Hormonska kontracepcija – umanjena učestalost nekih oblika raka

 

Rak jajnika

 

Premda su žene koje su ikad uzele pripravak hormonskog kontraceptiva zaštićenije od žena koje nikada nisu uzimale ove pripravke, peroralna kontracepcija sigurno štiti od nastanka raka jajnika već nakon 3-6 mjeseci uzimanja. Nakon 10 i više godina uzimanja rizik se smanjuje za nevjerojatnih 70-80%. Kohortne i studije usporedbe oboljelih i poredbenih žena, one provedene unutar bolnica i unutar raznih populacija, brojne i sveobuhvatne, uzimajući u obzir populacije žena raznih rasa, sredina i porijekla jedinstveno pokazuju smanjenje rizika nastanka raka jajnika u onih koje su uzimale peroralnu kontracepciju. Vjeruje se kako je opća tendencija smanjenja incidencije raka jajnika nakon 20.tih godina 20. stoljeća posljedica upravo započinjanja medikacije ovim pripravcima.  Visokodozažna i niskodozažna pilula jednako je učinkovita. Nakon 5 godina rizik nastanka raka jajnika u nulipara jednak je onomu u multipara, nakon 10 godina rizik uz pozitivnu obiteljsku anamnezu jednak je riziku u žena neopterećene anamneze. Hormonska kontracepcija sprečava nastanak svih četiriju najčešćih histoloških tipova ovarijskog raka: seroznog, endometrioidnog, mucinoznog i raka svjetlih stanica. Posebno je zanimljvo kako je rizik nastanka ovarijskog raka smanjen na 40% u nositeljica BRCA1 i BRCA2 mutacija, posebice u koliko su uzimale pilule s većom sadržinom estrogena i dulje od 6 godina. Zaštitni učinak traje najmanje 15 godina nakon prestanka uzimanja preparata. U žena s rizikom, peroralna kontracepcija kombiniranim pripravcima trebala bi biti shvaćena primarnom indikacijom za medikaciju.

 

Rak endometrija

 

Zbog učinka gestagena koji koče endometrijsku mitotičku aktivnost kombinirana kontracepcija djelotvorna je zaštita od nastanka raka endometrija. Peroralna kontracpecija smanujuje rizik nastanka svih triju najučestalijih tipova raka endometrija, i to za 50-70%, učinak se pojačava s trajanjem medikacije, a nastavlja i 5-20 godina nakon prekida liječenja. Rizik je smanjen za 20% nakon jednogodišnjeg uzimanja, za 40% nakon dvogodišnjeg uzimanja i za 60% i više nakon 4 godine uzimanja ili kada se kontracepcija uzima dulje. Zanimljiv je zaštitni učinak i kod polipa, premalignih i malignih promjena debelog crijeva. Pripravci s višim dozama estrogena smanjuju rizik nastanka kolorektalnog raka za 20% u žena koje su ikad uzimale pripravke, taj rizik je smanjen za 40% nakon 96 i više mjeseci medikacije.

 

Ciste jajnika

 

Visokodozažne monofazične pilule, one s 50 ucg estrogena, djelotvorno smanjuju opasnost nastanka i ubrzavaju nestanak ovarijskih cisti. Kontraceptivi s nižim dozama estrogena, ili višefazički pripravci s rastućim dozama estrogena nemaju takav učinak i  ne zmanjuju rizik nastanka funkcionalnih cisti jajnika. Zahvaljujući estrogenima uz smanjivanje lučenja LH, kontraceptivi prekidaju stvaranje androgena u stromi jajnika i povisuju koncentracije veznog proteina za spolne hormone, koji, vezujući androgene, njihovu koncentraciju u krvi dodatno smanjuje. Ovo omogućuje povoljan učinak u žena sa sindromom policističkih jajnika.

 

 

Djelovanje na dojku

 

Visokodozažni kombinirani peroralni  pripravci učinkovito sprečavaju nastanak fibrocističke mastopatije  (za 30%) i fibroadenoma dojke (za 60%), ali nije poznato zadržavaju li niskodozažni pripravci jednaki povoljan učinak. Učinak se pripisuje smanjenoj proliferaciji žljezdanog epitela zbog nepostojanja normalne folikularne faze ciklusa. Pripravci s većom količinom gestagena su djelotvorniji, a potrebno je uzimanje u trajanju od najmanje godinu dana kako bi se učinak ispoljio.

 

Sve su brojniji i dokazi kako je hormonska kontracepcija djelotvorna zaštita i protiv raka debelog crijeva.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This