Sonohisterografija  (SHG) je pretraga tijekom koje se, nakon ubrizgavanja fiziološke otopine u šupljinu maternice, pod kontrolom 2D ili 3D ultrazvuka, može promotriti izgled šupljine maternice I prohodnost jajovoda. To je pretraga kojom se postavlja dijagnoza promjena oblika šupljine maternice zbog anomalija ili patoloških promjena. Sonohisterografijom se prepoznaju polipi, miomi, adhezije, pregrade u materištu. Ako su jajovodi prohodni, tekućina lako prolazi kroz njih u trbušnu šupljinu I skuplja se iza maternice u Douglasovu prostoru. U koliko su jajovodi neprohodni, tekućina ne može prolaziti u trbušnu šupljinu.

Pretraga se lako izvodi ambulantno, nije potrebna anestezija I nije bolna. Uz pripremu, traje desetak minuta. Nakon pretrage nije potrebno mirovanje.

Prije pretrage potrebno je isključiti infekciju rodnice I vrata maternice. Radi toga najčešće se prije planirane pretrage rade bakteriološki pregled vrata maternice I stupanj čistoće iscjetka iz rodnice. Ev. Infekciju potrebno je prije pretrage izliječiti.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.