Poštovana doktorice, Molim vas za mišljenje. Imam 30 godina i nedavno sam saznala da imam uterus bicornis unicollis (seu uterus septus). Tijekom 3D projekcije prikazana su dva odvojena kavuma ali ne dosežu do istmusa. Imam uredne i redovne menstruacije. Prošli mjesec sam pokušala ostati trudna ali menstruacija je došla na vrijeme, 29ti dan. Prije ovog pokušaja trudnoće, drugih pokušaja nisam imala. Zanima me je li uopće moguće ostati trudna s ovom dijagnozom dvoroge maternice?

Naravno….Vodila sam brojne trudnoće kod žena s ovakovim maternicama……

read more

Postovanje, menstruacija mi kasni, medjutim test na trudnocu jos nisam radila zelim da sacekam jos malo, nemam ni simptoma pms ni trudnoce osim pojacanog iscjetka iz rodnice koji je bio smedje pa presao u zuti boju, bez ikakvih bolova i svrbeza i bolova u dnu stomaka pred ocekivanu menstruaciju koji je prestao kada je menstruacija zakasnila . Da li je moguce da je u pitanju trudnoca ? Hvala na odgovoru

Ako imate odnose bez zaštite valjanom kontracepcijom, trudnoća je uvijek moguća…..

read more

Trudna sam i trenutno 35+6 i danas na ultrazvuku smo vidili da se beba okrenula licem prema mom trbuhu. I sto mi je doktor odmah skrenuo pažnju da će biti teze na porodu zbog tog i zbog viska kila. Zanima me da li ja kao majkaa i kao osoba koja ima svoja prava mogu izabrati carski rez?

Položaj djeteta sa 36 tjedanaa trudnoće nema veze s položajem djeteta u terminu. Dijete se okreće i miče do samog poroda…Promjena položaja je moguća i početkom poroda. Kod nas još nije regulirana mogućnost biranja načina poroda, premda se uvijek poštuju majčine
želje. Treba razgovarati…VP!

read more

Zeleli bismo jos jedno dete u nekoj blizoj buducnosti (za 2 god) ali moja istorija sa ginekoloske strane nije bajna. 2007. sam imala kiretazu, spontani pobacaj u 8. nedelji trudnoce 2010. carski rez, zdrava devojcica 2012. spontani pobacaj u 6. nedelji trudnoce 2016. carski rez, zdrav decko (u trudnoci visok pritisak, preeklampsija) 2018. HPV srednjeg rizika dijagnosticiran nakon drugog cr, HSIL, Pap IV, Konizacija Nakon toga, svi nalazi su uredni.

Hrabro naprijed, uz pažljiv nadzor trudnoće (to je vrlo važno).

read more

Lijep pozdrav! Trebala bih savjet. Trudna sam 2 mjeseca. Ginekologinja me slala na vadenje krvi. Sve je ok osim fibrinogena koji je povisen =6 (ref.vrijednosti 1.8-3.5) i neutrofilni granulociti 7.18 (ref.vrijednosti 2.06-6.49). Inace, koagulacijske pretrage su ok PV 0.94 (ref.vrijedn. >0.70) APTV 27 (ref.vrijednosti 24-33). Zbog povisenog fibrinogena dala mi je andol 100 na koristenje. Neki ginekolozi kazu da je u redu koristiti andol u 1. i 2. tromjesecju a neki da uopce ne bi trebalo. Koje je vase misljenje? Mislite li da sam trebala otici na jos koju pretragu?

Vrijednosti fibrinogena koju imate normalna je za trudnoću i dio je brojnih promjena u vrijednostima laboratorijskih parametara koji prate trudnoću. Andol Vam ne treba, zapravo dulje uzimanje je štetno…..VP!

read more

Nosim blizance…Uglavnom, jedna beba je 427mm a druga nešto malo više od 200mm. Drugu bebu nije mogao baš dobro ni uočiti na uzv i rekao mi je da je beba umrla prije 2-3 tjedna. Moja pitanja su: 1. Da li je moguće da je moj liječnik pogriješio u izračunu tjedana trudnoće? 2. Da li je moguće da druga beba još nije dovoljno razvijena da bi mogao vidjeti otkucaje srca? Ili ju možda nije dobro vidio? 3. Koji je vremenski period da tijelo izbaci plod ako je stvarno odumro? Hvala na Vašim odgovorima. Prva mi je trudnoća pa sam totalno u neznanju.

