Naime, u zadnje dvije godine sam imala dva spontana pobačaja oko 7. tjedna trudnoće, iako se svaki put vidjela samo gestacijska vreća i trudnoća nije odgovarala amenoreji. Suprug i ja smo napravili kariogram koji je uredan, spermiogram je normalan. Spolni hormoni su uredni, hormoni štitnjače su uredni kao i brisevi i papa test. Jedino što je nađeno je mutacija na MTHFR gen za trombofiliju (hezerozigot) i kod supruga i kod mene, dok suprug ima i mutaciju PAI1 i ACE.

Trombofilija se više ne smatra povezanom sa habitalnim gubitcima trudnoće, a defekt koji spominjete se u svijetu ne odredjuje jer se ne smatra povezanim ni s pobačajima, posebno vrlo ranim, ni s sklonošću tromboemboliji u trudnoći.

read more

Postovani,dali mi mozete pomoc sa savjetom…Imala sam 2 carska reza u nesto vise od 2 i pol godine zbog neotvaranja nakon svih pokusaja.zadnji je bio prije god i 3 mj.nakon kojeg sam dobila staphylococcus lugdunensis na rani..i sad ostala sam trudna.dali mi mozete reci koliko je ova trudnoca rizicna.iako sam protiv toga dali da idem na pobacaj ili da riskiram.po vasem misljenju sta je sigurnije za ucinit.unaprijed hvala.pozdrav

Monoge žene radjaju nakon 3, 4 ,5 pa i više poroda carskim rezom. Opasnost za svaku iduću trudnoću je povećana, no to nije razlog za pobačaj….

read more

Prije 2 mjeseca imala sam spontani pobačaj te mi je rađena kiretaža, nakon toga sam uradila potrebne nalaze i Papa test koji su bili uredni. Menstruaciju sam očekivala ali mi je stigla sa zakašnjenjem, prvo sukrvica, zatim blago krvarenje koje i dalje traje. Uradila sam dva testa za trudnoću, oba pozitivna i total hcg mi iznosi 1232,40. Molim Vas da li postoji šansa za urednom trudnoćom, iako krvarim te da li total hcg previsok ili uredan

Naravno, postoje veći izgledi da sve bude u redu nego da ponovno pobacite…..

read more

Trudna sam 9 nedjelja … Zadnji UZ sam imala u 8 nedjelji I pregled prije 2 dana, s tim da je sve uredu. Propisan mi je buscopan u slucaju bolova. Prije dvije noci su mi se pojavili jaci kao menstrualni bolovi, u donjem dijelu stomaka butina prepona I ledja. Trajalo je par sati istog intervala ni promjene polozaja nisu pomogle, popila sam buscopan, sutradan I dan poslije imam blage povremene bolove u stomaku kao menstrualni. Da li je to normalna pojava u prvom trismestru s tim da nemam drugih simptoma?

Ako ne krvarite, gotovo je sigurno sve u redu…..

read more

Dobar dan. Posle amiocinteze došlo je do pucanja vodenjaka i curenje plodove vode. Na žalost, morao je da se izazove spontani nako čega su mi urađene tri revizije jel je UZ pokazivao tečnost u materici. Međutim, revizije se nisu poklapale sa nalazom UZ jer prilikom revizije nije dobijen materijal količine koja se prikazuje na UZ. S obzirom da imam miome, lekari su se složili da su prilikom revizije “zakačili” miom i da on krvari, čak i da je stvorio hematom u materici. Još uvek oskudno krvaeim, od poslednje revizije prošlo je osam dana. Zanima me koliko je to opasno za mene s obzirom da se ta krv i dačje vidi u materici kao i hematom? Pijem antibiotike i kapi za stezanje materice, kontrola za deset dana. Hvala puno na odgovoru.

