Većina promjena u tijelu majke primjećuju se već tijekom prvih tjedana nakon začeća i nestaju tijekom nekoliko tjedna nakon poroda.

Najznačajnije promjene veličine maternice, promjene na dojkama, subjektivne tegobe i promjene na koži primjećuju se već vrlo rano.. Lividnost rodnice i vrata maternice jedan je od prvih znakova trudnoće. U vrijeme prve izostale menstruacije nije rijetka blaga sukrvica. Praćenjem veličine maternice može se prilično precizno ustanoviti trajanje trudnoće i pratiti njezin tijek. U pisanom nalazu visina dna maternice (F) jednostavno se odredjuje odnosom dna maternice prema točkama na trbuhu trudnice: X- ksifoidni nastavak, P- pupak, S- simfiza. Npr. F = X/P označava kako je u trenutku pregleda maternica svojim dnom dosegnula točku izmedju ksifoidnog nastavka i pupka. Vrat maternice zatvoren je, tvrd i postavljen straga tijekom većeg dijela trudnoće. Nakon 36. tog tjedna mijenja konzistenciju i položaj, pa je uoči poroda mekan, centriran u crti vodilji porodnog kanala i prohodan za prst do vodenjaka. Kažemo da sazrijeva.

Promjene na dojkama i koži, kao i subjektivne tegobe potrebno je poznavati i na njih upozoriti trudnicu. Te su promjene većinom blage i beznačajne, ali, u koliko nije upoznata s njima,mogu u trudnice i njene okoline izazvati nepotreban strah.

Najvažnije promjene ekstragenitalnih organa u trudnoći su one src ai krvožilja, pluća i bubrega.
Zbog navedenih promjena interpretacija fizikalnog nalaza, laboratorijskih parametara i nalaza slikovne dijagnostike brojnih organa mijenja se tijekom trudnoće i treba ih poznavati kako se normalan nalaz za trudnoću ne bi proglasio patološkim, a trudnica uplašila i izvrgnula nepotrebnim dodatnim pretragama.

Povećanje volumena krvi iznosi oko jednu litru do litru i pol /prosječno 1200 do 1500 ml/, i 45% do 50% je veći no prije trudnoće. Povećani krvni volumen omogućuje primjereni krvotok u interviloznom prostoru, maternici, dojkama, bubrezima i koži trudnice. Najveći dio povećanja volumena krvi posljedica je povećanja volumena plazme, a manji dio posljedica je povećanog stvaranja eritrocita. Konačni učinak uvijek je relativan pad hematokrita i smanjenje koncentracije hemoglobina i abumina u krvi.

Bitna uloga bubrega zadržavanje je natrijeva iona u količini neophodnoj za zadržavanje dovoljne količine vode koja omogućuje porast volumena krvi i izvanstanične tekućine. Testovi bubrežne djelotvornosti mijenjaju se tijekom trudnoće, pa je stoga tijekom trudnoće kriterij normalnih vrijednosti bitno različit: npr. vrijednosti ureje i kreatinina normalno su niže tijekom trudnoće, a klirens kreatinina tijekom trudnoće viši. Hidronefroza se javlja u 80-90% trudnica, glikozurija je fiziološka pojava, a ne znak šećerne bolesti.

Zbog naraslog volumena krvi, pada sistemskog otpora i krvnog tlaka povećava se minutni volumen srca, a zbog pomaka dijafragme položaj srca. Zbog navedeno jako se mijenja interpretacija fizikalnog nalaza na srcu, slikovna dijagnostika srca i intepretacija elektrokardiograma.
Zbog svih ovih promjena trudnica se u ranoj trudnoći osjeća “drugačije”, posebno se ističe napetost dojki, osjećaj punoće u zdjelici, katkad promjene raspoloženja, pospanost, umor……

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This