Bolest oka , pa čak ni bolest mrežnice, nije indikacija za porod carskim rezom. Istraživanja su pokazala da nakon vaginalnog poroda nema promjena na retini, ni drugim dijelovima oka. Nema dokaza da bi visoka miopija ili prethodne operacije oka povećavale rizik za ablaciju mrežnice tijekom vaginalnog radjanja.

Kod pacijentica s bolestima očiju nadjeno je da se promjene, odnosno pogoršanja većinom dogadjaju tijekom trudnoće. Dakle, promjene, ako se i dogode, nisu posljedica tiskanja u porodu, nego promjena koje se odvijaju tijekom trudnoće i koje valja tražiti. Preporuča se kontrola bolesti očiju jednom u svakom trimestru. Ako je bolest oka stacionarna, a nema opstetričkih indikacija za carski rez, preporuča se normalan vaginalni porod.

Porast intraokularnog tlaka koji prati izgon djeteta, teoretsk, može oštetiti ganglijske stanice mrežnice žene s glaukomom i proliferativnom retinopatijom, i to su  jedine indikacije koje neki oftalmolozi (ali ne i većina) navode kao razlog za dovršenje trudnoće carskim rezom, ili vakumom (kako bi se spriječilo tiskanje).

S obzirom da su u Vas zamijenjene leće, a opasnih promjena na leći i uopće prednjim dijelovima oka nije zabilježeno u porodu, možete biti mirna.

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This