Poštovani!!!Jedno pitanje za vas…imam dvoje djece 5 i 3 godine..ostala sam trudna trećim djetetom u julu ove godine te sam u avgustu imala spontani pobačaj i došlo je do kiretaze..posle 2 mjeseca sam uradila test na trudnoću gdje mi je pokazao pozitivno i bila sam danas kod ginekologa gdje doktor ne vidi trudnoću i njegov test pokazao negativno..izvadili su mi krv a ja sam posle toga opet napravila test koji je pokazao pozitivno..malo sam u frci jer ne znam šta se dešava..nalaz će biti gotov u ponedjeljak..pa bi vas zamolila da mi date vaše mišljenje..dali je moguće da je test pozitivan a da trudnoće nema na ultra zvuku ili je rana trudnoća pa se ne vidi..hvala unaprijed

Netko nešto nije učinio kako treba, ili ste radili s različitim testovima koji imaju različite nivoe HCG-a koji se izražavaju pozitivnim…No, s obzirom da se nakon evkuacije trudnoće vrijednost HCG-a sporo vraća na negativne vrijednosti, najvjerojatnije je upravo to razlog za još uvijek pozitivan test….

read more

Poštovani, trenutno sam u 34 nedelji trudnoće. Od pre pet godina imam Hipertenziju. Trenutno sam na terapiji 4×2 Metildopa, 2×1 Norvask i 2×1 Presolol, Nifelat pp. Na Utrogestanu sam od početka trudnoće 3×1 od 200. Primila sam 2 doze Deksazola i Dianatal gel i puštena sam kući. Otvorena sam prst ipo i grlić mi je skroz razmekšan. Da li vi imate neki savet šta i kako dalje i da li je potrebno uzeti još neku vaginaletu ili gel. U iščekivanju vašeg odgovora srdačno vas pozdravljam.

Zašto, ako porod ide, trebate roditi prirodno….Ako je porod uopće
započeo….

read more

Postovani, u 24.tt cerviks mi je mjeren 40 mm.. u 28. tt mjeren je 28 mm / “V” oblika .. beba je veca, druga trudnoca je u pitanju.. Izmedu ostalo imam kontrakcije od 19. tt kaoni u prvoj trudnoci.. prva beba rodena je u 39.tt .. dal je u ovoj trudnoci s ovom dijagnozom potrebno mirovanje s obzirom na skracivanje cerviksa? Zatvorena sam i pod pratima je sve u redu.. Lp

S obzirom da ste rodila u terminu, ovaj nalaz vjerojatno nije osobit problem…Ali, bez vlastitog pregleda teško je u to biti siguran…..

read more

Poštovani, rodila sam na carski prije 7 mjeseci, koliko bi trebala čekati prije planiranja nove trudnoće? Jedan doktor kaže 2 godine, a drugi 1 godinu pa nisam ni sama više sigurna, a nebi htjela radit veliku razliku. Imam još jedno pitanje u vezi fibroadenoma koje imam u obje dojke, jedan je manji a drugi je u trudnoći dosta narastao i trebala bi na kontrolu pošto nisam bila godinu i pol, dali fibroadenomi smetaju kod dojenja pošto u prvoj trudnoći nismo uspjeli uspostavit dojenje? Hvala na odgovoru, lijep pozdrav.

Za prvo odgovori su različiti, no uvijek je dobro trudnoću voditi kod iskusnog doktora….A za fibroadenome, najbolje je napraviti kontrolni pregled prije planirane trudnoće jer je procjena statusa dojki u trudnoći teška i dijagnostika neizvjesna….

read more

Postovani, u 23.tt cerviks mi je mjeren 40 mm, u 27.tt iznosi 28 mm. I ima “V” oblik.. zatvorena sam , jedino je malo cerviks omeksan. Ovo mi je druga trudnoca, ista situacija bila je i kod prve no na kraju sam rodila u 39.tt.. dal smatrate da je potrebno mirovanje trenutno? Inace imam kontrakcije od 18.tt kao i u prvoj trudnoci.. uzimam Magnezij 2X 300 .. Lp