Blizanci se čestio zanašaju, ali se jednako tako često razvija samo jedan, a drugi odumre i ne pobacuje se. Ne treba biti ni kravrenja, premda i to može nastupiti. VP!

read more

Zanima me posto sam prije 4mj imala prvi porod i carski rez dal mogu ponovno zatrudniti nakon godinu dana ili moram cekati 2 god koji su rizici ako ostanem ranije trudna

Svaka trudnoća nakon prethodnog carskog reza je rizična…..Možete ponovno zanijeti, premda uvijek prijeti opasnost prsnuća maternice u trudnoći ili u porodu, no to je ipak vrlo rijetko.,…..Vodila asm brojne trudnoće koje su nastupile i prije no godinu dana nakon prethodne, premda je preporuka zanijeti tek nakon godinu dana ili dulje….VP!

read more

Trudna sam 10 tjedana te mi se pojavilo krvarenje (smede). Doktor mi je prepisao duphaston 3×1. Uz nedovoljno objasnjenje. Pijem tablete unazad 3 dana te jos uvijek imam blago krvarenje. Dali je normalno da to krvarenje traje ili bih se trebalo zaustaviti sa uzimanjem tableta? Naden mi je hematom 11 mm, neznam dali on mora tako postepeno iscuriti ili ne smije. Svjeze krvi nema.

Krvarenje nikada nije dobar znak, a , ako plod nije sposoban za život , nema tog lijeka koji može omogućiti uspjeh trudnoće. Treba biti u kontaktu s doktorom koji vodi trudnoću kako bi se na vrijeme vidjelo o čemu se radi….

read more

Postovana, Imala sam namerni prekid trudnoce pre 5 god. Pre 2 meseca ostala sam u drugom stanju,medjutim ispostavilo se da je bez ploda,uradjena je kiretaza. Zanima me da li je moguce da se u narednoj trudnoci opet dogodi isto, i ako jeste da li se nekom terapijom moze spreciti? Hvala unapred na odgovoru.

Uvijek se može dogoditi da trudnoća ne uspije, i to se ne može ni predvidjeti, a redovito, niti spriječiti. Prethodni namjerni pobačaj ne povećava rizik za iduću neuspješnu trudnoću. VP!

read more

Poštovanje, nakon 2 spontana u razmaku od godinu dana, 6+4 i 9+2, supruga je napravila testove na trombofiliju, koagulogram i hormone. Supruga ima 33 godine. Rezultati su: Homocistein (i): 5,6 µmol/L – ref. interval: do 15 Antikardiolipinska antitijela IgG (c): 1,1 GPL-U/ml – ref. interval: <10 negativno Antikardiolipinska antitijela IgM (c): 4.3 MPL-U/ml - ref. interval: <10 negativno Faktor V Leiden (R506Q) - normalan tip Faktor II protrombin (G20210A) - normalan tip MTHFR (C677T) - heterozigot PAI-1 (4G/5G) - heterozigot 4G/5G Protrombinsko vrijeme: 1,06 - ref. >0,7 Protromb. v. INR: 0,98 – ref. 2,00-3,50 Aktiv. parc. tromboplast. v.: 29,56 – ref. 21,40-32,20 Aktiv. parc. tromboplast. v. – R: 1,09 – ref. 0,80 – 1,20 Fibrinogen: 2,50 – ref. 1,80-3,50 Protein C: 1,10 – ref. 0,65-1,40 Protein S aktivnost: 0,80 – ref. 0,58-1,27 Agregacija Trombocita – ADP: 69 – ref. 38-65 Trombociti: 292 – ref. 156-424 Lupus antikoag. probir: 32,31 – ref. 30,50-40,60 Folitropin (FSH) 6,5 Lutropin (LH) 2,4 Prolaktin (CLIA, BC) 423,8 Testosteron (CLIA, BC) 1,4 Estradiol (CLIA, BC) 304 Test na spolno prenosive bolesti kod oba partnera uredan, spermiogram uredan. Ne znam koliko je bitno, ali i krvne grupe su nam istog RH faktora, ona 0+, ja B+. Molim savjet za iduću trudnoću, odnosno je li supruga kandidat za heparinsku terapiju ili samo andol ili nesto trece?