Kao što to često biva, nije bilo potrebno uopće raditi revizije….Pogotovo ne 3!!!! Dijagnoza zaostalog tkiva nakon pobačaja se radi kliničkim pregledom , ne UZV-om i tu se griješi…. I da nemate miome, toliko “struganje” mora izazvati krvarenje…..Pričekajte koji tjedan, sve će to proći. A idući put, umjesto amniocenteze napravite Nifty ili Harmony…..VP!

read more

Postovana, zadnju menstruciju sam imala 29.1 test mi je pokazao pozitivan rezultat. Na pregledu kod ginekolog mi je rekao da je po njemu rijec o kasnijoj trudnoci i da sam 5 tjedana trudna. Da je sve za sad uredno rano je i nema jos otkucaja srca da bi se trebali cut za 2 tjedna a ako se ne cuju da ce doc do pobacaja. Da ne budem previse entuzijasticna i da znam da takve trudnoce vecinom zavrse pobacajem. Iako kod mene nista nije alarmantno i da je za sad uredno. Dao mi je da pijem folacin. Pitala sam ga dali smijem putovat reko je da smijem. Ali posto sam bila u soku zaboravila sam reci da bi trebala letit avionom 5 sati. Sta da radim? Inace imam 29 godina i ovo mi je prva trudnoca. Unaprijed hvala na odgovoru

Putovanje avionom, generalno, dopušteno je trudnicama…..

read more

Zdravo…da li mi mozete pojasniti malo, trudna sam, kazu da sam osna ili deveta sedmica ali kazu posto bebe nema da moram na abortus..od juce pomalo krvarim, i danas odem tu gde ce mi raditi abortus kazu nije strasno i da dodjem u sredu…radili su mi ultrazvuk ali minije jasan uopste, pa vas molim ako mozete da mi malo pojasnite..

Ako ploda nema na ponavljanim UZV pregledima, onda ga nema….Pa treba napraviti kiretažu…Možete čekati i spontani pobačaj, no , tada su moguće dugotrajno krvarenje,. infekcija….

read more

imam jedno pitanje sto sam.uzemirena i brine me.Ja sam turdna i moj Doktor reko mi je da 23.04.2018 jeste moj termin za porod ali ja vec evo 41 nedelja +5 dana trudna sam pa zbunuje me zadnja menstruacija bila mi je 17.07.2017 a ja sam se udala 05.08.2017 jel mozete mi pomoci kako da izracunam svoju trudnocu jer mnogo sam zabrinuta.Da li sam 41 +5 ili manje turdna brinem se jer svaka turdnoca traje 42 nedelje.ZaMolicu vas da li mozete mi pomoci.Srdacan Pozdrav

Nemojte brinuti Vi, ako se Vaš doktor ne brine….Nisu sva djeca ista, nekima treba koji dan više…..Osim toga, izračun termina poroda često je netočan, jer trudnoća zapravo nastane prije ili kasnije od “matematike”izračuna….

read more

Poštovana doktorice, Molim vas za mišljenje. Imam 30 godina i nedavno sam saznala da imam uterus bicornis unicollis (seu uterus septus). Tijekom 3D projekcije prikazana su dva odvojena kavuma ali ne dosežu do istmusa. Imam uredne i redovne menstruacije. Prošli mjesec sam pokušala ostati trudna ali menstruacija je došla na vrijeme, 29ti dan. Prije ovog pokušaja trudnoće, drugih pokušaja nisam imala. Zanima me je li uopće moguće ostati trudna s ovom dijagnozom dvoroge maternice?

Naravno….Vodila sam brojne trudnoće kod žena s ovakovim maternicama……

read more

Postovanje, menstruacija mi kasni, medjutim test na trudnocu jos nisam radila zelim da sacekam jos malo, nemam ni simptoma pms ni trudnoce osim pojacanog iscjetka iz rodnice koji je bio smedje pa presao u zuti boju, bez ikakvih bolova i svrbeza i bolova u dnu stomaka pred ocekivanu menstruaciju koji je prestao kada je menstruacija zakasnila . Da li je moguce da je u pitanju trudnoca ? Hvala na odgovoru

Ako imate odnose bez zaštite valjanom kontracepcijom, trudnoća je uvijek moguća…..

read more

Trudna sam i trenutno 35+6 i danas na ultrazvuku smo vidili da se beba okrenula licem prema mom trbuhu. I sto mi je doktor odmah skrenuo pažnju da će biti teze na porodu zbog tog i zbog viska kila. Zanima me da li ja kao majkaa i kao osoba koja ima svoja prava mogu izabrati carski rez?

