1. Biološki učinak magnetske rezonance na tkivo fetusa i majku

  

Tijekom snimanja MR-om nastaje električno i magnetsko koje može uzrokovati  zagrijavanje tkiva fetusa. Unatoč navedenoj činjenici do danas nema prijavljenih štetnih učinaka MR na  fetus .  Dvije velike studije Sveučilišta u Nottingamu pratile su razvoj djece koja su intaruterino snimana MR-om. ) Bakerova studija pratila je njih 20 u razdoblju od 3 godine bez značajnih razlika u odnosu na poredbenu skupinu. Djeca su snimana MR-om od 0,5 T (tesla) nakon 21. tjedna  gestacije do termina, a  pedijatrijska ocjena mogućih oštećenja data je sa 9 mjeseci. U istoj studiji sa 8 mjeseci ispitivan je neonatalni sluh u smislu mogućeg oštećenja bukom koja nastaje za vrijeme snimanja MR-om, ali posljedična oštećenja nisu nađena. Glover je pokušao izmjeriti jačinu zvuka kojoj su fetusi izloženi za vrijeme snimanja. Muški dobrovoljac progutao je mikrofon i popio litru vode kako bi napunjeni želudac pokušao dočarati amnijsku vreću. Tijelo dobrovoljca reduciralo je jačinu zvuka za 30 dB te je tako rizična jačina zvuka od 120 dB samnjena na 90 dB koja se danas smatra sigurnom. Dvije studije pratile su i utjecaj MR na frekvenciju kucaja čedinjeg srca te opovrgle mogućnost ometanja srčanog ritma.

 

Opasnost mogu uzrokovati i privlačne sile magnetskog polja tijekom snimanja. Bilo koji usadak feromagnetskih osobina u tijelu majke, npr. krvožilni steznici, umjetne pužnice i sl., predstavlja potencijalnu opasnost kada je izložen jakom elektromagnetskom polju. Usadak se u magnetskom polju može pokrenuti i tada izravno oštetiti tkivo. Naprimjer, stariji modeli krvožilnih steznika koji se koriste kod moždanih aneurizmi mogu se pomaknuti u elektromagnetskom polju s teškim posljedicama. Iako većina današnjih metalnih usadaka nema feromagnetske osobine, prije pretrage MR-om potrebna je temeljita provjera njihovih osobina i sigurnosti. Moguće je i ometanje rada uređaja kao što su stimulatori srca ili ostali elektronički usadci (živčani poticatelji, pužnični usadci) bilo zbog  magnetski potaknutih programskih promjena ili elektromagnetskog ometanja. Jednako tako, u trudnoći izbjegava se davanje radiološkog kontrasta koji sadrži gandolinij jer ga fetus guta i zbog dugog poluživota, gomila u tkivima. Procijenjuje se ipak da je rizik, ako i postoji, izrazito nizak pa je MR indicirana u onih trudnica kod kojih postoji klinička potreba za dijagnozom koja se ovom metodom može postaviti brže i pouzdanije no što je to moguće drugim, nerijetko opasnijim i manje pouzdanim metodama. 

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This