Polihidramnij

Fetus raste plivajući zaštićen plodovom vodom čiji se sastav i količina tijekom trudnoće mijenja. Plodova voda nastaje izlučivanjem i izmjenom preko amniokoriona i decidue uz aktivno sudjelovanje fetalnog disanja, mokrenja i sekrecije dišnog sustava. Vjeruje se da je količina plodove vode jednim dijelom regulirana njenim osmotskim sastavom, u prvom redu sadržajem bjelančevina.

Na polihidramnij, povećanu količinu plodove vode, može se posumnjati klinički u koliko je maternica dnom iznad točke očekivane za dob trudnoće (palpacija, FS udaljenost), opseg trbuha se suviše naglo povećava ili je palpacija djeteta izuzetno teška zbog napetog trbuha. Sigurna dijagnoza postavlja se ultrazvukom.

Uzroci polihramnija su:

– malformacija djeteta u 50% (smetnje gutanja zbog anencefalije,  ezofagealnih ili duodenalnih opstrukcija)

– idiopatski fetalni hidrops

– placentarni tumori (korioangiomi)

– idiopatski u oko 40% 

 

Dijagnozu je važno postaviti kako bi se:

  1. Prepoznale nakaznosti, provela genetska obrada i npr. izbjegao operacijski način završenja poroda u koliko je mana nespojiva sa životom, a manifestira se znakovima hipoksije djeteta
  2. Na vrijeme pokušalo spriječiti rupturu vodenjaka ili kontrakcije i prijevremeni porod djeteta bez anomalija
  3. Poduzelo aktivnosti olakšanja disanja majke, posebice u akutnog polihidramnija. U tu svrhu neki predlažu katetrizaciju amnijske šupljine i uklanjanje odredjene količine plodove vode jednom ili u više navrata. Istjecanje mora biti vrlo sporo i pažljivo (ne više od 500 ml tijekom 30 minuta) zbog moguće abrupcije posteljice. Postupak je rijetko uspješan.
  4. Spriječilo ispadanje pupkovine polaganim puštanjem plodove vode kod amniotomije
  5. Obratilo pažnju na anomalije položaja i držanja djeteta u porodu.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This