Položaj djeteta sa 36 tjedanaa trudnoće nema veze s položajem djeteta u terminu. Dijete se okreće i miče do samog poroda…Promjena položaja je moguća i početkom poroda. Kod nas još nije regulirana mogućnost biranja načina poroda, premda se uvijek poštuju majčine
želje. Treba razgovarati…VP!

read more

Zeleli bismo jos jedno dete u nekoj blizoj buducnosti (za 2 god) ali moja istorija sa ginekoloske strane nije bajna. 2007. sam imala kiretazu, spontani pobacaj u 8. nedelji trudnoce 2010. carski rez, zdrava devojcica 2012. spontani pobacaj u 6. nedelji trudnoce 2016. carski rez, zdrav decko (u trudnoci visok pritisak, preeklampsija) 2018. HPV srednjeg rizika dijagnosticiran nakon drugog cr, HSIL, Pap IV, Konizacija Nakon toga, svi nalazi su uredni.

Hrabro naprijed, uz pažljiv nadzor trudnoće (to je vrlo važno).

read more

Lijep pozdrav! Trebala bih savjet. Trudna sam 2 mjeseca. Ginekologinja me slala na vadenje krvi. Sve je ok osim fibrinogena koji je povisen =6 (ref.vrijednosti 1.8-3.5) i neutrofilni granulociti 7.18 (ref.vrijednosti 2.06-6.49). Inace, koagulacijske pretrage su ok PV 0.94 (ref.vrijedn. >0.70) APTV 27 (ref.vrijednosti 24-33). Zbog povisenog fibrinogena dala mi je andol 100 na koristenje. Neki ginekolozi kazu da je u redu koristiti andol u 1. i 2. tromjesecju a neki da uopce ne bi trebalo. Koje je vase misljenje? Mislite li da sam trebala otici na jos koju pretragu?

Vrijednosti fibrinogena koju imate normalna je za trudnoću i dio je brojnih promjena u vrijednostima laboratorijskih parametara koji prate trudnoću. Andol Vam ne treba, zapravo dulje uzimanje je štetno…..VP!

read more

Nosim blizance…Uglavnom, jedna beba je 427mm a druga nešto malo više od 200mm. Drugu bebu nije mogao baš dobro ni uočiti na uzv i rekao mi je da je beba umrla prije 2-3 tjedna. Moja pitanja su: 1. Da li je moguće da je moj liječnik pogriješio u izračunu tjedana trudnoće? 2. Da li je moguće da druga beba još nije dovoljno razvijena da bi mogao vidjeti otkucaje srca? Ili ju možda nije dobro vidio? 3. Koji je vremenski period da tijelo izbaci plod ako je stvarno odumro? Hvala na Vašim odgovorima. Prva mi je trudnoća pa sam totalno u neznanju.

Blizanci se čestio zanašaju, ali se jednako tako često razvija samo jedan, a drugi odumre i ne pobacuje se. Ne treba biti ni kravrenja, premda i to može nastupiti. VP!

read more

Zanima me posto sam prije 4mj imala prvi porod i carski rez dal mogu ponovno zatrudniti nakon godinu dana ili moram cekati 2 god koji su rizici ako ostanem ranije trudna

Svaka trudnoća nakon prethodnog carskog reza je rizična…..Možete ponovno zanijeti, premda uvijek prijeti opasnost prsnuća maternice u trudnoći ili u porodu, no to je ipak vrlo rijetko.,…..Vodila asm brojne trudnoće koje su nastupile i prije no godinu dana nakon prethodne, premda je preporuka zanijeti tek nakon godinu dana ili dulje….VP!

read more

Trudna sam 10 tjedana te mi se pojavilo krvarenje (smede). Doktor mi je prepisao duphaston 3×1. Uz nedovoljno objasnjenje. Pijem tablete unazad 3 dana te jos uvijek imam blago krvarenje. Dali je normalno da to krvarenje traje ili bih se trebalo zaustaviti sa uzimanjem tableta? Naden mi je hematom 11 mm, neznam dali on mora tako postepeno iscuriti ili ne smije. Svjeze krvi nema.