Nalazi su, bar ovi koje ste napravili, uredni. Nalazi u testovima trombofilije ( MTHFR i PAI -I pozitivitet, kao kod Vas ne smatraju se danas više povezanim s rizikom tromboembolije ili gubitkom trudnoć). Medjutim, nAJVAŽNIJE JE PRAVILNO VODJENJE TRUDNOĆE. VP!

read more

Imam 35 godina i dvoje zdrave djece 2 i 4 godine. Trudna sam 12+4 tjedana i prije 3 dana radila sam kombinirani probir. Uzv je pokazo nuhalni nabor 1,5 mm sto je dobro,te je ostatak uzv-a dobar,medjutim kombinirani probir iz krvi pokazuje visoki rizik za down sindrom. Naime po godinama nalaz pokazuje da bi trebalo biti 1:188, a meni je 1:16 sto pokazuje jako los nalaz,a biokemijski rizik je 1:4. Molim Vas da me uputite kako i gdje dalje. Da li napraviti nifty ili harmony test ili ici na amniocintezu obzirom da imam blaga krvarenja i trosim utrogestan. Takodjer da li mi mozete reci da li utrogeatan moze dovesti do takvih nalaza,obzirom da sam napisala da ne trosim nikakve lijekove,a nakon svega sam se sjetila da sam trebala napisati utrogestan koji sam iskljucivo vaginalno stavljala.. Molim za odgovor! Hvala

Može ne napraviti Nifty/Harmony, odnosno neki test koji odredjuje kariogram djeteta iz dijelova fetalne DNA iz krvi majke. Može i RACZ. Rezultat je podjednako dobar…Ovisi što želite….Trebalo bi porazgovarati i izabrati najbolje za Vas,

read more

Trudnica sam i imam cudne probleme,prije trudnoce sam 3godine pila antibaby pilule Lindynete20 radi policistickih jajnika jer nisam mogla zatrudniti nikako,zadnji put na pregledu (prije 8mj) mi je dr rekao da imam jako malo cistica tj. folikula ako sam dobro napisala ali da ako zelim mogu prestati piti tablete i zatrudniti. Naravno odmah sam ih prestala piti i vec treci mj.od dana kada ne pijem sam zatrudnila..prva 3mj sam imala jake bolove jajnika(probadanja) i ona ne ugodna bol kao da cu svaki tren dobiti mjesecnicu. Dr mi je dao tablete utrogestan da ih koristim vaginalno i poprilicno su pomogle mada je bilo tu i tamo koji dan da sam popila Lupocet jer su bolovi bili prejaki.. U 4.mj trudnoce mi je promjenio terapiju Dupfaston i normabel medutim to je bilo jos gore kao da i ne pijem tablete,nakon 3tjedna te terapije mi je vratio utrogestan ali oralno koristenje(3×2 + 2x normabel 2mg)i evo 5.mj(sad sam u 5.mj trudnoce tocnije 21.tjedan)i dalje me dosta zna boljeti da i nakon tih svih tableta cesto moram popiti lekadol ili lupocet..od kako sam trudna pijem vitamine elevit prvo tromjesjecke a sad drugo elebaby+magnezij.. Svaki pregled do sada je bio uredan i papa test,vadenje krvi i urina.. Molim vas recite mi svoje misljenje sto da radi? Uz sve to imam dosta problema sa nadutosti mada strogo pazim sto jedem.. Potrebno mi je strucno misljenje od jos nekoga pa se vama obracam..

