Treće tromjesečje trudnoće- što se dogadja u mom tijelu, koja je normalna aktivnost djeteta i kako treba nadzirati trudnoću?……

 

S početkom trećeg tromjesečja trudnoće, 28. tjedan,  dijete teži prosječno 1100 grama i dugačko je 25 cm.Koža mu je još uvijek vrlo tanka, crvena i prekrivena tankim slojem sirastog namaza kojeg zovemo verniks. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Pluća su već dovoljno razvijena da,  katkad i samostalno, no puno češće uz potporu, mogu obavljati funkciju disanja. Oko 90% rodjenih mogu preživjeti i normalno se razvijati. Opasnost od, posebice neuroloških oštećenja, u djece rodjene u ovoj gestaciji vrlo je visoka.

Koncem 32. tjedna trudnoće, (konac 8. lunarnog mjeseca), dijete  već ima oko 1800 grama i dugačko je oko 28 cm. Koža je i dalje crvena, tanka i naborana. Potkožnog masnog tkiva još uvijek nema. Nakon poroda, teški problemi s disanjem puno su rjedji no ranije, no i dalje djetetu je potrebna skrb iskusnog osoblja i većinom bar kratkotrajni boravak u odjelu za intenzivnu njegu. Izgledi preživljenja penju se na oko 97%, još uvijek je velika opasnost trajnog oštećenja, posebice mozga.

Na koncu 36.tog tjedna gestacije, (9. lunarni mjesec)  duljina djeteta već je oko 32 cm, a težina dosiže 2500 grama. Započelo je nakupljanje masnog tkiva u potkožju, pa sada koža prestaje biti crvena i naborana, a tijelo djeteta postaje zaobljeno. Zrelost pluća vrlo je visoka i problemi s disanjem nakon poroda u ovoj gestaciji većinom su blagi i prolazni. Opasnost ozbiljnijih neuroloških oštećenja još i dalje postoji, ali su ona rijetka. Medjutim, porod valja izbjeći prije dosizanja pune zrelosti , kad god je to moguće pa i u trudnoća ove gestacije. Dokazano je, naime, da djeca rodjena u ovoj, kažemo, „kasnoj nedonesenosti“ , odnosno „gotovo ročna“ imaju, u uporedbi s ročnima, značajnije češća blaža neurološka odstupanja, više kognitivnih problema, poteškoća u učenju i dosezanju npr.višeg stupnja obrazovanja i sl. Što trudnoća dulje napredjuje, dijete je sve veće, zrelije i jače….Ono se sve jače miče, diše (udiše u pluća plodnu vodu) i nerijetko štuca….

Trudnoću valja, dakle, završiti u terminu, nikako ranije, pa je stoga pažljiv nadzor trudnice neophodan i u ovim tjednima trudnoće. Nastavljamo pratiti rast maternice i promjene na njezinom vratu. Rast maternice odličan je vanjski pokazatelj rasta djeteta, a promjene na vratu maternice odličan pokazatelj opasnosti prijevremenog poroda i tako završenja trudnoće u vrijeme kada je dijete još nezrelo. U koliko posumnjamo na poremetnje rasta učinit ćemo procjenu težine djeteta ultrazvukom. U koliko opazimo preuranjene promjene na vratu maternice, savjetovat ćemo što više odmaranja, katkad i lijekove za koje pretpostavljamo da mogu „odgoditi“ prijevremeni porod. U trudnica koje imaju rizičnu ili poremećenu trudnoću u ovom ćemo razdoblju trudnoće početi pratiti oksigenaciju djeteta i količinu plodove vode: možemo pratiti kucajeve srca djeteta kardiotokografijom i ultrazvukom procijeniti količinu plodove vode.

Napredovanjem trudnoće, radi  promjene u omjeru plazme i korpuskularnih elemenata krvi, te pada koncentracije  albumina, krv je „rjedja“ što olakšava skupljanje otoka oko gležnjeva i potkoljenica. To je neugorno, no bezopasno. Podignut položaj nogu prilikom spavanja olakšat će povratak tekućine u limfne i krvne žile i nestanak ovih otoka. Medjutim, uvijek je potreban oprez: edemi uz gestozu neće nestati s promjenom položaja potkoljenica, a uz to prati ih i porast krvnog tlaka žene i /ili/ pojava bjelančevina u mokraći!

Polako se pripremamo za pojačani nadzor trudnice koji je neophodan u terminu…..

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This