Nosim blizance…Uglavnom, jedna beba je 427mm a druga nešto malo više od 200mm. Drugu bebu nije mogao baš dobro ni uočiti na uzv i rekao mi je da je beba umrla prije 2-3 tjedna. Moja pitanja su: 1. Da li je moguće da je moj liječnik pogriješio u izračunu tjedana trudnoće? 2. Da li je moguće da druga beba još nije dovoljno razvijena da bi mogao vidjeti otkucaje srca? Ili ju možda nije dobro vidio? 3. Koji je vremenski period da tijelo izbaci plod ako je stvarno odumro? Hvala na Vašim odgovorima. Prva mi je trudnoća pa sam totalno u neznanju.

Blizanci se čestio zanašaju, ali se jednako tako često razvija samo jedan, a drugi odumre i ne pobacuje se. Ne treba biti ni kravrenja, premda i to može nastupiti. VP!

read more

Zanima me posto sam prije 4mj imala prvi porod i carski rez dal mogu ponovno zatrudniti nakon godinu dana ili moram cekati 2 god koji su rizici ako ostanem ranije trudna

Svaka trudnoća nakon prethodnog carskog reza je rizična…..Možete ponovno zanijeti, premda uvijek prijeti opasnost prsnuća maternice u trudnoći ili u porodu, no to je ipak vrlo rijetko.,…..Vodila asm brojne trudnoće koje su nastupile i prije no godinu dana nakon prethodne, premda je preporuka zanijeti tek nakon godinu dana ili dulje….VP!

read more

Trudna sam 10 tjedana te mi se pojavilo krvarenje (smede). Doktor mi je prepisao duphaston 3×1. Uz nedovoljno objasnjenje. Pijem tablete unazad 3 dana te jos uvijek imam blago krvarenje. Dali je normalno da to krvarenje traje ili bih se trebalo zaustaviti sa uzimanjem tableta? Naden mi je hematom 11 mm, neznam dali on mora tako postepeno iscuriti ili ne smije. Svjeze krvi nema.

Krvarenje nikada nije dobar znak, a , ako plod nije sposoban za život , nema tog lijeka koji može omogućiti uspjeh trudnoće. Treba biti u kontaktu s doktorom koji vodi trudnoću kako bi se na vrijeme vidjelo o čemu se radi….

read more

Postovana, Imala sam namerni prekid trudnoce pre 5 god. Pre 2 meseca ostala sam u drugom stanju,medjutim ispostavilo se da je bez ploda,uradjena je kiretaza. Zanima me da li je moguce da se u narednoj trudnoci opet dogodi isto, i ako jeste da li se nekom terapijom moze spreciti? Hvala unapred na odgovoru.

Uvijek se može dogoditi da trudnoća ne uspije, i to se ne može ni predvidjeti, a redovito, niti spriječiti. Prethodni namjerni pobačaj ne povećava rizik za iduću neuspješnu trudnoću. VP!

read more

Poštovanje, nakon 2 spontana u razmaku od godinu dana, 6+4 i 9+2, supruga je napravila testove na trombofiliju, koagulogram i hormone. Supruga ima 33 godine. Rezultati su: Homocistein (i): 5,6 µmol/L – ref. interval: do 15 Antikardiolipinska antitijela IgG (c): 1,1 GPL-U/ml – ref. interval: <10 negativno Antikardiolipinska antitijela IgM (c): 4.3 MPL-U/ml - ref. interval: <10 negativno Faktor V Leiden (R506Q) - normalan tip Faktor II protrombin (G20210A) - normalan tip MTHFR (C677T) - heterozigot PAI-1 (4G/5G) - heterozigot 4G/5G Protrombinsko vrijeme: 1,06 - ref. >0,7 Protromb. v. INR: 0,98 – ref. 2,00-3,50 Aktiv. parc. tromboplast. v.: 29,56 – ref. 21,40-32,20 Aktiv. parc. tromboplast. v. – R: 1,09 – ref. 0,80 – 1,20 Fibrinogen: 2,50 – ref. 1,80-3,50 Protein C: 1,10 – ref. 0,65-1,40 Protein S aktivnost: 0,80 – ref. 0,58-1,27 Agregacija Trombocita – ADP: 69 – ref. 38-65 Trombociti: 292 – ref. 156-424 Lupus antikoag. probir: 32,31 – ref. 30,50-40,60 Folitropin (FSH) 6,5 Lutropin (LH) 2,4 Prolaktin (CLIA, BC) 423,8 Testosteron (CLIA, BC) 1,4 Estradiol (CLIA, BC) 304 Test na spolno prenosive bolesti kod oba partnera uredan, spermiogram uredan. Ne znam koliko je bitno, ali i krvne grupe su nam istog RH faktora, ona 0+, ja B+. Molim savjet za iduću trudnoću, odnosno je li supruga kandidat za heparinsku terapiju ili samo andol ili nesto trece?