Ako se trudnoća razvija normalno i nalazi su uredni, ne treba Vam nikakav lijek…Uživajte u razdoblju kroz koje prolazite!!!VP!

read more

Trudna sam 5 tjedana. S obzirom da mi se jako usporio metabolizam te iako sam primijenila prehranu za ubrzavanje metabolizma a nisam niti posegnula za nezdravom varijantom prehrane jer nemam takvu naviku ni zelju (prije trudnoće sam bila vrlo aktivni sportaš sa brzim metabolizmom) . Zanima me da li je dodatak prehrani L Karnitin (u tekucem obliku ili kapsulama) dopušten trudnicama?Prije sam ga pila dok sam se aktivnije bavila sportom no zbog trudnoće sam prestala s korištenjem. Naime, kako sam čitala na internetu da su neke trudnice nastavile piti L Karnitin zbog ubrzavanja metabolizma te da im je bilo lakše jer im se metabolizam ubrzao i nisu imale više takvih problema sa probavom, a da ne kažem da im se i voda nije toliko zadrzavala u tijelu.

Uz raznoliku i kvalitetnu prehranu, trudnicma nisu potrebni dodatni preparati vitamina ili razni dodaci prehrani.

read more

Poštovani, trenutno sam u 34 nedelji trudnoće. Od pre pet godina imam Hipertenziju. Trenutno sam na terapiji 4×2 Metildopa, 2×1 Norvask i 2×1 Presolol, Nifelat pp. Na Utrogestanu sam od početka trudnoće 3×1 od 200. Primila sam 2 doze Deksazola i Dianatal gel i puštena sam kući. Otvorena sam prst ipo i grlić mi je skroz razmekšan. Da li vi imate neki savet šta i kako dalje i da li je potrebno uzeti još neku vaginaletu ili gel. U iščekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam.Hospitalizovana sam u subotu uveče. Grluć je manji od pola milimetra i otvorena sam 2cm. CTG od 20 min beleži 2 kontrakcije od 100 i ove ostale su jako slabe oko 30. Dok otkucaji bebinog srca idu od 148 do 165. I i dalje imam bolove u donjem delu stomaka. Neki doktori predlažu da se radi sekcija, kakvo je Vaše mišljenje. Hipertenzija je sad pod kontrolom 135/85.

Ako je RR sada normalan, sve ok…..Ako porod ide, ako se nalaz na vratu maternice zaista mijenja, trebate roditi prirodno….Hipertenzija, pa ni blaga i srednje teška preeklampsija, nisu indikacija za carski rez. Dapače, žene s povišenim krvnim tlako obično imaju jako dobre trudove i brzo radjaju.

read more

Poštovani! Stigao mi je nalaz 4 gen na trombofiliju i ovako glasi: Heterozigot za MTHFR (jedan normalan C677 i jedan mutiran C677T) Homozigot za faktor II (oba alela su normalna) Homozigot za faktorV (oba alela su normalna) Homozigot za PAI-1 (4G/5G) genotip. Da li je nalaz u redu ili je potrebna terapija u trudnoci? Ako je potrebna što nije u redu od navedenog? Unaprijed hvala!

Ako nemate osobu u obitelji (bliskoj) koja je imala trombozu ili emboliju, i ako vi niste to imali, ne treba ništa….Defekti koje imate ne smatraju se povišenim rizikom za trombozu u trudnoći, a niti za poremetnje trudnoće….VP!

read more

Pozdrav. U januaru 2016. sam izgubila bebu u 7 nedelji trudnoće i rađena mi je evakuaciona kiretaža. Prvobitno je doktor mislio da je u pitanji ešerijihija koli koja je dijagnostikovana nakon urađenih briseva. Suprug i ja sml dobili terapiju Marocen + Doksiciklin i kontrolni nalazi su bili uredni. Međutim, u decembru sam radila nalaze na trombofiliju i ustanovljen mi alel visokog rizika na trombofiliju. Moj problem je taj što ja ni nakon više od godinu dana od neželjenog gubitka bebe ne mogu ostvariti trudnoću, pa me zanima koliko kiretaža i trombofilija mogu doprinijeti primarnom sterilitetu koji je, nažalost kod mene? Hvala Vam unaprijed

Kiretaža možda, trombofilija ne /danas se zna da trombofilija nije uzrok ponavljnih pobačaja, a ni neplodnosti/. Treba napraviti obradu i vidjeti što nije u redu i zašto sada trudnoća ne uspijeva…VP!

