Koju metodu kontracepcije izabrati u babinju?

 

Nakon poroda uspostavlja se lučenje mlijeka, laktacija. Tijekom laktacije dešavaju se

hormonalne promjene koje onemugućuju sazrijevanje jajne stanice u jajniku i ovulaciju. Menstruacije tada nema. Zato je većina žena zaštićena tijekom dojenja od nove trudnoće i nije joj potrebna druga vrsta kontracepcije.  Medjutim, ta zaštita je potpuna samo u koliko se dijete hrani samo majčinim mlijekom-tada kažemo da je dojenje potpuno.

Kod potpunog dojenja dodatne hrane ne smije biti više od 10%  i dojenje treba provodi stalno, tijekom čitavih 24 sata. Noću treba dojiti  svakih 6 sati i danju svaka 4 sata, i to u pravilnim razmacima.  Potpuno dojenje jednako je djelotvorno kao i uzimanje peroralne kontracepcije („pilule“) .  Potpuno dojenje obično se provodi tijekom prvih 6 mjeseci života djeteta. Medjutim, u žena koje nastavljaju potpuno dojiti na jednak način i tijekom daljih 6 mjeseci, kontracepcijski učinak dojenja vrlo je visok: oko 94%.

 

U  žena koje od prvih dana babinja doje, ali odmah nadoknadjuju manjak količine mlijeka nadomjesnim, ili doje u rjedjim razmacima,  povratak menstruacije nemoguće je predvidjeti. U žena koje ne doje uopće, menstruacija će najčešće nastupiti već nakon nekoliko tjedana. Za njih je, u koliko ne žele dalje radjati ili to ne žele učiniti odmah, najbolje razmisliti o nekoj pouzdanoj metodi kontracepcije. Odluku kako se zaštititi najbolje je donijeti u razgovoru s ginekologom. Najpopularnije su i dalje peroralna ili intrauterina kontracepcija, a što odabrati ovisi o brojnim paramaterima, ali i preferencijama žene. Sa kontracepcijom se tada može započeti odmah nakon poroda.

 

Zašto tijekom dojenja nema ovulacije?

 

Tijekom akta dojenja povećava se lučenje hormona prolaktina koji prekida količinu i pulzatilnost sekrecije hormona koji potiče lučenje gonadotropina /hormona žlijezde hipofize koji nadziru jajnik/. Bez  gonadotropina LH i FSH koji potiču sazrijevanja folikula u jajniku, nema ovulacije ni trudnoće. Zato se tijekom dojenja javlja tzv. laktacijska amenoreja.

 

Pitajte doktore

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.

Share This