Teratogeneza i lijekovi u trudnoći

 

 

Embrionalno razdoblje traje od 2 tjedna nakon oplodnje do kraja 8. tjedna gestacije. To je vrijeme organogeneze. Fetalno razdoblje nastavlja se od kraja 8. tjedna do poroda. U ranom fetalnom razdoblju /9-20 tjedan/ nastavlja se diferencijacija ranije stvorenih organa i organskih sustava, a od 21. tjedna do poroda počinje i odvija se dozrijevanje. Uterus je idealna sredina koja potiče razvoj  organskih sustava fetusa omogučujući stalnu interakciju s vanjskom okolinom. Plodova voda štiti fetus koji raste i osigurava mu mikrookolinu minimalnog tlaka koja omogućuje jednolik i simetričan razvoj tijela i lica, omogućuje razvoj pluća i predstavlja okolinu u kojoj fetus može “vježbom” razvijati mišiće i osjetilni sustav. Fetus “čuje” majčino srce, pokrete crijeva, krvotok posteljice, glasove iz okoline, zamjećuje promjenu položaja tijela majke i sve to koristi za pravilan razvoj senzornih i motornih funkcija. Fetus je putem intrauterine sredine zaštićen, ali i izložen nizu poticaja i dogadjaja koje će mu koristiti u trenutku prilagodbe na život izvan majčina tijela. Medjutim, upravo ta bliskost “vanjske okoline” i dostupnost “vanjskog svijeta” u odredjenim razdobljima intrauterinog života može biti uzrokom strukturalnih ili funkcionalnih poremetnji: malformacija, deformacija ili bolesti. Malformacija je posljedica poremetnje morfogeneze. Deformacija je abnormalna pojava, oblik ili položaj dijela tijela koje nastaje nakon primjene izvanjske sile. Pored poznatih genetskih ili kromozomskih anomalija, iradijacije, infekcija, majčinih bolesti i lijekova, uzrok većini malformacija /i do 65%/ je nepoznat . Lijekovi i kemikalije u nastanku malformacija sudjeluju s oko 5%, a iradijacija još daleko rjedje (<1%). Teratogen je svaka tvar, organizam, fizička sila ili deficit koji tijekom trudnoće može ugroziti normalan razvitak embrija ili ploda i tako uzrokovati abnormalnu gradju ili djelotvornost tkiva ili organa.

 

Strukturalni defekt, malformacija javit će se onda kada neki nepovoljni agens poremeti razvoj tkiva ili organa koji se razvija upravo u vrijeme izloženosti agensu ili neposredno nakon izlaganju. Svaki organ ima kritično razdoblje razvoja pa izloženost agensu prije ili tijekom njega uzrokuje malformaciju. Osjetljivost za manje abnormalnosti, pretežito funkcionalne ispade, ne poklapa se s vremenom osjetljivost za velike malformacije i obično je u nekom drugom razdoblju trudnoće kada proliferiraju ili se diferenciraju stanice konkretnog tkiva ili organa.

Naročito velike defekte uzrokovat  će kromozomalne aneuploidije ili strukturalni defekti nasljednog materijala. Isto tako, uzrok velikim malformacijama može biti oštećeni spermij ili jajna stanica. U vrijeme prvih dana nakon oplodnje blastocista je zaštićena zonom pelucidom, a morfogeneza nije započela. U ovom razdoblju obično vrijedi fenomen “sve ili ništa”: nakon izlaganja teratogenu plod će se ili pobaciti ili će ostati neoštećen. Stanice embrija u to vrijeme još nisu “upućene” na stvaranje odredjenih tkiva, one su pluripotentne. Embrij će preživjeti i razvijati se normalno u koliko oštećene pluripotontne stanice može zamijeniti hiperproliferacijom jednakih takvih, novih i zdravih, ili će biti pobaćen u predimplantacijskoj ili ranoj postimplantacijskoj fazi razvoja . Kasnije razdoblje, od 25. do 60. dana nakon oplodnje vrijeme je organogeneze i najosjetljivije razdoblje u životu jedinke za nastanak malformacija. Izlaganje teratogenu najčešće će dovesti do pobačaja u koliko do toga dodje unutar prvih 30 dana od početk osjetljivog razdoblja. Nakon 11. tjedna pa prema terminu fetus je rezistentan prema toksičkim tvarima. Sposobnost stvaranja malformacija smanjena je jer su organski sustavi već organizirani. Naime, kada je organ organiziran i ima definitivan oblik velike malformacije su nemoguće. Medjutim, uvijek postoji opasnost od funkcionalnih ispada koji se mogu manifestirati tek u doba odrasle jedinke. Kasna izlaganja teratogenima mogu uzrokovati usporenje rasta, bolest, malfunkciju organa, prijevremeni porod, smrt fetusa ili novorodjenčeta, čak i malignome, odnosno konstitucijske bolesti u kasnijem životu..

 

 

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This