Takvi preparati ne trebaju nikomu čiji je život fiziološki u bilo kojem obliku, a kamoli trudnicama. …Metabolizam u trudnoći mora biti povećan, zbog trudnoće, normaano je dobiti 12-13 kg u jednoplodnoj trudnoći, i, uz miješanu prehranu, dobivate sve što treba i Vama i djetetu. U nekih je potrebno dodati željezo,no zaista samo u nekih žena…..Trudnoća nije vrhunski sport koji “troši poput požara”….!VP!
Dodatno, evo nekoliko informacoija o metabolizmu trudnice:
Osnovne metaboličke prilagodbe u trudnoći.

Prilagodba metabolizma u trudnoći ima nekoliko ciljeva:
• osigurati zadovoljavajući rast i razvoj djeteta
• osigurati dovoljno energije za porod i dovoljno rezervi fetusu za prilagodbu životu izvan maternice
• omogućiti stvaranje majčine rezerve kojima će zadovoljiti narasle potrebe za energijom u trudnoći
• stvoriti rezerve za napore poroda i laktacije

Da bi ove ciljeve mogao osigurati majčin organizam podliježe koordiniranoj seriji fizioloških prilagodbi koje omogućuju s jedne strane održavanje majčine homeostaze, a s druge fetalni rast i razvoj. Trudoća je, posebice njena prva polovina anaboličko stanje kada raste uzimanje hrane i kada majka gomila oko 3.5 kg masti i oko 900 grama bjelančevina i za to koristi oko 80 000 dodatnih kalorija. Tijekom drugog tromjesečja metabolizam postaje razgradim, rezervna mast se koristi, povećava se rezistencija prema inzulinu, a vrijednosti šećera u krvi padaju . Sve ove promjene regulira humani placentarni laktogen, estrogeni i progesteron koji mijenjaju osjetljivost na inzulin i korištenje glukoze. Nakon obroka u trudnice više su vrijednosti glukoze, inzulina, slobodnih masnih kiselina i triglicerida; osiguran je energetski supstrat za fetus /glukoza/, za majku /trigliceridi/ i snižen podražaj za glukoneogenezu, glikogenolizu i ketogenezu. Nakon gladovanja, glukoza u krvi pada brže i jače no izvan trudnoće /koristi je placenta i fetus, a kapacitet za glukoneogenezu je manji no izvan trudnoće/, a metabolizam se brzo mijenja prema iskorištavanju masti. Nakon gladovanja u krvi je niža glukoza i aminokiseline /posebno alanin jer se koristi za glukoneogenezu/. Brzo korištenje masti, lipolizu, jako potiče humani placentarni laktogen koji istodobno djeluje ketogenetski i stimulira glukoneogenezu. Dakle u trudnoći, nakon 12 satnog gladovanja tijekom noći, u krvi je niska glukoza, nizak je alanin, povišeni su ketoni i slobodne masne kiseline. Trudnoća pogoduje kiselosti krvi koju valja izbjegavati jer kiseline prelaze u dijete i tamo su potencijalno otrovne posebice za osjetljive structure središnjeg živčanog sustava.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This