Prilagodba majke na trudnoću

 

Većina promjena u tijelu majke primjećuju se već tijekom prvih tjedana nakon začeća i nestaju tijekom nekoliko tjedna nakon poroda.

 

Lividnost rodnice i vrata maternice jedan je od prvih znakova trudnoće. Praćenjem veličine maternice može se prilično precizno ustanoviti trajanje trudnoće i pratiti njezin tijek. U pisanom nalazu visina dna maternice (F) jednostavno se odredjuje odnosom dna maternice prema točkama na trbuhu trudnice: X- ksifoidni nastavak, P- pupak, S- simfiza. Npr. F = X/P označava kako je u trenutku pregleda maternica svojim dnom dosegnula točku izmedju ksifoidnog nastavka i pupka. Vrat maternice zatvoren je, tvrd i postavljen straga tijekom većeg dijela trudnoće. Nakon 36. tog tjedna mijenja konzistenciju i položaj, pa je uoči poroda mekan, centriran u crti vodilji porodnog kanala i prohodan za prst do vodenjaka. Kažemo da sazrijeva.

Promjene na dojkama i koži, kao i subjektivne tegobe potrebno je poznavati i na njih upozoriti trudnicu. Te su promjene većinom blage i beznačajne, ali, u koliko nije upoznata s njima,mogu u trudnice i njene okoline izazvati nepotreban strah.

Zbog navedenih promjena interpretacija fizikalnog nalaza, laboratorijskih parametara i nalaza slikovne dijagnostike brojnih organa mijenja se tijekom trudnoće i treba ih poznavati kako se normalan nalaz za trudnoću ne bi proglasio patološkim, a trudnica uplašila i izvrgnula nepotrebnim dodatnim pretragama.

Povećanje volumena krvi iznosi oko jednu litru do litru i pol /prosječno 1200 do 1500 ml/, i 45% do 50% je veći no prije trudnoće. Povećani krvni volumen omogućuje primjereni krvotok u interviloznom prostoru, maternici, dojkama, bubrezima i koži trudnice. Najveći dio povećanja volumena krvi posljedica je povećanja volumena plazme, a manji dio posljedica je povećanog stvaranja eritrocita. Konačni učinak uvijek je relativan pad hematokrita i smanjenje koncentracije hemoglobina i abumina u krvi.

Bitna uloga bubrega zadržavanje je natrijeva iona u količini neophodnoj za zadržavanje dovoljne količine vode koja omogućuje porast volumena krvi i izvanstanične tekućine. Testovi bubrežne djelotvornosti mijenjaju se tijekom trudnoće, pa je stoga tijekom trudnoće kriterij normalnih vrijednosti bitno različit: npr. vrijednosti ureje i kreatinina normalno su niže tijekom trudnoće, a klirens kreatinina tijekom trudnoće viši. Hidronefroza se javlja u 80-90% trudnica, glikozurija je fiziološka pojava, a ne znak šećerne bolesti.

Zbog naraslog volumena krvi, pada sistemskog otpora i krvnog tlaka povećava se minutni volumen srca, a zbog pomaka dijafragme položaj srca. Zbog navedeno jako se mijenja interpretacija fizikalnog nalaza na srcu, slikovna dijagnostika srca i intepretacija elektrokardiograma. Frekcencija srca i disanja običnop je ubrzana.

Zbog podizanja dijafragme, funkcionalni rezidualni kapacitet pluća snižen je. Raste, medjutim inspiratorni volumen i brzina disanja, pa se minutni volumen disanja povećava za do 50%. Posljedica su niže vrijednosti arterijskog ugljičnog dioksida i više vrijednosti kisika i olakšana izmjena plinova putem placentarne membrane. Klinički, porasla dubina disanja može djelovati kao dispneja kod trudnice.

 

U posteljici se stvaraju brojni hormoni, pa se vrijednosti nekih od njih u krvi trudnice bitno mijenja. Zbog posteljične alkalne fosfataze povišena je i vrijednost alkalne fosfataze u krvi. Visoke vrijednosti humanog placentarng laktogena, estrogena, progesterona i kortizola mijenjaju osjetljivost na inzulin i korištenje glukoze.Trudoća je, posebice njena prva polovina, anaboličko stanje kada raste uzimanje hrane  i kada majka gomila oko 3.5kg masti i oko 900 grama bjelančevina. Tijekom drugog tromjesečja metabolizam postaje kataboličan, rezervna mast se koristi, povećava se rezistencija prema inzulinu, a vrijednosti glukoze u krvi na tašte padaju. Trudnoća pogoduje acidozi koju valja izbjegavati jer ketoni prelaze u fetus i tamo su potencijalno neurotoksični. 

U krvi trudnice normalno je više leukocita i viši je broj nesegmentiranih leukocita, kao i vrijednost C- reaktivnog proteina. Broj do 15 000 leukocita s do 15% nesegmentiranih, kao i vrijednosti CRP-a od 15 nisu znak infekcije. Sedimentacija se ne odredjuje jer je, zbog hipoalbuminemije, uvijek povišena.

 

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This