Infekcija trudne maternice (IAI) infekcija je plodove vode, ovoja, posteljice i stijenke same maternice. Ova komplikacija može uzrokovati bakterijemiju, poremetnje tijeka trudnoće i poroda, postporodne infekcije endometrija, odgovorna je za velik broj prijevremenih poroda. Nakon carskog reza kojemu je prethodila IAI nerijetke su infekcije rane, krvarenja, endomiometritis. Kod djeteta IAI povezana je s nastankom cerebralne dječje kljenuti (DCK), ostalim neurorazvojnim poteškoćama i kroničnom opstruktivnom bolešću pluća. Dijagnoza klinički prepoznatljive IAI infekcije nije teška. Dijagnostički je problem subklinička infekcija za koju su, premda brojne, raspoložive metode dijagnostike još uvijek nepouzdane. Premda se koristeći vrijednosti nekih citokina krvi majke i djeteta i praćenjem ekspresije proteina plodove vode proteomikom može posumnjati koja su  djeca izložena IAI sklonija nastanku problema u neurorazvoju, nema spoznaja može li liječenje infekcije spriječiti ove posljedice. Hitni carski rez uz postojeću IAI ne sprečava pogubne posljedice. IAI češća je u žena u čijem se genitalnom sustavu mogu izolirati spolno prenosive bakterije, no IAI mogu uzrokovati i brojne oportunističke bakterije koje u uobičajenim uvjetima nisu patogeni. Nalaženje načina kako i kada dijagnosticirati i liječiti spolno prenosive infekcije, i kako spriječiti invazivnost oportunističke flore genitalnog sustava danas je najveći izazov perinatologije.

Posljednjih godina uočeno je da patološkohistološki identična inflamacija plodovih ovoja, posteljice i pupkovine može nastati i u odsutnosti infekcijskog uzročnika. To je tzv. sterilna intraamnijska inflamacija. Susreće se u prijevremeno dovršenih trudnoća, no posebice je česta u ročnih poroda.

Odgovor fetusa na upalu jednak je i u upala uzorkovanih mikroorganizmima i u onih uzrokovanim neinfekcijskim uzrocima i predstavlja kliničku sliku fetalnog upalnog sindroma ( FIRS).

Pitajte doktore

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This