Nalazi su, bar ovi koje ste napravili, uredni. Nalazi u testovima trombofilije ( MTHFR i PAI -I pozitivitet, kao kod Vas ne smatraju se danas više povezanim s rizikom tromboembolije ili gubitkom trudnoć). Medjutim, nAJVAŽNIJE JE PRAVILNO VODJENJE TRUDNOĆE. VP!

read more

Imam 35 godina i dvoje zdrave djece 2 i 4 godine. Trudna sam 12+4 tjedana i prije 3 dana radila sam kombinirani probir. Uzv je pokazo nuhalni nabor 1,5 mm sto je dobro,te je ostatak uzv-a dobar,medjutim kombinirani probir iz krvi pokazuje visoki rizik za down sindrom. Naime po godinama nalaz pokazuje da bi trebalo biti 1:188, a meni je 1:16 sto pokazuje jako los nalaz,a biokemijski rizik je 1:4. Molim Vas da me uputite kako i gdje dalje. Da li napraviti nifty ili harmony test ili ici na amniocintezu obzirom da imam blaga krvarenja i trosim utrogestan. Takodjer da li mi mozete reci da li utrogeatan moze dovesti do takvih nalaza,obzirom da sam napisala da ne trosim nikakve lijekove,a nakon svega sam se sjetila da sam trebala napisati utrogestan koji sam iskljucivo vaginalno stavljala.. Molim za odgovor! Hvala

Može ne napraviti Nifty/Harmony, odnosno neki test koji odredjuje kariogram djeteta iz dijelova fetalne DNA iz krvi majke. Može i RACZ. Rezultat je podjednako dobar…Ovisi što želite….Trebalo bi porazgovarati i izabrati najbolje za Vas,

read more

Trudnica sam i imam cudne probleme,prije trudnoce sam 3godine pila antibaby pilule Lindynete20 radi policistickih jajnika jer nisam mogla zatrudniti nikako,zadnji put na pregledu (prije 8mj) mi je dr rekao da imam jako malo cistica tj. folikula ako sam dobro napisala ali da ako zelim mogu prestati piti tablete i zatrudniti. Naravno odmah sam ih prestala piti i vec treci mj.od dana kada ne pijem sam zatrudnila..prva 3mj sam imala jake bolove jajnika(probadanja) i ona ne ugodna bol kao da cu svaki tren dobiti mjesecnicu. Dr mi je dao tablete utrogestan da ih koristim vaginalno i poprilicno su pomogle mada je bilo tu i tamo koji dan da sam popila Lupocet jer su bolovi bili prejaki.. U 4.mj trudnoce mi je promjenio terapiju Dupfaston i normabel medutim to je bilo jos gore kao da i ne pijem tablete,nakon 3tjedna te terapije mi je vratio utrogestan ali oralno koristenje(3×2 + 2x normabel 2mg)i evo 5.mj(sad sam u 5.mj trudnoce tocnije 21.tjedan)i dalje me dosta zna boljeti da i nakon tih svih tableta cesto moram popiti lekadol ili lupocet..od kako sam trudna pijem vitamine elevit prvo tromjesjecke a sad drugo elebaby+magnezij.. Svaki pregled do sada je bio uredan i papa test,vadenje krvi i urina.. Molim vas recite mi svoje misljenje sto da radi? Uz sve to imam dosta problema sa nadutosti mada strogo pazim sto jedem.. Potrebno mi je strucno misljenje od jos nekoga pa se vama obracam..

Ako se trudnoća razvija normalno i nalazi su uredni, ne treba Vam nikakav lijek…Uživajte u razdoblju kroz koje prolazite!!!VP!

read more

Trudna sam 5 tjedana. S obzirom da mi se jako usporio metabolizam te iako sam primijenila prehranu za ubrzavanje metabolizma a nisam niti posegnula za nezdravom varijantom prehrane jer nemam takvu naviku ni zelju (prije trudnoće sam bila vrlo aktivni sportaš sa brzim metabolizmom) . Zanima me da li je dodatak prehrani L Karnitin (u tekucem obliku ili kapsulama) dopušten trudnicama?Prije sam ga pila dok sam se aktivnije bavila sportom no zbog trudnoće sam prestala s korištenjem. Naime, kako sam čitala na internetu da su neke trudnice nastavile piti L Karnitin zbog ubrzavanja metabolizma te da im je bilo lakše jer im se metabolizam ubrzao i nisu imale više takvih problema sa probavom, a da ne kažem da im se i voda nije toliko zadrzavala u tijelu.