Krvarenje nikada nije dobar znak, a , ako plod nije sposoban za život , nema tog lijeka koji može omogućiti uspjeh trudnoće. Treba biti u kontaktu s doktorom koji vodi trudnoću kako bi se na vrijeme vidjelo o čemu se radi….

read more

Postovana, Imala sam namerni prekid trudnoce pre 5 god. Pre 2 meseca ostala sam u drugom stanju,medjutim ispostavilo se da je bez ploda,uradjena je kiretaza. Zanima me da li je moguce da se u narednoj trudnoci opet dogodi isto, i ako jeste da li se nekom terapijom moze spreciti? Hvala unapred na odgovoru.

Uvijek se može dogoditi da trudnoća ne uspije, i to se ne može ni predvidjeti, a redovito, niti spriječiti. Prethodni namjerni pobačaj ne povećava rizik za iduću neuspješnu trudnoću. VP!

read more

Poštovanje, nakon 2 spontana u razmaku od godinu dana, 6+4 i 9+2, supruga je napravila testove na trombofiliju, koagulogram i hormone. Supruga ima 33 godine. Rezultati su: Homocistein (i): 5,6 µmol/L – ref. interval: do 15 Antikardiolipinska antitijela IgG (c): 1,1 GPL-U/ml – ref. interval: <10 negativno Antikardiolipinska antitijela IgM (c): 4.3 MPL-U/ml - ref. interval: <10 negativno Faktor V Leiden (R506Q) - normalan tip Faktor II protrombin (G20210A) - normalan tip MTHFR (C677T) - heterozigot PAI-1 (4G/5G) - heterozigot 4G/5G Protrombinsko vrijeme: 1,06 - ref. >0,7 Protromb. v. INR: 0,98 – ref. 2,00-3,50 Aktiv. parc. tromboplast. v.: 29,56 – ref. 21,40-32,20 Aktiv. parc. tromboplast. v. – R: 1,09 – ref. 0,80 – 1,20 Fibrinogen: 2,50 – ref. 1,80-3,50 Protein C: 1,10 – ref. 0,65-1,40 Protein S aktivnost: 0,80 – ref. 0,58-1,27 Agregacija Trombocita – ADP: 69 – ref. 38-65 Trombociti: 292 – ref. 156-424 Lupus antikoag. probir: 32,31 – ref. 30,50-40,60 Folitropin (FSH) 6,5 Lutropin (LH) 2,4 Prolaktin (CLIA, BC) 423,8 Testosteron (CLIA, BC) 1,4 Estradiol (CLIA, BC) 304 Test na spolno prenosive bolesti kod oba partnera uredan, spermiogram uredan. Ne znam koliko je bitno, ali i krvne grupe su nam istog RH faktora, ona 0+, ja B+. Molim savjet za iduću trudnoću, odnosno je li supruga kandidat za heparinsku terapiju ili samo andol ili nesto trece?

Nalazi su, bar ovi koje ste napravili, uredni. Nalazi u testovima trombofilije ( MTHFR i PAI -I pozitivitet, kao kod Vas ne smatraju se danas više povezanim s rizikom tromboembolije ili gubitkom trudnoć). Medjutim, nAJVAŽNIJE JE PRAVILNO VODJENJE TRUDNOĆE. VP!