U porodništvu je nalaze drugog doktora , posebno u ovakovim situacijama, teško komentirati…..No, kad nadjen takav nalaz, obično ne brinem previše, posebno ako ste već ranije radjala u terminu…..

read more

Postovana, krajem srpnja sam imala drugi spontani pobacaj u 7 tj trudnoce. Dobila sam test patohistoloske analize ploda gdje stoji dijagnoza: Particulae decidue necroticae et inflammatea. Opis:Obilan kiretman kavuma uterusa u kome se pored krvi i sluzi nadje i veci broj partikula tkiva decidue difuzno prozete eritrocitima i upalnim stanicama, te u kojima se uoce manja polja nekroze. Nadju se i brojnije partikule endometrijuma cije zlijezde pokazuju karakteristican Arias-Stella fenomen, dok horijalne resice u ovom materijalu nisu nadjene. Molim Vas da mi pojasnite sto navedena analiza znaci i sto smatrate da bi trebalo poduzeti. Zivim u Njemackoj, stoga nam je malo vise ovdje ovo sve komplicirano radi jezika. Unaprijed hvala na odgovoru

Ništa posebno, kao što obično u nalazu nakon pobačaja rane trudnoće i ne piše ništa posebno….U nas u takovih žena radimo obradui kako bismo našli evtl. razloge za gubljenje trudnoća, što se nadje u nekih 50% žena….VP!

read more

Postovani,imala sam nazalost spontani pobacaj i jednu neuspjesnu trudnocu a prije 3 godine na svijet sam donijela djevojcicu.Radila sam nalaze gdje mi je ustanovljena trombofilija,da li ja mogu uopste zatrudniti jer ocajnicki pokusavam ali mi ne uspijeva?

To nema veze s trombofilijom, ni nemogućnost zanijeti, a ni spontani pobačaj. Nemojte paničariti, možda će biti dovoljno malo opuštanja… Ako ne uspijevate zanijeti idućih 6 mjeseci, treba napraviti obradu neplodnosti i liječiti se, ne gubite vrijeme….

read more

Zdravo,imam 26godina jedno dijete od 6godina porodjaj prirodnim putem. Pre mesec dana imala sam spontani u 21nedelji trudnoce (kuci prokrvarila I vodenjak napukao iz cista mira). Nakon spontanog drugi dan uradjen mi je cerv.bris sterilan. Posteljica I plod poslati na ph. Nalaz stize Ovakav: primljen zenski plod duzine 25cm bez vidljivih malf,pupcanik duzine 9cm,posteljica pogacasta promera 11x10cm sa centralnim postavljenim pupcanikom 12cm, na pupcaniku de nalaze tri krv. suda a posteljicno tkivo ispod plodovih ovojaka krvlju podliveno. posteljica prozeta fokusima krvarenja I fibroze,plodovi ovojci prozeti fokalno inflamatornim infiltratim plazmocita I limfocita,ispod plodovih ovojaka nalaze se polja krvavljenja I inflamacije,vecina resice horiona fibrozno izmjenjena. Puocanik edematozno izmenjen krvni sudovi trombozirani. dr misli da je neka inf savjetuje da uradim briseve za urea I mirkoplazmu I na trombofiliju pa me zanima vase misljenje.unapred zahvalna

Mislim da ne treba ponavljati, pa to je već učinjeno i negativno je….. pobačaji nisu vezani za trombofiliju, a rijetko je uzrok infekcija na način kako to laici zamišljaju. U koliko je plod zdrav, najvažnije je dobro voditi trudnoću. Ako nije, nema načina spasiti ga, bez obzira što učinili…..VP!