Uz raznoliku i kvalitetnu prehranu, trudnicma nisu potrebni dodatni preparati vitamina ili razni dodaci prehrani.

read more

Poštovani, trenutno sam u 34 nedelji trudnoće. Od pre pet godina imam Hipertenziju. Trenutno sam na terapiji 4×2 Metildopa, 2×1 Norvask i 2×1 Presolol, Nifelat pp. Na Utrogestanu sam od početka trudnoće 3×1 od 200. Primila sam 2 doze Deksazola i Dianatal gel i puštena sam kući. Otvorena sam prst ipo i grlić mi je skroz razmekšan. Da li vi imate neki savet šta i kako dalje i da li je potrebno uzeti još neku vaginaletu ili gel. U iščekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam.Hospitalizovana sam u subotu uveče. Grluć je manji od pola milimetra i otvorena sam 2cm. CTG od 20 min beleži 2 kontrakcije od 100 i ove ostale su jako slabe oko 30. Dok otkucaji bebinog srca idu od 148 do 165. I i dalje imam bolove u donjem delu stomaka. Neki doktori predlažu da se radi sekcija, kakvo je Vaše mišljenje. Hipertenzija je sad pod kontrolom 135/85.

Ako je RR sada normalan, sve ok…..Ako porod ide, ako se nalaz na vratu maternice zaista mijenja, trebate roditi prirodno….Hipertenzija, pa ni blaga i srednje teška preeklampsija, nisu indikacija za carski rez. Dapače, žene s povišenim krvnim tlako obično imaju jako dobre trudove i brzo radjaju.

read more

Poštovani! Stigao mi je nalaz 4 gen na trombofiliju i ovako glasi: Heterozigot za MTHFR (jedan normalan C677 i jedan mutiran C677T) Homozigot za faktor II (oba alela su normalna) Homozigot za faktorV (oba alela su normalna) Homozigot za PAI-1 (4G/5G) genotip. Da li je nalaz u redu ili je potrebna terapija u trudnoci? Ako je potrebna što nije u redu od navedenog? Unaprijed hvala!

Ako nemate osobu u obitelji (bliskoj) koja je imala trombozu ili emboliju, i ako vi niste to imali, ne treba ništa….Defekti koje imate ne smatraju se povišenim rizikom za trombozu u trudnoći, a niti za poremetnje trudnoće….VP!

read more

Pozdrav. U januaru 2016. sam izgubila bebu u 7 nedelji trudnoće i rađena mi je evakuaciona kiretaža. Prvobitno je doktor mislio da je u pitanji ešerijihija koli koja je dijagnostikovana nakon urađenih briseva. Suprug i ja sml dobili terapiju Marocen + Doksiciklin i kontrolni nalazi su bili uredni. Međutim, u decembru sam radila nalaze na trombofiliju i ustanovljen mi alel visokog rizika na trombofiliju. Moj problem je taj što ja ni nakon više od godinu dana od neželjenog gubitka bebe ne mogu ostvariti trudnoću, pa me zanima koliko kiretaža i trombofilija mogu doprinijeti primarnom sterilitetu koji je, nažalost kod mene? Hvala Vam unaprijed

Kiretaža možda, trombofilija ne /danas se zna da trombofilija nije uzrok ponavljnih pobačaja, a ni neplodnosti/. Treba napraviti obradu i vidjeti što nije u redu i zašto sada trudnoća ne uspijeva…VP!

read more

postovanje ,zamolit cu vas da mi pojasnite zadnji nalaz koji sam dobila a u nalazu pise P1/3ČL CC 1PP LAKO ,beba je teska oko 3500 g,a ja u 38+3 …glavica je skroz nisko spustena ,,,zanima me a nisam uspjela pitati doktora koliko sam ustvari otvorena i rekao mi je da ako za tjedan dana nedodjem sama s trudovima u srijedu tj,za tjedan ce me poroditi…zanima me cemu zurba za porodom kad je sve tijekom cijele trudnoce uredu …?hvala Vam

Nema žurbe, djecu ne treba poradjati onda kad se to nama svidja, već onda kad je njihovo vrijeme….Dakle, kad porod počne spontano. Sva istraživanja pokazuju da je to ispravan postupak. Izuzetak su samo situacije kad zbog zdravlje majke ili djeteta, porod treba obaviti ranije. No, to je zapravo rijetko….Vaš je nalaz sasvim uredan za trajanje trudnoće u kojem jeste i zbilja ne vidim ni jedan razlog zašto Vas poradjati ranije. VP!

