Roditi vaginalno ili carskim rezom?

Tijelo žene svojom je gradjom pripremljeno za vaginalni porod I on se odvija kroz cijev koju stvara ismični dio maternice I njezin vrat te meki porodjajni put kroz mišiće dna zdjelice. Carski rez je ozbiljna operacija kojom se dijete radja kroz trbuh trudnice, a nakon što su slojevi stijenke trbuha prerezani ili razmaknuti.  Prirodno radjanje je vaginalno radjanje. Carski rez ne omogućuje prirodno radjanje I bira se onda kada se procijeni da je prirodno radjanje preopasno za majku ili dijete.  Postoje situacije kada se može jasno procijeniti da vaginalno radjanje vodi u gotovo sigurnu smrt majke I djeteta, tada je carski rez apsolutno indiciran. Medjutim, u posljednje vrijeme carski rez bira se sve češće radi nemedicinskih razloga, a iskustvo I istraživanja nas uče da to nije uvijek opravdano……Zapravo suprotno, nepotrebni carski rez može se pokazati lošijim izborom I da dijete I za majku…….

U porodništvu postoji samo nekoliko apsolutnih indikacija za carski rez. Sve ostalo su relativne indikacije; porod je vaginalnim putem moguć, ali se carski rez bira kao ugodnija opcija.   Prividno, to jest tako:  sve je gotovo za manje od sata, najčešće u pripremljenim uvjetima. Neposredno, sve je najčešće u redu. Vaginalni porod traje satima, žena se malo I namuči, osjeća bol. I  za dijete vaginalni porod je napor.  Kažu, najveći ikad u životu…..Medjutim, sve više je dokaza da taj dugotrajni “napor” I proces pripremaju dijete za život izvan majke u procesu koji je prirodan I potreban. Dijete radjano carskim rezom u trenutku se  iz miljea intrauterinog života prebacuje u sasvim drugu sredinu, pa izostaje postepena prilagodba na te djetetu sasvim nove I nepoznate uvjete…I to ostavlja posljedice. Osim toga , ni za jednu relativnu  “indikaciju” za carski rez nikada nije nedvojbeno dokazano da osigurava bolji ishod djeteta, a ishod trudnica, generalno,  uvijek je lošiji. Carski rez je operacija, koja , kao svaka operacija ima niz neposrednih I kasnih posljedica na koje se ne misli uvijek dovoljno ozbiljno kada se odlučuje za ovaj način radjanja.

Proporcija trudnoća dovršenih carskim rezom vrtoglavo raste.  Dok je 70.-tih godina 20. stoljeća učestalost radjanja carskim rezom u Klinikama diljem svijeta iznosila nekih 5-6%, danas nije rijetkost, posebice u privatnim bolnicama, da se ovako radja I do 70% djece. Obično se misli da žene žele izborni carski rez, no obično su doktori oni koji koji ga preporučuju, a žene onda, misleći da je to bolja opcija, traže…

 Porast učestalosti objašnjava se generalnim opadanjem sposobnosti liječnika voditi vaginalni porod, manjkom iskusnog osoblja u radjaonici, strahom od sudskih tužbi, pogrešnom interpretacijom zapisa koji prate fetalnu srčanu akciju, porastom tzv. neuspjelih indukcija poroda, ugodom koju dogovoreni porod osigurava I obitelji I doktorima, financijskim razlozima……

Planirani, dogovoreni carski rez vrlo je ugodan I doktoru I pacijentu; u planirano vrijeme, u pripremljenim uvjetima, kratko traje, neposredni ishod obično je dobar, a daleko se više plaća, posebice u privatnim institucijama.  Vaginalni porod počinje kad počinje, neplanirano, traje satima, zahtijeva stalnu prisutnost osoblja, traži veliko iskustvo I sprenost, nije uvijek najugodnije iskustvo u životu…. Danas, kad imamo sve uvjete moderne medicine I kada se radja gotovo bezbolno, moramo se pitati ne bi li ipak bilo bolje pomučiti se malo I roditi prirodno????

Zašto?

Iskustva objavljena posljednjih godina upozorajaju nas,naime, da I pored neposredno povoljnog ishoda ( na porodu svi su živi I krepko plaču), već neposredno nakon toga, a posebice dugoročno, nakon carskog reza može biti posljedica po dijete.  I to posebno ako je carski rez izborni, dakle, ako ne slijedi trudove.

Naučili smo da osim kod sasvim nezrele djece (22-25 tjedana), carski rez ne utječe na poboljšanje ishoda zrelije prijevremeno rodjene djece. Kod onih ročnih, carski rez ne štiti od razvoja cerebralne dječje kljenuti (cerebralna paraliza), a nema nedvojbenih dokaza ni da poboljšava ishod djece majki sa šećernom bolešću, kod blizanaca ili djece koja se radjaju u stavu zatkom. Ako se ide na carski rez zbog tih ili nekih drugih komplikacija majke ili djeteta, istraživači iz velikih centara izračunali su da tada na jedno “spašeno” dijete u aktualnoj trudnoći, u idućoj će trudnoći zbog nepredvidive rupture maternice jedno  dijete umrijeti….. A svaki ponovljeni carski rez te rizike samo povećava….

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This