Prim. mr. sc. dr. Višnja Matković

U poliklinici Ginops radi se detaljna inspekcija dojki i bradavica, palpacija dojki i bradavica I pazuha i ultrazvuk dojki. Klinički pregled liječnika i ultrazvuk preporuča se, ukoliko nema faktora rizika, povremeno od dobi kada žena postaje spolno aktivna, a redovito jednom u godinu dana nakon navršenih 35 godina. Mamografija se savjetuje jednom u dvije godine.

Samopregled dojki

Samopregled dojki je izuzetno važan dio zdravlja svake žene i ima ogromnu ulogu  u ranom otkrivanju promjena i bolesti u dojkama.

Samopregled treba biti detaljan i redovit, i svaka žena može sama uočiti određene promjene na dojkama koje mogu indicirati probleme. No, on nije zamjena za specijalistički pregled, mamografiju ili UZV dojki nego samo kvalitetna nadopuna, s obzirom da su vremenski intervali između specijalističkih pregleda od nekoliko mjeseci do dvije godine.

Dojke su organ građen od žljezdanih struktura i jako su ovisne o hormonalnom statusu, što znači da su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Takozvane kvržice se isto tako mijenjaju ovisno o hormonalnom statusu. Zato se preporuča da se samopregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, u fazi kada su dojke opuštene. Bitno je znati da svaka žena kod pipanja najbolje osjeća svoju dojku i može najbolje osjetiti i prepoznati promjene. Upornim pipanjem svaka žena može upoznati sve kvržice kako bi među njima mogla napipati svaku novu promjenu. Iako većina novih promjena, srećom, nije karcinom nego najčešće cista ili drugi oblici mastopatije, svaka novootkrivena promjena zahtijeva daljnju specijalističku obradu (UZV, mamografija, citopunkcija…).

Kako raditi samopregled?

Inspekcija – svaku dojku treba dobro pogledati, ogledalo tu odlično pomaže, treba obratiti pozornost na izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim smjerovima. Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijevom, koja je postavljena iznad bradavice da ne zaklonimo kožu od pogleda, pomičemo donje dijelove desne dojke u raznim smjerovima i pratimo hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena, postoji li nešto što povlači ili gura dojku ili kožu i napinje li se kože preko nečega. Istu radnju zatim ponovimo s lijevom dojkom.

Palpacija – Drugi je dio samopregleda, pipanje dojki. Njabolje je dojke  pipati i sjedeći i ležeći, jer se neke promjene bolje uočavaju sjedeći, a druge ležeći.

Najbolje je spojiti prste kako bi povećali površinu pipanja i izbjegli mogućnost da male kvržice pobjegnu pred raširenim prstima. Najbolje je ovo raditi dok su dojke mokre, u kadi sa nekim gelom za tuširanje ili izvan kade namazati ih nekim mlijekom ili uljem za tijelo.

Svaki dio dojke treba precizno i temeljito opipati, zatim cijelu dojku, i to u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru. Jedan smjer nikako nije dovoljan da bi  različito raspoređene strukture u dojci dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov raspored. Upravo je to razlog zašto svaki dio dojke morate pipati iz što više smjerova kao bi vam svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova.

Limfni čvorov i- Pregled je najbolje raditi prilikom kupanja. Kod pregleda pazuha najprije treba podići ruku iznad glave, nasapunati pazuh i potom  popipati jagodicama druge ruke. Nakon toga ruku treba spustiti kako bi se opustili mišići i potom jagodicama prstiju opipati ispod mišića i vidjeti ima li novih kvržica za pokazati liječniku.

Iscjedak iz dojki – Pojava iscjetka može signalizirati ozbiljne bolesti dojke. Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka, i vidjeti ima li kakvog iscjetka. Svaku pojavu iscjetka treba javiti signalizirati liječniku.

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.