read more

Dobar dan,puno bi mi znacilo i vase misljenje.Trudna sam 6 nedelja,zadnju menstruaciju sam imala 30 og. Jula,pre odprilike nedelju dana me je uhvatio virus,posto nisam znala da sam trudna,otisla sam kod lekara koji mi je preporucio da pijem antibiotik Marocen da uradim rtg,i da pijem thylol hot,sto sam sve uradila i ispostovala.Danas sam otisla kod ginekologa koji je ustanovio da sam u 6-oj nedelji trudnoce,plod je zdrav,srce mu normalno radi…Rekao mi je da je sve veoma rizicno i da ponovim ultrazvuk za 7 dana,do tada da uzimam Utrogestan i Folnu kiselinu i da razmislim sta cu da uradim.Molim vas za savet jer sam bas uplasena.Hvala

RTG snimka pluća izlaže tijelo neznatnim dozama zračenja…..

read more

Molim Vas savjet u vezi planiranja druge trudnoce. U prvoj trudnoci sam dobila kolestazu oko 7. mj. trudnoce, zadnja 3 tjedna provela sam u bolnici i porod je bio induciran zbog losih nalaza jetrenih enzima. Sada bih planirala drugu trudnocu ali me strah jer sam cula da se kolestaza ponavlja u iducim trudnocama, a sada imam i 10kg vise nego prije prve trudnoce. Koliki je rizik ici na drugu trudnocu, trebam li prije smrsavjeti ili promijeniti prehranu, ici na dijetu? Mogu li kako sprijeciti da se kolestaza ponovi? Hvala!

Kolestaza se gotovo uvijek ponavlja i idućoj trudnoći…..

read more

Pozz! Trebam savjet, tj misljenje. U ranoj sam trudnoci. Udaram si ijekcije clexana 4000 u bedra zbog ustanovljene trombofilije (blazi oblik). Danas pri udaranju injekcije, izgleda dasam je udarila u venu, ali sam to uvidjels tek nakon sto sam je istiskala jer je u sprici pojavilo se malkice krvi. I kap krvi na bedri nakon vadjenja igle. Posto se udaraju u salo, a meni se ovo desilo, sto sad? Jrl to problem? Povratka nema, ali sam zabrinuta.

Ako imate tu, kako vi kažete, “blažu” trombofiliju, pitanje je trebaju li vam uopće injekcije….Najvjerojatnije ne…..

read more

Pozdrav, imam jedan problem koji bih Vas zamolila da me barem uputite sto bih od nalaza trebala napraviti. Imam 38.g.i imala sam dva carska reza. Htjela bih roditi jos jedno dijete ali u 6.mj sam imala spontani nisu se vidjeli otkucaji- nakon tog nisam uopce bila na kontroli i u 1.mj opet ostala trudna i u 11.tj trudnoce sam opet imala spontani. Iza druge trudnoce sam imala trombozu. Zamolila bih Vas ako me mozete uputiti sto bih sve od nalaza trebala napraviti

Možete još radjati, zašto ne? No, tada to valja pažljivo nadzirati i mirovati. Ipak je maternica rezana 2 puta….Pobačaji su , na žalost, zbivanja koja nisu rijetka i nemaju veze s carskim rezom. VP!

read more

Postovani jako sam zabrinuta. Prije tocno godinu dana imala sam vanmateticnu trudnocu koja je zavrsila laparaskopijom I sve je u redu proslo bez komplikacija. Sada mi je zadnja menstruacija bila 9.1. I jos uvijek nisam dobila,kako me je strah ponovne vanmatericne u slucaju trudnoce jos veci strah mi je donesla misao kako sam ne znajuci za mogucu trudnocu 8.2. isla na rendgen pluca zbog upornog kaslja. Dali ce mi ako jesam trudna ginekolog apsolutno preporuciti abortus ili sto bi se moglo desiti. Kada se najkasnije mogu otkriti malformacije kod djeteta? Danas sam isla vaditi hormon trudnoce I nalaz ce bit popodne ali sama pomisao na to da sam ozracena ako sam trudna mi stvara uzasan pritisak I ne osjecam se dobro,samo o tome razmisljam.

RTG slika pluća daje beznačajne doze zračenja i nije razlog za prekid trudnoće ili bilo kakovu brigu. VP!