read more

postovanje ,zamolit cu vas da mi pojasnite zadnji nalaz koji sam dobila a u nalazu pise P1/3ČL CC 1PP LAKO ,beba je teska oko 3500 g,a ja u 38+3 …glavica je skroz nisko spustena ,,,zanima me a nisam uspjela pitati doktora koliko sam ustvari otvorena i rekao mi je da ako za tjedan dana nedodjem sama s trudovima u srijedu tj,za tjedan ce me poroditi…zanima me cemu zurba za porodom kad je sve tijekom cijele trudnoce uredu …?hvala Vam

Nema žurbe, djecu ne treba poradjati onda kad se to nama svidja, već onda kad je njihovo vrijeme….Dakle, kad porod počne spontano. Sva istraživanja pokazuju da je to ispravan postupak. Izuzetak su samo situacije kad zbog zdravlje majke ili djeteta, porod treba obaviti ranije. No, to je zapravo rijetko….Vaš je nalaz sasvim uredan za trajanje trudnoće u kojem jeste i zbilja ne vidim ni jedan razlog zašto Vas poradjati ranije. VP!

read more

Dobar dan,puno bi mi znacilo i vase misljenje.Trudna sam 6 nedelja,zadnju menstruaciju sam imala 30 og. Jula,pre odprilike nedelju dana me je uhvatio virus,posto nisam znala da sam trudna,otisla sam kod lekara koji mi je preporucio da pijem antibiotik Marocen da uradim rtg,i da pijem thylol hot,sto sam sve uradila i ispostovala.Danas sam otisla kod ginekologa koji je ustanovio da sam u 6-oj nedelji trudnoce,plod je zdrav,srce mu normalno radi…Rekao mi je da je sve veoma rizicno i da ponovim ultrazvuk za 7 dana,do tada da uzimam Utrogestan i Folnu kiselinu i da razmislim sta cu da uradim.Molim vas za savet jer sam bas uplasena.Hvala

RTG snimka pluća izlaže tijelo neznatnim dozama zračenja…..

read more

Molim Vas savjet u vezi planiranja druge trudnoce. U prvoj trudnoci sam dobila kolestazu oko 7. mj. trudnoce, zadnja 3 tjedna provela sam u bolnici i porod je bio induciran zbog losih nalaza jetrenih enzima. Sada bih planirala drugu trudnocu ali me strah jer sam cula da se kolestaza ponavlja u iducim trudnocama, a sada imam i 10kg vise nego prije prve trudnoce. Koliki je rizik ici na drugu trudnocu, trebam li prije smrsavjeti ili promijeniti prehranu, ici na dijetu? Mogu li kako sprijeciti da se kolestaza ponovi? Hvala!

Kolestaza se gotovo uvijek ponavlja i idućoj trudnoći…..

read more

Pozz! Trebam savjet, tj misljenje. U ranoj sam trudnoci. Udaram si ijekcije clexana 4000 u bedra zbog ustanovljene trombofilije (blazi oblik). Danas pri udaranju injekcije, izgleda dasam je udarila u venu, ali sam to uvidjels tek nakon sto sam je istiskala jer je u sprici pojavilo se malkice krvi. I kap krvi na bedri nakon vadjenja igle. Posto se udaraju u salo, a meni se ovo desilo, sto sad? Jrl to problem? Povratka nema, ali sam zabrinuta.

Ako imate tu, kako vi kažete, “blažu” trombofiliju, pitanje je trebaju li vam uopće injekcije….Najvjerojatnije ne…..

read more

Pozdrav, imam jedan problem koji bih Vas zamolila da me barem uputite sto bih od nalaza trebala napraviti. Imam 38.g.i imala sam dva carska reza. Htjela bih roditi jos jedno dijete ali u 6.mj sam imala spontani nisu se vidjeli otkucaji- nakon tog nisam uopce bila na kontroli i u 1.mj opet ostala trudna i u 11.tj trudnoce sam opet imala spontani. Iza druge trudnoce sam imala trombozu. Zamolila bih Vas ako me mozete uputiti sto bih sve od nalaza trebala napraviti

