Je li dojenje kontacepcija?

 

Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina.  Prolaktin smanjuju količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina (CRF) u hipotalamusu. Bez CRF-a nema gonadotropina LH i FSH koje luči hipofiza a koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

 

Kada je dojenje kontracepcija?

 

Dojenje može biti djelotvorna kontracepcija samo ako se dijete hrani isključivo majčinim mlijekom (dodatne hrane ne smije biti više od 10%)  i dojenje provodi tijekom čitavih 24 sata: noću svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima.  To je tzv.  „potpuno dojenje“ . Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije . 

 

Koliko dugo je dojenje kontracepcija?

 

Potpuno dojenje obično se provodi tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta. Medjutim, u žena koje nastavljaju potpuno dojiti na jednak način i tijekom daljih 6 mjeseci, kontracepcijski učinak dojenja vrlo je visok: oko 94%.

 

Kada dojenje nije kontracepcija?

 

One žene koje ne provode potpuno dojenje nisu u potpunosti zaštićene tijekom babinja i, u koliko ne žele ponovnu trudnoću, trebale bi izabrati neku drugu metodu kontracepcije.

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This