read more

budući da imam B- krvnu grupu, poslije prva dva poroda 2005. i 2008. godine sam primila RhoGam jer su obje djevojčice bile Rh pozitivne ( B+ i 0+, otac djece je A+ ). U trećoj trudnoći ( u sedmom mjesecu trudnoće ) nalaz krvi je bio ovakav: Indirektni antiglobulinski test: poz Antitijela: Anti-D Titar eritrocitnih antitijela: NEG Antigeni: C-, D-, E-, c+, e+ U serumu su dokazana antieritrocitna protutijela iz Rh sustava krvnih grupa anti-D specifičnosti koji uzrokuju hemolitičku bolest fetusa i novorođenčeta i poslijetransfuzijsku hemolitičku reakciju. Semikvantitativan titar anti-D aloprotutijela u IAT-u: negativan. Molimo odrediti Rh fenotip oca djeteta. Transfuzijsko liječenje: fenotipirani ccdee koncentrati eritrocita s križnom probom. Nakon tri tjedna nalaz je bio isti, ali je i titar eritrocitnih antitijela pozitivan. Semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:1 ( score 5 ). Suprugov nalaz: Postoji opasnost razvoja hemolitičke bolesti fetusa i novorođenčeta jer je otac djeteta CCDee fenotipa. Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:4 ( score 22 ). Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:4 ( score 14). Nakon dva tjedna nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:2 ( score 11 ). Dan prije poroda nalaz: semikvantitativan titar anti-D protutijela u IAT-u: 1:2 ( score 16 ). . Rodila sam dječaka – krvna grupa AB Rh ( D ) + ( poz. ), DAT poz. Imao je novorođenačku žuticu, najviša vrijednost 252,8 umol/L ( 5. dan ), vrijednost transkutanog bilirubina 198 umol/L ( na dan otpusta – 8. dan ). Fototerapiju je imao od 3. do 6. dana života. Nakon dva mjeseca žutica je skroz prošla. Prošlo je dvije godine od poroda. Suprug i ja bismo željeli imati još jedno dijete. Zanima nas koliko bi to uopće bilo moguće i rizično s obzirom na zadnju trudnoću? S poštovanjem,

Pokušajte, zašto ne! Danas je moguće liječiti djecu majki s rh imunizacijom i drugim imunizacijama tijekom trudnoće….

read more

Poštovani, prije 5 godina radila sam obradu na trombofoliju (majka je imala trombozu nakon poroda), Nađen je homozigot za MTHFR i ID polimorfozam 5G/5G za PAI 1 i delecijski genotip za ACE. Faktor II i V te AT, prot C i S su urednih vrijednosti. Zatrudnila sam 12.10.2017., a spontani pobacaj je bio 28.12.2017., na redovnom pregledu doktorica je rekla da srce vise ne kuca, ucinjena je kiretaza. Tokom trudnoce po preporuci ginekologa sam uzimala Folacin 5mg 1X1 i Aspirin protect 1X1. Molila bih Vaše misljenje o terapiji tijekom iduce trudnoce, jesam li kandidat za fragmine (imam 28 godina, nisam rađala). Unaprijed hvala na odgovoru

Nasljedna trombofilija, a posebice poremetnju koju imate (MTHFR gena) ne smatra se povezanom s gubljenjima trudnoće. Ne treb SE previše opterećivati, gubi se do 60% rAnih trudnoća. Izgledi zanijeti i roditi idući put daleko su veći no opasnost da ponovno pobacite. Ali, s obzirom da je Vaša majka imala trombozu nakon poroda, profilaksa , bar u razdoblju oko poroda, biti će potrebna i Vama. VP!
Citiram Ema Slamić :

read more

Postovani, imam 40 god. Na ultrazvuku mi je nedavno uocen submukozni miom velicine 20 mm na prednjem zidu materice. Kavum je deformisan njegovim prisustvom.Ostali pokazatelji endometrijuma, jajnika i drugo su ispravni. Interesira me kolike su mi sanse za zacece i zatrudnjivanje? Hvala unaprijed

Ako do sada nije išlo, teško da će ići i sada. Ako niste pokušavala zanijeti, već to pokušavate tek sada, submukozni miom uvijek stvara veće izglede za probleme. Medjutim, s obzirom na godine, mislim da je pametnije pokušati zanijeti, ev. operacija samo će odgoditi pokušaj zanošenja. VP!

read more

Molim Vas za misljenje. Od zavrsetka ovulacije sumnjam na trudnocu, te napravim test koji je pozitivan 3 dana prije ocekivane menstruacije. Jucer dan prije ocekivane menstruacije odem izvadit betu koja je pokazala rezultat 44. A jutros dobijem mengu. Nije vas oskudna, a ima i ugrusaka. Da li mislite da sam se stim očistila, ili postoji mogucnost da je trudnoca i dalje prisutna? Da li je rano za pregled s obzirom da menstruacija realno nije ni kasnila. Unaprijed Vam se zahvaljujem.

To je vjerojatno rani pobačaj, u vrijeme kad nije bilo HCG-a za te trudnoće nije se ni znalo….Ako bude problema, bilo kakovih, može se napraviti pregled.Ako iduća menstrucija dodje na vrijeme, onda je sve ok…..VP!

read more

na rutinskom ginekološkom pregledu u sklopu sistematskog pregleda utvđeno je da imam intramuralni miom veličine 20×16 mm. Uslijed iznenađenja zbog toga saznanja, nisam se pribrala i postavila više pitanja. U odnosu na trudnoću koju planiram u dogledno vrijeme, ginekologija je rekla da to realiziram što prije. S obzirom na rezultate “doktora Googlea”, vidim da postoji nezanemariv rizik u pogledu začeća te uspješnog iznošenja takve trudnoće. Da li je to i moj slučaj s obzirom na vrstu i veličinu mioma? Slažete li se sa ocjenom da treba požuriti sa trudnoćom ili smatrate da trebam dodatne pretrage u tome pogledu? Ako je to važno, napominjem da imam (uskoro) 32 godine i ovo bi mi bila prva trudnoća.

