Povoljni učinci hormonske kontracepcije

Općenito, povoljne posljedice kontracepcijskog učinka su relativno dobro poznate, no, realno, na njih se u svakodnevnom poslu malo misli. Smanjenjem učestalosti neželjenih trudnoća i, stoga, namjernih pobačaja, smenjena je:

  1. potreba za kirurškom sterilizacijom
  2. smrtnost žena
  3. učestalost upalne bolesti u zdjelici
  4. potreba i trošak bolničkog liječenja zbog smanjenja učestalosti komplikacija nakon namjernog pobačaja, sterilizacija, zbog upala itd…

Posebno značajna korist proizlazi od izrazitog smanjenja učestalost ektopične trudnoće u žena koje uzimaju hormosku kontracepciju.

 

Nadalje, kombinirana kontracepcija, ali i kontracepcija injektabilnim gestagenima ili implanti, ublažava menstrualne probleme, posebice gubitak krvi i dismenoreju, smanjuje učestalost hipokromnih anemija, djeluje pozitivno u žena s endometriozom, i u tih se problema hormonska kontracepcija rabi kao dokazano djelotvoran lijek.

 

Učinak na miome

Uzimanje kombiniranih kontraceptiva smanjuje učestalost i dimenzije mioma, a kontracepcija gestagenima u obliku injekcija smanjuje potrebu za operacijskim zahvatima jer pozitivno djeluje na dimenzije mioma, ali još više i na smanjenje gubitka krvi kod menstruacija. Premda ima studija koje nisu mogle poglede utvrditi zaštitni učinak hormonske kontracepcije glede mioma, velike studije pokazale su kako je, nakon 7-10 godina uzimanja, rizik za nastanak mioma smanjen za 30-50%.

 

Učinak na upalne bolesti u zdjelici

 

Hormonska kontracepcija, posebice gestagena komponenta, sprečava učestalost i težinu upalne bolesti u zdjelici. Učinak je posljedica stvaranje osobito guste cervikalne sluzi koja otežava ascenziju  i stanjenja endometrija koji postaje oskudan medij za kultivaciju mikroba. Zanimljvo je kako učestalost cervicitisa u žena koje uzimanju kontraceptive nije smanjena, no širenje upale na unutarnje genitalne organe nedvojbeno jest. Rizik nastanka upalne bolesti u zdjelici u žena koje uzimaju hormonsku kontracepciju smanjen je na 0,4-0,9, a time je svakako smanjena i učestalost tubarne neplodnosti.

 

Na ove prednosti valja prvenstveno uputiti mladje žene u kojih je strah od neželjene trudnoće, pobačaja, ektopične trudnoće i posljedičnih upala koje mogu remetiti kasnije željeno zanošenje, primarni cilj uzimanja kontraceptiva. Žene koje se bliže koncu reprodukcijskog razdoblja više će zanimati povoljan učinak kombiniranih kontracepcijskih pripravaka na zadržavanje koštane mase ili smanjenje učestalosti raka jajnika, vrata maternice ili endometrija.

 

Visoko i niskodozažni  peroralni pripravci čuvaju koštanu masu, posebice u mladih amenoroičnih i hipoestrogenih žena (anoreksija ili sportašice), a kod starijih, posebice onih koje nastavljaju medikaciju nakon 40. te godine života, usporavaju gubitak koštane mase i za 25% smanjuju učestalost prijeloma bedrene kosti. Učinak je izrazitiji u žena koje su dulje uzimale peroralne kontraceptive. Nakon 10 godina uzimanja rizik nastanka teže osteopenije smanjen je za 80%. OK koji sadrže antiandrogene imaju povoljan učinak na umanjenje i nestanak akni, no da bi se postigao povoljan učinak lijek je potrebno uzimati više mjeseci…..

 

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This