Možete još radjati, zašto ne? No, tada to valja pažljivo nadzirati i mirovati. Ipak je maternica rezana 2 puta….Pobačaji su , na žalost, zbivanja koja nisu rijetka i nemaju veze s carskim rezom. VP!

read more

Postovani jako sam zabrinuta. Prije tocno godinu dana imala sam vanmateticnu trudnocu koja je zavrsila laparaskopijom I sve je u redu proslo bez komplikacija. Sada mi je zadnja menstruacija bila 9.1. I jos uvijek nisam dobila,kako me je strah ponovne vanmatericne u slucaju trudnoce jos veci strah mi je donesla misao kako sam ne znajuci za mogucu trudnocu 8.2. isla na rendgen pluca zbog upornog kaslja. Dali ce mi ako jesam trudna ginekolog apsolutno preporuciti abortus ili sto bi se moglo desiti. Kada se najkasnije mogu otkriti malformacije kod djeteta? Danas sam isla vaditi hormon trudnoce I nalaz ce bit popodne ali sama pomisao na to da sam ozracena ako sam trudna mi stvara uzasan pritisak I ne osjecam se dobro,samo o tome razmisljam.

RTG slika pluća daje beznačajne doze zračenja i nije razlog za prekid trudnoće ili bilo kakovu brigu. VP!

read more

budući da imam B- krvnu grupu, poslije prva dva poroda 2005. i 2008. godine sam primila RhoGam jer su obje djevojčice bile Rh pozitivne ( B+ i 0+, otac djece je A+ ). U trećoj trudnoći ( u sedmom mjesecu trudnoće ) nalaz krvi je bio ovakav: Indirektni antiglobulinski test: poz Antitijela: Anti-D Titar eritrocitnih antitijela: NEG Antigeni: C-, D-, E-, c+, e+ U serumu su dokazana antieritrocitna protutijela iz Rh sustava krvnih grupa anti-D specifičnosti koji uzrokuju hemolitičku bolest fetusa i novorođenčeta i poslijetransfuzijsku hemolitičku reakciju. Semikvantitativan titar anti-D aloprotutijela u IAT-u: negativan. Molimo odrediti Rh fenotip oca djeteta. Transfuzijsko liječenje: fenotipirani ccdee koncentrati eritrocita s križnom probom. Nakon tri tjedna nalaz je bio isti, ali je i titar eritrocitnih antitijela pozitivan. Semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:1 ( score 5 ). Suprugov nalaz: Postoji opasnost razvoja hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčeta jer je otac djeteta CCDee fenotipa. Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:4 ( score 22 ). Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:4 ( score 14). Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:2 ( score 11 ). Dan prije poroda nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:2 ( score 16 ). . Rodila sam dječaka – krvna grupa AB Rh ( D ) + ( poz. ), DAT poz. Imao je novorođenačku žuticu, najviša vrijednost 252,8 umol/L ( 5. dan ), vrijednost transkutanog bilirubina 198 umol/L ( na dan otpusta – 8. dan ). Fototerapiju je imao od 3. do 6. dana života. Nakon dva mjeseca žutica je skroz prošla. Prošlo je dvije godine od poroda. Suprug i ja bismo željeli imati još jedno dijete. Zanima nas koliko bi to uopće bilo moguće i rizično s obzirom na zadnju trudnoću? S poštovanjem,

Pokušajte, zašto ne! Danas je moguće liječiti djecu majki s rh imunizacijom i drugim imunizacijama tijekom trudnoće….

read more

Poštovani, prije 5 godina radila sam obradu na trombofoliju (majka je imala trombozu nakon poroda), Nađen je homozigot za MTHFR i ID polimorfozam 5G/5G za PAI 1 i delecijski genotip za ACE. Faktor II i V te AT, prot C i S su urednih vrijednosti. Zatrudnila sam 12.10.2017., a spontani pobacaj je bio 28.12.2017., na redovnom pregledu doktorica je rekla da srce vise ne kuca, ucinjena je kiretaza. Tokom trudnoce po preporuci ginekologa sam uzimala Folacin 5mg 1X1 i Aspirin protect 1X1. Molila bih Vaše misljenje o terapiji tijekom iduce trudnoce, jesam li kandidat za fragmine (imam 28 godina, nisam rađala). Unaprijed hvala na odgovoru