S godinama sve je teže zanijeti i iznijeti trudnoću; miom će te izglede smanjiti…..

read more

Imam36 godina i trudna sam 9 tjedana.Imala samdva spntana u 18 i 10 tj trudnoce.Imam nalaz urinokulture enterocosus fecalis 10 na5. Socijalna ginekologica prepisala mi je antibiotike Ciflox od 500 mg 7 dana.Molim Vas vase Strucno misljenje dali je taj antibiotik dobar i dali ce negativno utjecati na razvoj bebe s obzirom na ranu trudnocu.Jos jedno pitanje dali uzimanje ovog ant. utjece na rezultat testa HARMONY.Danas bi pocela piti ant.pa Vas molim odgovor.Lijep pozdrav..

Bakterije koje se nalaze u crijevu nerijetko su zagadjenje urinokulture, dakle urinokultura uzeta standardnim načinom, nerijetko je lažno pozitivna.

read more

Poštovani, bila bih jako zahvalna da mi iskažete mišljenje oko moje trenutne situacije. Naime, postoji sumnja da će mi trudnoća završiti sa dijagnozom blighted ovum. Evo da iznesem činjenice. Posljednja mjesečnica počela je 3.12., a po signalima tijela plodni dani, tj. ovulacija je počinjala negdje 19.dan ciklusa kad smo ciljano išli dva puta u tih narednih par dana na začeće. 8.01. napravljen test na trudnoću, pozitivan. Ponovljen 09.01., isto pozitivan. Ciklusi mi inače traju od 30-35 dana, položaj maternice: okrenuta unazad, jajnici blago policistični na jednoj strani. Inače pred ciklus zna biti ponekad par dana smeđeg iscjetka za što smo već utvrdili ja i ginekolog da je neravnoteža hormona, ali mi nije davao nikakvu terapiju jer je govorio da stignemo. Nakon 8 mjeseci pokušavanja napokon se nešto uhvatilo i da ne pričam koja je to sreća bila, ovo mi je prva trudnoća. Odlazim na pregled sa 7+1 po zadnjoj menstruaciji, na ultrazvuku se vidi samo gestacijska vrećica dimenzije 13,9*7,1mm. Nakon vađenja krvi uspostavilo se da je TSH 4,25, dobila sam sada tablete i folacin da pijem. Vadila sam betu sa 7+2 (po zadnjoj mjesec), stanje je 20270, pa sam vadila sa 7+4,stanje 29893. Ultrazvuk napravljen taj dan(7+4) po zadnjoj mjesečnici računamo, to je bilo jučer što se datuma tiče, pokazao je gestacijsku i žumanjčanu vrećicu, ovaj put gestacijska vrecica bila je manja, dimenzije 13*8,4 mm. Naručena sam na ultrazvuk u utorak, i predlaže se kiretaža. Jer po velličini gestacijske vrećice ispada da sam u 6.tjednu trudnoće, a ploda nema. Zanima me što Vi mislite, da li da tražim drugo mišljenje i postoji li šansa da ovaj moj slučaj ipak dobro završi? Hvala vam do neba i nazad unaprijed, na odgovoru, proživljavamo teške trenutke ja i suprug. Srdačan pozdrav!

Ako se na UZV u razmaku od 7 dana ne vidi plod, a ranije je bio vidljiv gest. mjehur, velika je vjerojatnost da trudnoća nije uredna. No, ne treba očajavati. Gubi se i do 60% ranih trudnoća, jer plodovi najčešće nisu kvalitetni i sposobni za život. Medjutim, to ne znači da će iduća trudnoća tako završiti. Uz nadzor i , ako treba, liječenje, velika je vjerojatnost da će sve završiti kako treba. VP!

read more

Postovani,zamolila bih Vas ako ikako mozete da mi pomognete.Naime ja radim u jednoj veterinarskoj stanici i u sklopu te stanice imamo i rentgen.Nekad u toku radnog vremena se desi da ja i po 4-5 puta budem na rentgenu gdje uzmemo od 1-10 slika.Moje pitanje zapravo je s obzirom na to da je rentgen stetan i da je potrebno neko vrijeme da zena potvrdi trudnocu,da li je u tom slucaju rentgen opasan ili poguban,ako sam uzmimo npr.u toku radne sedmice nekoliko puta bila na rentgenu,a sl.sedmice saznam da sam trudna.Da li je opasno i sta raditi u tom slucaju?Napominjem imam kcerku od 5 god i za svo ovo vrijeme nikada nisam koristila nikakva kontraceptivna sredstva,nisam imala ni nezeljenih trudnoca.U naprijed Vam hvala