read more

Otisla na pregled kod ginekologinje koja je potvrdila trudnocu. Buduci da nemam redovite cikluse rekla je da sam 5 tt trudna. Pet dana nakon tog pregleda pocela sam imati iscjedke i bolove u donjem dijelu. Pocela sam piti duphaston.Otisla sam na hitnu. Lijecnica je rekla da i dalje vidi plod te da moram mirovati. Nakon toga imam i dalje grceve poput menstrualnih (stisne pa pusti) i krvarim poput menstruacije. Evo, ne prestaje evo treci dan. Krv nije obilna da ju ne mogu zaustaviti, vec kad god odem na nuzdu vidim krv. Ginekologinja mi rekla da jos mirujem i cekam da se smiri pa dodjem na pregled. Ne znam je li moguce da je to spontani ili to zna biti normalno u trudnoci. Ovo mi je sve prvi puta.

Moguće je krvariti u ranoj trudnoći, čak i obilno, a da se trudnoća ipak održi…Vidjela sam to mnogo puta….

read more

Lijep pozdrav, imam pitanje . imala sam spontani u 9. tjednu trudnoće, 4. trudnoća, dosad sve bilo u redu sa prijasnjim trudnoćama, sve je krenulo s smedjim isjedkom nakon odlaska dr. doktor je vidio hematom kraj ploda ali srce je kucalo, pa sam dobila duphaston 3 x 1 . imala sam grceve i obilno krvarenje nakon cega mi je dr. prepisao isto duphaston ali 3×2, od tad se krvarenje postepeno smirivalo i taman kad sam mislila da je sve u redu i opasnost da je prosla je izasao i plod sve je otislo. odmah sam se javila dr. dao mi je antibiotik 5 dana sam pila i krvarila po malo ,sada vise ne krvarim sve je ok fizički, ali ja i suprug jako zelimo jos jedno dijete, imam 28 godina, i moje pitanje je kada mozemo opet krenuti s nezasticenim odnosima, da ostanem trudna ili moramo cekati i koliko mjeseci? i nakon koliko sada mogu ocekivati ovulaciju i sljedecu menstruaciju? puno hvala

Ne morate čekati i praviti stanke, ta preporuka je napuštena…….

read more

Postovanje,imam 34 godine,zbog trombofilije sam izgubila bebu,to mi je bila prva trudnoca,imam problema i sa stitnom zlezdom hipotireoza Tsh je sada 2,15,u trudnoci je bio 0,99-1,75,prolaktin u granicama normale.Nalaz za trombofiliju mi je PAI-1 4G-4G genotip,heterozigot za MTHFR jedan normalan C677 i jedan mutiran C677T alel,homozigot za faktor V i II oba alela normalna,to pise u zakljucku rezultata.Bila sam kod hematologa,rekla mi je da u narednoj trudnoci pijem samo kardiopirin i folnu kiselinu.Interesuje me dali je to dovoljno za ovakav rezultat,jer imam problem i sa stitnom zlezdom,dali uzimati jos nesto pored toga? Hvala unapred na odgovoru

Dovoljno je. PAI i MTHFR mutacije nisu bile razlog za gubitak prve trudnoće…..VP!

read more

Rodila sam dva puta na carski rez – prvi put radi zatka, drugi put (koji je bio 28 mjeseci nakon) jer me medicinsko osoblje doslovno presingom i ucjenama natjeralo na to. Nije bilo nikakvih komplikacija tijekom trudnoća i operacija, te je rez zarastao jako dobro. Treću trudnoću bih pokušala završiti prirodnim putem (znam da ćete mi odmah reći da to nije uobičajena praksa) ali bih Vas SVEJEDNO pitala postoji li ijedan doktor u RH s kojim mogu razgovarati o tome jer bih radje rodila u svojoj zemlji nego išla u inozemstvo?