Nasljedna trombofilija, a posebice poremetnju koju imate (MTHFR gena) ne smatra se povezanom s gubljenjima trudnoće. Ne treb SE previše opterećivati, gubi se do 60% rAnih trudnoća. Izgledi zanijeti i roditi idući put daleko su veći no opasnost da ponovno pobacite. Ali, s obzirom da je Vaša majka imala trombozu nakon poroda, profilaksa , bar u razdoblju oko poroda, biti će potrebna i Vama. VP!
Citiram Ema Slamić :

read more

Postovani, imam 40 god. Na ultrazvuku mi je nedavno uocen submukozni miom velicine 20 mm na prednjem zidu materice. Kavum je deformisan njegovim prisustvom.Ostali pokazatelji endometrijuma, jajnika i drugo su ispravni. Interesira me kolike su mi sanse za zacece i zatrudnjivanje? Hvala unaprijed

Ako do sada nije išlo, teško da će ići i sada. Ako niste pokušavala zanijeti, već to pokušavate tek sada, submukozni miom uvijek stvara veće izglede za probleme. Medjutim, s obzirom na godine, mislim da je pametnije pokušati zanijeti, ev. operacija samo će odgoditi pokušaj zanošenja. VP!

read more

Molim Vas za misljenje. Od zavrsetka ovulacije sumnjam na trudnocu, te napravim test koji je pozitivan 3 dana prije ocekivane menstruacije. Jucer dan prije ocekivane menstruacije odem izvadit betu koja je pokazala rezultat 44. A jutros dobijem mengu. Nije vas oskudna, a ima i ugrusaka. Da li mislite da sam se stim očistila, ili postoji mogucnost da je trudnoca i dalje prisutna? Da li je rano za pregled s obzirom da menstruacija realno nije ni kasnila. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

To je vjerojatno rani pobačaj, u vrijeme kad nije bilo HCG-a za te trudnoće nije se ni znalo….Ako bude problema, bilo kakovih, može se napraviti pregled.Ako iduća menstrucija dodje na vrijeme, onda je sve ok…..VP!

read more

na rutinskom ginekološkom pregledu u sklopu sistematskog pregleda utvđeno je da imam intramuralni miom veličine 20×16 mm. Uslijed iznenađenja zbog toga saznanja, nisam se pribrala i postavila više pitanja. U odnosu na trudnoću koju planiram u dogledno vrijeme, ginekologija je rekla da to realiziram što prije. S obzirom na rezultate “doktora Googlea”, vidim da postoji nezanemariv rizik u pogledu začeća te uspješnog iznošenja takve trudnoće. Da li je to i moj slučaj s obzirom na vrstu i veličinu mioma? Slažete li se sa ocjenom da treba požuriti sa trudnoćom ili smatrate da trebam dodatne pretrage u tome pogledu? Ako je to važno, napominjem da imam (uskoro) 32 godine i ovo bi mi bila prva trudnoća.

S godinama sve je teže zanijeti i iznijeti trudnoću; miom će te izglede smanjiti…..

read more

Imam36 godina i trudna sam 9 tjedana.Imala samdva spntana u 18 i 10 tj trudnoce.Imam nalaz urinokulture enterocosus fecalis 10 na5. Socijalna ginekologica prepisala mi je antibiotike Ciflox od 500 mg 7 dana.Molim Vas vase Strucno misljenje dali je taj antibiotik dobar i dali ce negativno utjecati na razvoj bebe s obzirom na ranu trudnocu.Jos jedno pitanje dali uzimanje ovog ant. utjece na rezultat testa HARMONY.Danas bi pocela piti ant.pa Vas molim odgovor.Lijep pozdrav..