Jedna “običlna” RTG slika, npr. pluća izlaže tijelo toliko maloj dozi zračenja, da je to zanemarivo. Medjutim, ponovljeno izlaganje bez zaštite se “zbraja” i svakako nije uputno za ženu koja je trudna.Uvijek se zaštitite pregačom, a kada sumnjate na trudnoću izbjegavajte svako izlaganje radijaciji….VP!

read more

Probat cu bit sto kraca.. Naime.. Usla sam u 30-tu.. Iza sebe imam 3 spontana 16-17 tjedan.. Zadnji je bio sad 18.12.2017… Usla u 16 tj.. U sve 3 trudnoce mi se dogada isto.. Puca plodna voda i nema spasa na kraju.. Najgore je od svega sto nitko ne zna sto se dogada i zasto se to desava. Moram napomenuti da sam 2010god imala konizaciju cin3.. Sad sam zahtjeva da mi se napravi serklaza po preporuci mog ginekologa ali doktori su odbili. Inace sam -0 neg grupa.. A zadnje 2 trudnice sam nosila deckica.. Za ovu ne znam jos dok ne dode patahistoloski. Molim vas ako znate u cemu je problem? Kome da se obratim? Sto da napravim? Ocajna sam.. Nemam djece samo tih 3 spontanih.. Hvala vam na odgovoru

trebate doktora s velikim iskustvom u vodjenju takovih žena..I pažljiv nadzor. ..Žao mi je što je sve ovako završilo.-…VP!

read more

Postovani, treba mi Vasa konsutacija. U 10-oj sam nedelji trudnoce i prokrvavila sam. Beba je dobro, samo su mi u Narodnom frontu dali progesterom 250mg i rekli mi da uradim KS i da se javim svom lekaru u domu zdravlja. Primila sam tu injekciju progesterona u 01h ujuro a vec oko 08h istog dana sam uradila KS i plus sam uradila TSH. TSH mi je bio 4.36. Jasno mi je da je taj TSH preko granice a za trudnice shvatam da je neprihvatljivo visoko. Vec ja sam stitnu zlezdu proverila pre 2 nedelje i hormoi su bili sledeci: T3 – 1.7 nmol/L T4 – 108 nmol/L s-TSH – 1.828 uIU/mL Znaci, moje pitanje je da li je moguce da se stitna zlezda poremetila za tako kratak period od 2 nedelje? Da li moze imatu uticaj primanje progesterona na TSH? Da li taj visok nivo TSH moze biti samo trenutan usled stresa zbog krvarenja? Sta je Vas savet za dalje? Moj ginekolog mi je rekao da to povecanje nije preveliko i da ponovim za 10ak dana TSH pa ako i dalje bude bilo poviseno da ce me onda uputiti dalje. Ja se brinem da tih 10ak dana cekanja do sledeceg merenja ne bude kobno po bebu i moju stitnu zlezdu. Jer ako su se hormoni toliko pogorsali za 2 nedelje, pitanje je sta ce biti za 10ak dana.

Vrijednosti progesterona nemaju veze s promjenama vrijednosti hormona štitnjače.

read more

Lijep pozdrav…Trudnica sam,usla sam u sedmi tjedan trudnoce.Isla sam doktoru uradila sam papa test i vaginalni ultrazvuk…Doktorica kaze da se beba pravilno razvija i da je sa bebom sve uredu….Medjutim spomenula je miom da imam neki medjutim nisam razumila izvadila sam danas nalaze i za 10 dana moram na kontrolu.Mozete li mi objasniti sta je to? U pitanju je druga beba imam vec djecaka od tri godine i prva trudnoca je sve uredno protekla,prirodan porod i zdrava bebica…Mozete li mi reci smeta li to bebi i hoce li sve biti uredu? Imali nesto da pijem ili da ishranu posebnu vodim da to prodje? Unaprijed zahvaljujem na odgovoru Lp

Vodila sam brojne trudnoće s miomima, uz povećan nadzor, občno sve dobro prodje…..

read more

Postovanje. Pitanje vezano za trombofiliju. Trenutno sam trudna 21 sedmicu, postavljena je dijagnoza retroplacentarnog hematoma 25mm koji je u regresiji. Imala sam spontani pobacaj prije 8mj u 8 sedmici trudnoce i sasvim slucano realizitana test na trombofiliju. Nalaz je sljedeci ppzitivan Pai-1 4G/4G foo su ostali nalazi protein s c, d dimer fibrinogen i sve sto je hematolog trazio u fizioloskim granicama. Znog hematoma i krvarenja nije mi ukljucena bilo kalva terapija vezano za trombofiliju. Sta misliste da li bi ipak nesto trebalo obzirom da je hematom u regresiji a ja sam 21 sedmica trudnoce? Hvala lijepa i svako dobro

