Prenatalni UZV pregled

 

Zašto i kada koristiti UZV u trudnoći ?

 

Pregled ultrazvukom uobičajeni je dio praćenja trudnoće. U svijetu se provodi različito često i na različite načine. U velikom broju zemalja postoje nacionalne preporuke koje reguliraju  uporabu dijagnostičkog ultrazvuka u trudnoći. Premda udruženja ginekologa i opstetričara, ultrasoničara i radiologa u nekim zemljama preporučaju korištenje ultrazvuka samo uz jasnu indikaciju, ili dopuštaju samo jednu ultrazvučnu pretragu u srednjem trimestru ili tijekom cijele trudnoće, u nas je uporaba ultrazvuka već desetljećima mnogo češća.

 

UZV valovi su energija, pa svaka UZV pretraga treba trajati najkraće moguće, kako bi se izbjeglo nepotrebno izlaganje osjetljivih tkiva djeteta dodatnoj energiji (mehaničkoj i termičkoj).

 

Koji je osnovni cilj pregleda djeteta UZV-om?

 

Svaki pregled se koristi kako bi se olakšao nadzor trudnoće i omogućio donošenje odluke kako konkretno postupiti. Svaki nalaz koji pokazuje odstupanje rasta, zrelosti ili morfologije djeteta dragocjen je putokaz u planiraju daljnjeg postupka.

 

Pretraga se provodi zbog:

 

  • preciznog odredjivanja trajanja trudnoće
  • utvrdjivanja života fetusa
  • odredjivanja broja plodova i tipa posteljice
  • mjerenja dimenzija tijela djeteta (biometrija)
  • analize morfologije organa i organskih sustava djeteta
  • procjene količine plodove vode
  • procjene stanja oksigenacije djeteta
  • prepoznavanja preciznog položaja posteljice

 

Kada se može reći sa sigurnošću da je dijete morfološki normalno razvijeno?

 

Razne poremetnje razvoja djeteta pojavljuju se i prepoznavaju u različitim razdobljima trudnoće. Npr. nepostojanje kosti glavice i većeg dijela moza djeteta (anencefalus) postoji i može se prepoznati već tijekom prvog trimestra trudnoće. Većina anomalija srca, pluća, želuca…. prepoznatljive su već tijekom drugog tromjesečja. Anomalije bubrega mogu se dijagnosticirati sa sigurnošću tek nakon 22. tjedna, a neke malformacije mozga tek u trećem tromjesečju. Ne postoji neko posebno razdoblje u trudnoći kada se anomalije dijagnosticiraju ili se dijete proglašava morfološki sigurno posve normalno razvijenim.

 

Idealno bi bilo većinu malformacija koje ne garantiraju preživljenje i normalan život prepoznati prije navršenih 24. tjedana trudnoće. To je doba kada dijete već ima realne izglede preživjeti, pa naši zakoni dopuštaju prekid trudnoće djece s teškim malformacijama upravo do navršenog 24. tjedna. Dopuštenje za prekid trudnoće daju Etička povjerenstva Institucije u kojoj se prekid trudnoće obavlja, na prijedlog obitelji i uz medicinsku dokumentaciju.

 

Prilikom svakog UZV pregleda tijekom trudnoće, dakle, treba obratiti pozornost jesu li dijelovi tijela, organi i organski sustavi morfološki normalno razvijeni ili nisu. Na žalost, neke se malformacije razvijaju i vide ranije, neke kasnije i to mora biti rečeno svakoj trudnici koja dolazi na pregled. Ni u najboljim se tercijarnim centrima ne mogu uočiti sve malformacije i anomalije djeteta. Zato se nikada se ne može reći da je dijete normalno razvijeno s potpunom točnošću.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This