Bakterije koje se nalaze u crijevu nerijetko su zagadjenje urinokulture, dakle urinokultura uzeta standardnim načinom, nerijetko je lažno pozitivna.

read more

Poštovani, bila bih jako zahvalna da mi iskažete mišljenje oko moje trenutne situacije. Naime, postoji sumnja da će mi trudnoća završiti sa dijagnozom blighted ovum. Evo da iznesem činjenice. Posljednja mjesečnica počela je 3.12., a po signalima tijela plodni dani, tj. ovulacija je počinjala negdje 19.dan ciklusa kad smo ciljano išli dva puta u tih narednih par dana na začeće. 8.01. napravljen test na trudnoću, pozitivan. Ponovljen 09.01., isto pozitivan. Ciklusi mi inače traju od 30-35 dana, položaj maternice: okrenuta unazad, jajnici blago policistični na jednoj strani. Inače pred ciklus zna biti ponekad par dana smeđeg iscjetka za što smo već utvrdili ja i ginekolog da je neravnoteža hormona, ali mi nije davao nikakvu terapiju jer je govorio da stignemo. Nakon 8 mjeseci pokušavanja napokon se nešto uhvatilo i da ne pričam koja je to sreća bila, ovo mi je prva trudnoća. Odlazim na pregled sa 7+1 po zadnjoj menstruaciji, na ultrazvuku se vidi samo gestacijska vrećica dimenzije 13,9*7,1mm. Nakon vađenja krvi uspostavilo se da je TSH 4,25, dobila sam sada tablete i folacin da pijem. Vadila sam betu sa 7+2 (po zadnjoj mjesec), stanje je 20270, pa sam vadila sa 7+4,stanje 29893. Ultrazvuk napravljen taj dan(7+4) po zadnjoj mjesečnici računamo, to je bilo jučer što se datuma tiče, pokazao je gestacijsku i žumanjčanu vrećicu, ovaj put gestacijska vrecica bila je manja, dimenzije 13*8,4 mm. Naručena sam na ultrazvuk u utorak, i predlaže se kiretaža. Jer po velličini gestacijske vrećice ispada da sam u 6.tjednu trudnoće, a ploda nema. Zanima me što Vi mislite, da li da tražim drugo mišljenje i postoji li šansa da ovaj moj slučaj ipak dobro završi? Hvala vam do neba i nazad unaprijed, na odgovoru, proživljavamo teške trenutke ja i suprug. Srdačan pozdrav!

Ako se na UZV u razmaku od 7 dana ne vidi plod, a ranije je bio vidljiv gest. mjehur, velika je vjerojatnost da trudnoća nije uredna. No, ne treba očajavati. Gubi se i do 60% ranih trudnoća, jer plodovi najčešće nisu kvalitetni i sposobni za život. Medjutim, to ne znači da će iduća trudnoća tako završiti. Uz nadzor i , ako treba, liječenje, velika je vjerojatnost da će sve završiti kako treba. VP!

read more

Postovani,zamolila bih Vas ako ikako mozete da mi pomognete.Naime ja radim u jednoj veterinarskoj stanici i u sklopu te stanice imamo i rentgen.Nekad u toku radnog vremena se desi da ja i po 4-5 puta budem na rentgenu gdje uzmemo od 1-10 slika.Moje pitanje zapravo je s obzirom na to da je rentgen stetan i da je potrebno neko vrijeme da zena potvrdi trudnocu,da li je u tom slucaju rentgen opasan ili poguban,ako sam uzmimo npr.u toku radne sedmice nekoliko puta bila na rentgenu,a sl.sedmice saznam da sam trudna.Da li je opasno i sta raditi u tom slucaju?Napominjem imam kcerku od 5 god i za svo ovo vrijeme nikada nisam koristila nikakva kontraceptivna sredstva,nisam imala ni nezeljenih trudnoca.U naprijed Vam hvala

Jedna “običlna” RTG slika, npr. pluća izlaže tijelo toliko maloj dozi zračenja, da je to zanemarivo. Medjutim, ponovljeno izlaganje bez zaštite se “zbraja” i svakako nije uputno za ženu koja je trudna.Uvijek se zaštitite pregačom, a kada sumnjate na trudnoću izbjegavajte svako izlaganje radijaciji….VP!

read more

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.