Ranije smo poradjali mnoge žene vaginalno nakon carskog reza, jednog ili dva, to je zahtijevalo dosta iskustva porodničara, no nismo imali ozbiljnijih komplikacija….; danas se to u nas više ne radi….

read more

Ovim putem bih Vas pitala sljedeće, naime, imala sam urednu trudnocu, ali sam u 29 sedmici zbog velike anemije upucena na transfuziju krvi, gdje sam primila 2 doze i pustena kuci. Nakon toga uredno islam na kontrole na kojima je sve bilo uredu sa bebom. U 34. sedmici primjećujem slabije pokrete bebe nakon čega se odmah javljam u bolnici gdje su na zalost mogli samo ustanoviti da nema otkucaja srca bebe, te gdje su mi inducirani porod, ne znajući uzrok smrti bebe. Nakon odredjenog vremena dobijam nalaz posteljice, gdje pisu sljedeće dijagnoze: Infractus ishchemicus placente Chorioamnionitis acuta levioris Insertio paracentralis funicul umbilicalis. Uradila sam test na trombofiliju koji kaze MTHFR C677T-heterozigotno genotip C/T, MTHFR A1298C-heterozigptni genotip A/C koji bih voljela da mi protumacite, da li je to dovelo do infarkta posteljice. I da li vi mislite da li je transfuzija krvi koju sam mjesec dana prije primila mogla dovesti do ovog ishoda? Šta mi savjetujete jos od analiza da uradim radi sljedeće trudnoće? Hvala unaprijed na odgovoru

Nešto je izazvalo infarkt u posteljici, no defekti koji su nadjeni nisu to učinilia, nije ni transfuzija, ni slabokrvnost, možda je malo pomogla, ali nije sama po sebi uzrok…… Bilo bi dobro da se vidimo i isplaniramo iduću trudnoću; teško je da ćempo naći neki laboratorijski prametar koji nije u redu, češće je to “ukupnost” konkretnog problema…..

read more

Imala sam menstruaciju prije 2 mjeseca…Nakon toga sam imala odnos i pa sam dobila kraću menstruaciju . uradila sam Betu HCG i pokazalo je <0,10 miu/ml. Nakon toga sam brinula i dalje i sam otišla kod ginekologa na UZ i pregled, ona je rekla da nema trudnoće, pregledala me sa punom bešikom preko donjeg dela trbuha. Na nalazu koji sam dobila od ginekologa piše da UZV: UTERUS Ap- 38mm, endometrij pravilan 8 mm, na levom jajniku manja anehogema cista 23×21 mm, desni jajnik 32×22mm, duglas prazan. Nakon toga ja sam trebala da dobijem i nisam i tad sam opet otišla do labaratorije i uradila Betu HCG i opet je iznosila <0,10 miu/ml nakon toga sam dobila menstruaciju koja je trajala 5 danai bila obilna i jako bolna ali sam brinula i dalje i nakon te menstruacije ja sam , opet uradila betu HCG u istoj labaratoriji i pokazalo je opet isti rezultat <0,10 miu/ml da li je sad 100% sigurno da nisam trudna ili treba opet da odem na UZ ili opet da ponovim betu? Mene zanima da li je dovoljno prošlo od ove menstruacije da beta pokaže u slučaju da trudnoća postoji? jer sam čitala da neke žene imaju lažnu menstruaciju, Da li mogu da isključim trudnoću? Srdačan pozdrav i hvala!

Ne, ako je nalaz toliko puta negativan, nema trudnoće……

read more

Poštovani, molim Vas za mišljenje. Nalazim se u 11. tjednu trudnoće (10+4) te mi je od početka trudnoće (6tj) utvrđena cista. DO=pretvoren u hipoehogenu cistu 4,1X4,0 cm. LO=pretvoren u bilokularnu cistu 7,7×4,9 cm. Oba ovarija bez pat.detekt.protoka. Nema sl.tekućine u C.Douglasi. Sa 6 tjedana su mi vađeni markeri CA125 koji su iznosili 61 dok su sa 10 tjedana trudnoće isti iznosili 54. Novim ultrazvukom cista je smanjena na 7,6×4,7cm. Zanima me da li je za navedeno preporučljivo napraviti operativni zahvat?ako da u kojem tjednu je preporučljivo navedeno napraviti? Ili bi možda bilo dobro pričekati i izvaditi marker CA125 i pratiti vrijednost budući da se smanjuje vrijednost.?unaprijed zahvaljujem na odgovoru

