Izbjegnuti pobačaj i prazno jajašce

Najveći broj plodova odumire tijekom prvih 8 tjedana trudnoće. Medjutim, klinički simptomi pobačaja, krvarenje, bolovi i sl., obično počinju tek 1-4 tjedna nakon odumiranja tako rane trudnoće. Kada ultrazvučnom pretragom prepoznamo odumrlu ranu trudnoću govorimo o “izbjegnutom” pobačaju, uvriježen je engleski naziv “missed abortion”. U koliko se plod ne razvija, pa postojanje trudnoće pokazuje samo gestacijski mjehur, govorimo o tzv. praznom jajašcu, ili engl. blighted ovumu. U takovim situacijama, kliničkim se pregledom nadje da maternica ne raste očekivano, a na ultrazvučnom pregledu plod koji je prethodno bio živ, to više nije ili, nakon što je plod vizualiziran, izostaje njegov normalan rast i nema pojave otkucaja fetalnog srca.

Ultrazvučni kriteriji za odumrlu ranu trudnoću su:

– nepostojanje žumanjčane vreće u gestacijskom mjehuru dimezija 5-13mm
– embrij =>4 mm bez vidljive arcane akcije
– gestacijski mjehur ili plod ne rastu očekivanim intenzitetom ( 1mm/dan)
– gubitak fetale srcane akcije (koja je prethodno postojala)

Normalan ritam porasta HCG-a pokazuje da je rana trudnoća vjerojatno normalna, a subnormalni porast, nepravilan porast ili pad vrijednosti tijekom prvih nekoliko tjedana upućuje na poremećenu ranu trudnoću, moguću ektopičnu trudnoću i vjerojatni pobačaj. Premda još ispod diskriminatorne granice, normalan ritam porasta HCG-a otklanja sumnju u ektopičnu trudnoću. Kada se ektopična trudnoća isključi sa sigurnošću, vijabilitet trudnoće potvrdjuje se ultrazvukom, a ne više odredjivanjem HCG-a. Uredan porast veličine gestacijskog mjehura i ploda upućuje ne uredan razvoj trudnoće.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This