Broj i učestalost višeplodnih trudnoća u ukupnom broju trudnoća neprekidno raste. S obzirom da djeca iz višeplodnih trudnoća imaju manje izgleda preživjeti i normalno se razvijati, te trudnoće sve više postaju vodećim javnozdravstvenim problemom. Višestruke ovulacije potaknute lijekovima i metode izvantjelesne oplodnje vodeći su razlog za nagli porast učestalosti višeplodnih trudnoća. Danas je oko 3% trudnoća višeplodnih, pa su programi i postupci poticanja ovulacije i izvantjelesne oplodnje u nekim zemljama strogo regulirani strukovnim i zakonskim obvezama, a Institucije i liječnici koji smiju liječiti neplodnost, kao i postupnici po kojima se programi provode, ograničeni su i strogo se nadziru.
Osim nedonesenosti, koja je nedvojbeno glavni razlog 10 puta više smrtnosti djece višeplodnih, u uspredbi s jednoplodnim trudnoćama, u tih se trudnoća, premda rijetko, susreću i samo za njih specifične poremetnje. U majki pak koje nose trudnoće s više plodova češće nastaju preeklampsija i krvarenja. Egzotične komplikacije pretežito vezane uz monokorijalne trudnoće zanimljive su ali rijetke. Ishod novorodjenčadi puno više ovisi o unapredjenju antenatalne skrbi nego o kompliciranim metodama liječenja medjublizanačkih transfuzija i rijetkih anomalija koje nerijetko pobudjuju zanimanje neproporcionalno kliničkom značenju. Od ukupno 100 začetih blizanca, u oko 50 razvija se samo jedan plod,a drugi odumire.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This