Ne, cista je male veličine i ne raste, a biljezi tipa Ca 125 zbog trudnoće su povišeni i nisu upotrebljivi. Ja bi to samo kontrolirala, bar za sada…..VP!

read more

Dobro vece! Htela bih da vas pitam kada je povracanje u trudnoci preterano tj. kada predstavlja oboljenje? Moja sestra je u 8 nedelji trudnoce i ona povraca 2,3 puta dnevno i bukvalno sve sto pojede ispovraca.To je iscrpljuje i smrsala je 3 kg od pocetka trudnoce.Tecnost normalno unosi. Posto joj je prva trudnoca, mi smo malo zabrinute da li je toliko povracanje i celo dnevna mucnina normalno ili ne? Svaki savet nam je dobro dosao. Unapred zahvalna, Tanja

U koliko trudnica zbog povraćanja gubi na težini, svakako je potreban poregled i liječenje….

read more

lijepi pozdrav.molim savjet.trudna sam 13 tjedana.MPO trudnoca.prije par dana mi je pocela boli nisko u zdjwlici,konstantna.otisla sam na pregled,sa tridnocom j esve u redu,de.je vidio miom 3 ×1.9 cm,ali je rekao da to nije nista strasno.zatim sam napravila nalaz itina koji je pokazao dosta bakterija i povecan broj leukocita i blago zamucen izgled.urinokulturu sam.nosila i sve je u redu.ja i dalje osjecam pritisak na mjehur i bol.od lijekova koristim dufaston i novalac prenatal vitamine.hvala unaprijed

To su normalne senzacije u ranoj trudnoći. “Hrpe” dodatnih vitamina su nepotrebne….Jedite prirodnu hranu iz okolice i dobivat ćete sve što Vam treba….

read more

Poštovana! Potrebna mi je sugestija. Naime, inače imam uredne cikluse, no ovaj mjesec sam imala nešto što ne bih nazvala menstruaciju točno na dan kad je trebala i biti, no bil je nekoliko svjetlocrvenih i/ili smeđkastih mrlja. Planiram začeće, no test na trudnoću mi je negativan. Sada mi je 31. dc, inače su 28 dana. 1) da li bih trebala do ginekologa na uzv? 2) da li je kupanje u moru moglo zaustaviti/omesti ciklus?

Možda je test još negativan, ponovite ga kroz 7 dana. Još je rano za pregled….Možete se kupati VP!

read more

Postovanje,imam 34 godine,zbog trombofilije sam izgubila bebu,to mi je bila prva trudnoca,imam problema i sa stitnom zlezdom hipotireoza Tsh je sada 2,15,u trudnoci je bio 0,99-1,75,prolaktin u granicama normale.Nalaz za trombofiliju mi je PAI-1 4G-4G genotip,heterozigot za MTHFR jedan normalan C677 i jedan mutiran C677T alel,homozigot za faktor V i II oba alela normalna,to pise u zakljucku rezultata.Bila sam kod hematologa,rekla mi je da u narednoj trudnoci pijem samo kardiopirin i folnu kiselinu.Interesuje me dali je to dovoljno za ovakav rezultat,jer imam problem i sa stitnom zlezdom,dali uzimati jos nesto pored toga? Hvala unapred na odgovoru

Trudnoću niste izgubili zbog PAI i MTHFR mutacija, jer se to ne smtra
znakom trombofilije i u svijetu čak više i ne odredjuje….

read more

Postovani,samo da priupitam,trudna sam ,i ponekada,jednom dvaputa mjesecno znam imati jake glavobolje,dali steti ako ponekad popijem ketonal,inace njih koristim jer mi je dovoljna jedna i vise netreba,za razliku od dva lekadola svakih 4 sata i nepomazu. Kako ih ne koristim cesto ketonal,dali to moze stetiti. Ili je bolji lijek ibuprofen,mislim sigurniji. Jer lekadol stvarno nepomogne.svaki doktor drukcije kaze. Unaprijed hvala. Srdacan pozdrav.

