se proširiti cijelim tijelom i uzrokovati tešku intoksikaciju. Zbog oslabljenosti imunosnog sustava osoba će postati izrazito osjetljiva na razne infekcije i postati trajno bolesna. Slabost imunosnog sustava olašava razvoj malignih bolesti i alergične reakcije gotovo na sve, pa i inače posve bezopasne supstance.

Dijagnostika Kandide

Kandida se normalno nalazi u stolici čovjeka, no koncentracije iznad 20 kolonija u uzorku smatraju se povišenim.

Dijagnoza u području genitala postavlja se mikroskopskim pregledom razmaza obriska uzetog s vagine, glansa penisa ili prepucijuma. Crvenilo i bijele naslage su karakterističan nalaz koji će iskusan liječnik lako povezati s kandida infekcijom. Kod plućnog oblika postavlja se dokazom kandide u iskašljaju.

Postojnje kandide lako mogu otkriti bioenergetski  uredjaji (BICOM, SCIO)…

Liječenje

Ključnu ulogu u liječenju kandide ima promjena prehrane; glavno je potpuno prestati s uzimanjem šećera.

Uz to potrebno je izbjegavati pšenicu i sve pšenične proizvode, alkohol, kvasac, voće (osim limuna), ocat, fermentirane prozivode i sve namirnice na koje tijelo pojačano reagira. Bar 6 tjedana bilo bi dobro izbjegavati mlijeko i sve mliječne proizvode. Ako primjetite da se nakon neke namirnice tegobe vraćaju, izbjegavajte je trajno. Izbacite sintetiku i koristite rublje od prirodnog materijala.

Postoje brojni lijekovi koji lokalno i sistemski uništavaju gljivice. Isto tako brojni su prirodni preparati koji se mogu koristiti. U novije vrijeme gljivice je lako ukloniti posve sigurnim i neškodljivim bioenergetskim tretmanima (SCIO). U koliko se način života i prehrane trajno promjeni, jednom izliječena kandidijaza ne mora se nikada više vratiti.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This