Kontrakcije maternice koje su i tijekom trudnoće normalna pojava neke žene, posebice u vrlo ranoj trudnoći, osjećaju kao bolove prilikom menstruacije.
Fiziološke promjene u tijelu trudnice – prilagodba na trudnoću

Tijekom trudnoće buduća majka doživljava niz psiholoških i fizioloških promjena koje omogućuju prilagodbu njenog organuzma trudnoći, rast i razvoj djeteta, pripremu za porod i odvijanje poroda i dojenje. Većina ovih promjena zamjetljiva je već tijekom prvih tjedana nakon začeća, dakle puno ranije no što majčin ili fetalni organizam zaista trebaju tako preinačenu funkciju. Sve prilagodbe daleko premašuju potrebe i gotovo su sve reverzibilne i prolaze tijekom babinja ne ostavljajući posljedica. Većinu možemo objasniti promjenama djelotvornosti endokrinog sustava ili su jednostavna posljedica fizičke prilagodbe majčinih organa na rast djeteta.

Prvo tromjesečje

Uobičajeni prvi znak trudnoće je izostanak menstruacije. Oskudna sukrvica nije rijetkost u vrijeme očekivane menstruacije i povezuje se s implantacijom. Već nakon 4-6 tjedana javlja se osjetno povečanje dojki zbog rasta sekretornih kanalića i hipervaskularizacije i osjetljivost i nabreklost dojki, posebice bradavica. Oko 12. tjedna može se istisnuti kolostrum, a nabrekle lojnice /Montgomeryeve žlijezde/ ističu se na areoli. U to vrijeme nisu rijetke jutarnje mučnine i povraćanja, ućestali nagon na mokrenje, jaki umor i pospanost. Većina poremetnji su blage i uvjetovane naglom promjenom hormonske ravnoteže. Vrat maternice i rodnica smekšavaju se, iscjedak iz rodnice, leukoreja, obilniji je. Oko 10. tjedna već je moguće uporabom doplera čuti kucajeve čedinjeg srca. Maternica se povećava do veličine muške šake i ispunja malu zdjelicu. Prilagodba kardiocirkulacijskog, bubrežnog i dišnog sustava u punom je jeku.

Drugo tromjesečje

Maternice izlazi iz male zdjelice i sve jasnije se ocrtava na silueti trudnice. Zategnutost okruglih sveza istegnutih naglim rastom maternice neke trudnice osjećaju kao neugodu. Iscjedak iz rodnice je pojačan. Perinealne strukture i rodnica nabrekli su zbog hipervaskularizacije, prepunjenosti vena i nagomilavanja masnog tkiva. Dojke postaju nodularne, areola se povećava i jače je pigmentirana. Hiperpigmentira i središnja linija na trbuhu, a javljaju se i pjege na licu i promjene na koži: mali paukoliki madeži i pojačano crvenilo na dlanovima. Koža trbuha, bedara i dojkise rasteže uz pojavu strija. Nabreklost mekog tkiva može biti posebno izražena u predjelu desni koje hipertrofiraju i na dodir lako krvare. Pojačano je lučenje sline, a smanjen rad probavnih organa i mokraćovoda. Javlja se žgaravica, ali i naglo nakupljanje tjelesne vode i masti uz porast tjelesne težine.

Treće tromjesečje

Stijenka maternice nastavlja se izduljivati i stanjivati, uz omekšanje. Mišićni organ virtualne šupljine koji je prije trudnoće težio 50 grama, volumena 10 ml, naraste na šuplji organ težine od oko 1000 grama, volumena oko 5 litara i stijenke debele oko 1.5 cm. Dno maternice dosiže jetru i ošit, okrugle sveze zategnute su do maksimuma i osjetljive. Kontrakcije koje su tijekom drugog tromjesečja rijetke i bezbolne, sada postaju sve češće i mogu se palpirati. Vene donjih ekstremiteta, perineuma i zdjelice prepunjenje su, a pritiskom maternice dodatno raste hidrostatski tlak. Posljedica su otoci oko gležnjeva koji se javljaju nakon duljeg stajanja i varikoziteti. Tjelesna težina dalje raste, čest je zatvor..

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This