Popijte ono za što znate da vam djeluje, ali što manje doze i što rjedje moguće……

read more

Molim Vas za pomoć i preporuku.Naime do sada sam imala 2 biokemijske trudnoće,1 missed ab.u 9tt i prije mj.dana spontani u 14.tt.Unatoc zivoj i zdravoj bebi krenule su preuranjene kontrakcije i otvaranje i plod je “porođen”,na kraju sam i kiretirana.15 dana ranije rađeni svi CB uredni.PHD nalaz govori da plod ženskog spola 13cm,65g, pravilne građe izvana i pravilnog izgleda svih organa koji i histološki pokazuju pravilnu građu.Plod unutar intaktnih plodovih ovoja s blago mutnom plodovom vodom,posteljicom i pupkovinom.Posteljica s rubne strane sadrži hematom promjera 4cm.Pupkovina insertira lateralno,duga 13cm,promjera 0,4cm.Posteljica je na prerezima svjetloružičasta.Pupkovina histološki sadrži 2 arterije i 1 venu.Plodovi ovoji mjestimično čitavom debiljinom prožeti gustim infiltratom neutrofila.Posteljica je građena od nezrelih resica,pravilnog grananja,primjerenim 2.gestacijskom tromjesečju.Mjestimično se u subkorionskom fibrinu nalaze brojne nekupine neutrofila.Rečeno mi je da je po ovom razlog spontanog akutna upala.S obzirom na uredne briseve nikome nije jasno kako.Radila sam također i nalaz torcha (CMV igg,HSV1 igg,rubella igg,parvovirus B19 igg,listeria monocytogenes igg 1/2a i 4b -sve navedeno je pozitivno na igg antitijela).Čekamo još nalaze HLA tipizacije supružnika i kariograma.Dr.je također spomenuo da ćemo raditi bris endometrija i kompletnu mikrobiologiju ponovo.Inače imam hipotierozu/hashimoto i inzulinsku rezistenciju,th.euthyrox i siofor.U trudnoći također bila i na aspirinu Trombofilija isključena,ali sam mthfr heterozigot. U sljedećim trudnoćama preventive radi odobren mi je heparin.Molim Vas savjet što bi još od pretraga bilo dobro obaviti.Skroz sam očajna . Unaprijed hvala na utrošenom vremenu. Lijep pozdrav!

Bez pregled i razgovora s Vama teško da mogu išta učiniti. To je puno važnije od svih laboratorijskih pretraga koje se mogu učiniti. Njihovo značenje najčešće je polovično i redovito nije presudno. Upitno je treba li Vam heparin jer sva istraživanja do sada provedena u svijetu pokazuju da se heparinom ne može spriječiti habitualni pobačaj, posebice u ranoj trudnoći.

read more

Pošaljite nam upit i dogovorite pregled

 nisam robot

Ginekološka poliklinika GinOps

Polikliniku GinOps osnovala je prof. dr. sc. Snježana Škrablin, nakon prikupljenih 25 godina kliničkog iskustva u Klinici Petrova . Dr. Škrablin je specijalist ginekologije i porodništva, subspecijalist iz fetalne medicine i opstetricije,...

Kontakt

Korčulanska 3F
10000 Zagreb
Mob. 091 668 89 98
E-mail: ginops@ginops.hr
Tel. 01 6180 955

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter i prvi saznajte novosti, posebne akcije i pogodnosti iz naše Poliklinike!

© GinOps. Sva prava pridržana.