read more

Imam 35 godina i dvoje zdrave djece 2 i 4 godine. Trudna sam 12+4 tjedana i prije 3 dana radila sam kombinirani probir. Uzv je pokazo nuhalni nabor 1,5 mm sto je dobro,te je ostatak uzv-a dobar,medjutim kombinirani probir iz krvi pokazuje visoki rizik za down sindrom. Naime po godinama nalaz pokazuje da bi trebalo biti 1:188, a meni je 1:16 sto pokazuje jako los nalaz,a biokemijski rizik je 1:4. Molim Vas da me uputite kako i gdje dalje. Da li napraviti nifty ili harmony test ili ici na amniocintezu obzirom da imam blaga krvarenja i trosim utrogestan. Takodjer da li mi mozete reci da li utrogeatan moze dovesti do takvih nalaza,obzirom da sam napisala da ne trosim nikakve lijekove,a nakon svega sam se sjetila da sam trebala napisati utrogestan koji sam iskljucivo vaginalno stavljala.. Molim za odgovor! Hvala

Može ne napraviti Nifty/Harmony, odnosno neki test koji odredjuje kariogram djeteta iz dijelova fetalne DNA iz krvi majke. Može i RACZ. Rezultat je podjednako dobar…Ovisi što želite….Trebalo bi porazgovarati i izabrati najbolje za Vas,

read more

Trudnica sam i imam cudne probleme,prije trudnoce sam 3godine pila antibaby pilule Lindynete20 radi policistickih jajnika jer nisam mogla zatrudniti nikako,zadnji put na pregledu (prije 8mj) mi je dr rekao da imam jako malo cistica tj. folikula ako sam dobro napisala ali da ako zelim mogu prestati piti tablete i zatrudniti. Naravno odmah sam ih prestala piti i vec treci mj.od dana kada ne pijem sam zatrudnila..prva 3mj sam imala jake bolove jajnika(probadanja) i ona ne ugodna bol kao da cu svaki tren dobiti mjesecnicu. Dr mi je dao tablete utrogestan da ih koristim vaginalno i poprilicno su pomogle mada je bilo tu i tamo koji dan da sam popila Lupocet jer su bolovi bili prejaki.. U 4.mj trudnoce mi je promjenio terapiju Dupfaston i normabel medutim to je bilo jos gore kao da i ne pijem tablete,nakon 3tjedna te terapije mi je vratio utrogestan ali oralno koristenje(3×2 + 2x normabel 2mg)i evo 5.mj(sad sam u 5.mj trudnoce tocnije 21.tjedan)i dalje me dosta zna boljeti da i nakon tih svih tableta cesto moram popiti lekadol ili lupocet..od kako sam trudna pijem vitamine elevit prvo tromjesjecke a sad drugo elebaby+magnezij.. Svaki pregled do sada je bio uredan i papa test,vadenje krvi i urina.. Molim vas recite mi svoje misljenje sto da radi? Uz sve to imam dosta problema sa nadutosti mada strogo pazim sto jedem.. Potrebno mi je strucno misljenje od jos nekoga pa se vama obracam..

Ako se trudnoća razvija normalno i nalazi su uredni, ne treba Vam nikakav lijek…Uživajte u razdoblju kroz koje prolazite!!!VP!

read more

Trudna sam 5 tjedana. S obzirom da mi se jako usporio metabolizam te iako sam primijenila prehranu za ubrzavanje metabolizma a nisam niti posegnula za nezdravom varijantom prehrane jer nemam takvu naviku ni zelju (prije trudnoće sam bila vrlo aktivni sportaš sa brzim metabolizmom) . Zanima me da li je dodatak prehrani L Karnitin (u tekucem obliku ili kapsulama) dopušten trudnicama?Prije sam ga pila dok sam se aktivnije bavila sportom no zbog trudnoće sam prestala s korištenjem. Naime, kako sam čitala na internetu da su neke trudnice nastavile piti L Karnitin zbog ubrzavanja metabolizma te da im je bilo lakše jer im se metabolizam ubrzao i nisu imale više takvih problema sa probavom, a da ne kažem da im se i voda nije toliko zadrzavala u tijelu.

Uz raznoliku i kvalitetnu prehranu, trudnicma nisu potrebni dodatni preparati vitamina ili razni dodaci prehrani.

read more

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.