Fiziološke promjene u tijelu trudnice – prilagodba na trudnoću

 

Tijekom trudnoće buduća majka doživljava niz psiholoških i fizioloških promjena koje omogućuju prilagodbu njenog organizma trudnoći, rast i razvoj djeteta, pripremu za porod i odvijanje poroda i dojenje. Većina ovih promjena zamjetljiva je već tijekom prvih tjedana nakon začeća, dakle puno ranije no što majčin ili fetalni organizam zaista trebaju tako preinačenu funkciju. Sve prilagodbe daleko premašuju potrebe i gotovo su sve reverzibilne i prolaze tijekom babinja ne ostavljajući posljedica. Većinu možemo objasniti promjenama djelotvornosti žlijezda  ili su jednostavna posljedica fizičke prilagodbe majčinih organa na rast djeteta. Neke promjene su vidljive i mijenjaju izgled i dimenzije tijela (npr.zadebljanje usana, dulji nos, mrlje i pjege na licu, porast dojki), a zbog nekih se mijenjaju normalni nalazi fizikalnih pretraga organa (npr. srca). Referentni raspon brojnih laboratorijskih pretraga tijekom trudnoće nerijetko sasvim je drugačiji no u žena koje nisu trudne (npr. vrijednost hemoglobina u krvi normalno je puno niža, a vrijednost klirensa kreatinina puno viša no u netrudnih žena). Ovo valja znati i upozoriti trudnicu kako promjene koje se javljaju i koje su sasvim normalne i prolazne ne bi bile uzrokom strahu, nepotrebnim pretragama, pa čak i zahvatima.

 

Prvo tromjesečje

 

Uobičajeni prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije. Oskudna sukrvica nije rijetkost u vrijeme očekivane menstruacije i povezuje se s implantacijom. Već nakon 4-6 tjedana javlja se osjetno povećanje dojki zbog rasta sekretornih kanalića i porasta broja I proširenja krvnih žila i osjetljivost i nabreklost dojki, posebice bradavica. Oko 12. tjedna može se istisnuti kolostrum, a nabrekle lojnice ističu se na areoli. U to vrijeme nisu rijetke jutarnje mučnine i povraćanja, učestali nagon na mokrenje, jaki umor i pospanost. Većina poremetnji su blage i uvjetovane naglom promjenom hormonske ravnoteže. Vrat maternice i rodnica smekšavaju se, iscjedak iz rodnice obilniji je. Oko 10. tjedna već je moguće uporabom doplera čuti kucajeve čedinjeg srca. Maternica se povećava do veličine muške šake i ispunja malu zdjelicu. Prilagodba kardiocirkulacijskog, bubrežnog i dišnog sustava u punom je jeku.

 

Drugo tromjesečje

 

Maternice izlazi iz male zdjelice i sve se jasnije ocrtava na silueti trudnice. Zategnutost okruglih sveza istegnutih naglim rastom maternice neke trudnice osjećaju kao neugodu.  Iscjedak iz rodnice je pojačan. Perinealne strukture i rodnica nabrekli su zbog prepunjenosti vena i nagomilavanja masnog tkiva. Dojke postaju nodularne, areola se povećava i jače je pigmentirana. Hiperpigmentira i središnja linija na trbuhu, a javljaju se i pjege na licu i promjene na koži: mali paukoliki madeži i pojačano crvenilo na dlanovima. Koža trbuha, bedara i dojkise rasteže uz pojavu strija. Nabreklost mekog tkiva može biti posebno izražena u predjelu desni koje hipertrofiraju i na dodir lako krvare. Pojačano je lučenje sline, a smanjen rad probavnih organa i mokraćovoda. Javlja se žgaravica, ali i naglo nakupljanje tjelesne vode i masti uz porast tjelesne težine.

 

Treće tromjesečje

 

Stijenka maternice nastavlja se izduljivati i stanjivati, uz omekšanje. Mišićni organ virtualne šupljine koji je prije trudnoće težio 50 grama, volumena 10 ml, naraste na šuplji organ težine od oko 1000 grama, volumena oko 5 litara i stijenke debele oko 1.5 cm. Dno maternice dosiže jetru i ošit, okrugle sveze zategnute su do maksimuma i osjetljive. Kontrakcije koje su tijekom drugog tromjesečja rijetke i bezbolne, sada postaju sve češće i mogu se palpirati. Vene donjih ekstremiteta, perineuma i zdjelice prepunjenje su, a pritiskom maternice dodatno raste hidrostatski tlak. Posljedica su otoci oko gležnjeva koji se javljaju nakon duljeg stajanja i varikoziteti. Tjelesna težina dalje raste, čest je zatvor..

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This