Ne treba, nalaz, tj. promjena koji imate je beznačajna. VP!

read more

u 17. tjednu trudnoće sam, u 15. je rađena serklaža zbog amputiranog cerviksa. Zadnja dva dana mi trbuh otvrdne te kroz nekoliko sekundi popusti i tako više puta dnevno. Ne osjetim nikakve bolove i druge komplikacije. Obzirom da strogo mirujem te nisam iz Zagreba, a na sljedeći pregled sam naručena za dva tjedna ne znam ima li potrebe prije posjetiti liječnika.

Da, odmah….VP! Nakon konizacije, zbog skraćenog vrata maternice, problemi zbog prijevremenog otvaranja vrlo su česti.

read more

Poštovani pozdrav,,trudna sam 6 tjedana .bila sam na prvom pregledu i doktor je rekao da je plod visoko i za sad je sve ok..no mene vec dva dana muci to sto imam jak pritisak dole i stalno idem na wc svako 5 min i imam osjecaj da dole u njoj “vagini da ce mi nesto izaci ,,pranje nemam al mi je u njoj dole vlazno al bas me muci to nelagoda mi je neka kao da ce mi nesto sad izic ,molim vas za bilo kakav odgovor ..

Sve navedene nespecifične tegobe uobičajene su u ranoj trudnoći—-

read more

Poštovana doktorice, Moja supruga je napunila danas 33. tjedan trudnoće i bila je kod svoje liječnice ginekologa u Domu zdravlja na kontroli. Nakon pregleda je bila uplašena i uplakana što me je šokiralo. Naime, tri tjedna ranije dijete je težilo prema procjeni oko 1300/1320 grama i sve je bilo u redu. Danas je tekođer sve u redu kako kaže doktorica, ali je slabo dobila na težini pa je procjena kako stoji u nalazu 1500/1600grama. Liječnica je rekla da slabo napreduje u težini u zadnja tri tjedna. I naručila je suprugu sljedeći tjedan vadit krvnu sliku i kontrola na bolnici ctg i iugr susp.. Sve ostalo je navela kao dobro i u redu i da nema potreba za pretjeranom brigom vec da prati supruga da se beba miče i sl. Protočnost je dobra. Ne znam u čemu bi bio problem? Bojimo se za naše dijete? Što vi mislite je li naša zabrinutost pretjerana ili opravdana? Hvala unaprijed na odgovoru!

Da. Ako je rast djeteta poremećen, može biti problema. VP!

read more

Dobar dan, imam 27 god, kad sam bila na pregledu kod ginekologa rekli su mi kako mi je materica dvoroga, desni jajnik je u redu, levi je uvecan i policstican ( sa mamine str dosta rodjaka ima isti slucaj ali nijedna nije imala nekih problema vezano za to). Menstruacija mi je redovna, nije obilna, bolna je prva dva dana. Proteklog meseca sam bila izlozena malo vecem stresu kako na poslu tako i privatno. Pocetkom decembra, u periodu ovulacije 3 dana mi je islo kao poslednjeg dana ciklusa, crvenkasto-braon tecnost. Ciklus ovog meseca je trebao da mi bude od 16.og medjutim izostao je. Doktorka mi je savetovala da redukujem ishranu, da izbacim secer i belo brasno iz ishrane iako nisam gojazna niti sam dijabeticar, nikada nisam imala povisen nivo secera, rekla mi je da je nabolje da neko vreme predjem na hrono ishranu. Dala mi je uput da odradim hormone kao i OGTT sa 75g glukoze. Malo me je uplasila iz razloga jer mi je rekla da postoji mogucnost da, kad budem trudna, dolazi do spontanih pobacaja. Sta mi vi savetujete, da li da odradim jos neke analize i da li da se konsultujem sa jos nekim ginekologom?

Dvoroga maternica obično ne čini problem zanijeti…..

read more

Trudna sam 12 tjedana i zadnjih 5 dana nakon sto sam bila više fizički aktivna nego inace, imam osjećaj veceg pritiska na mjehur nakon 20-min do 30-min stajanja i ne znam kako se izrazit, pa cu slikovito, kao da mi hoce sve ispast van. Mozda malo pretjerano, ali jedino tako mogu to opisati. Pošto sam na otoku Visu gdje mi ginekologa nema, odlucila sam ovim putem se informirati. Zahvaljujem unaprijed,

Na žalost, trudnica ne osjeća da postoji opasnost pobačaja ili prijevremenoig poroda, odnosno, kad osjeća, obično je već kasno……

read more

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.